• Japanse spierstruik, standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Spiraea japonica

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Japanse spierstruik of struikspirea, een uitzonderlijk mooi bloeiende, laagblijvende heester die maandenlang schermen met witte, roze en lila bloempjes draagt. Hoe verzorg je de Japanse spierstruik, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, wanneer en hoe moet je ze snoeien en hoe kun je Spiraea japonica vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Spiraea, Sierheester, Borderplant

  Japanse spierstruik of Struikspirea

  93617f05e9c4ef280877d2a6ec017673_medium.

  De Japanse spierstruik is een uit Japan, Korea en China afkomstige, bladverliezende heester uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een struik die veel wordt aangeplant in onze tuinen en in het openbaar groen vanwege zijn uitbundige bloei. In het wild vinden we Struikspirea vooral op vochtige plekken, aan waterranden en als pioniersplant op braakliggende gronden.

  Beschrijving Japanse spierstruik of Struikspirea

  De Japanse spierstruik is een compact  groeiende, bladverliezende  sierheester met een breedte en hoogte van tachtig tot tweehonderd centimeter. De plant heeft sterk vertakkende roodbruine stengels met een afwisselende bladstand, aan elke knoop van de stengel één blad. Het maximaal zeven centimeter lange blad is ovaal tot lancetvormig met een getande rand. De witte, roze of lila schermen bestaan uit talloze kleine bloempjes die, als je ze van dicht bij bekijkt, de afkomst uit de  rozenfamilie verraden. Na de bloei verschijnt het zaad. 

  2c51b72799c17ca88657eadd76f55a03_medium.

  Etymologie Spiraea Japonica

  De wetenschappelijke naam van de Japanse spierstruik is Spiraea Japonica. De geslachtsnaam Spiraea is afgeleid van het Griekse ‘speiraia of ‘gedraaid en verwijst de gedraaide vruchten uit dit geslacht, en met name zoals die van Moerasspirea.  De soorttoevoeging ‘japonica’ verwijst naar de afkomst van de plant, Japan. In het Frans heet deze heester Spirée. In het Engels heet de struik Japanese spirea of Japanese meadowsweet. In het Duits noemen ze de Japanse spierstruik Sommerspiere of Japanischer Spierstrauch.

  Is de Japanse spierstruik winterhard?

  De plant is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul. 

  4900213ee0cb0703b99952f5ffa620c6_medium.

  Toepassing Japanse spierstruik in de tuin

  De Japanse spierstruik is een heester die vooral tot zijn recht komt als deze in een groep wordt aangeplant, maar kan ook als solitair worden gebruikt in de bloeiende border. Als randbeplanting, langs tuinpaden of erfafscheiding geven ze ook een mooi effect. De Japanse spierstruik trekt veel windleven aan zoals bijen, hommels en vlinders. Combineer de Japanse spierstruik met BrandkruidPuntwederik of Koninginnekruid. Ook kun je ze aan de voet van een klimplant zetten zoals de Trompetbloem. Er bestaan prachtige cultivars van Japanse spierstruik, zoals:

  • Spiraea japonica ‘Albiflora’, witte bloemen
  • Spiraea japonica 'Anthony Waterer', lilaroze bloemen, compact
  • Spiraea japonica 'Dart's Red', karmijnrode bloemen
  • Spiraea japonica ‘Genpei’, witte, roze en lila bloemen aan dezelfde struik
  • Spiraea japonica 'Goldflame’, goudgeel blad, lilaroze bloemen
  • Spiraea japonica 'Little Princess', roze bloemen, compact
  • Spiraea japonica 'Neon Flash', karmijnrode bloemen
  • Spiraea japonica 'Walbuma 'magic carpet’, rood naar groen verkleurend blad, compact
  • Spiraea japonica 'White gold', goudgeel blad, witte bloemen

  Japanse spierstruik verzorging, grondsoort en planten

  De Japanse spierstruik ontwikkelt zich het beste in op een plek in de volle zon. In de schaduw bloeit deze heester niet of nauwelijks. De struik wordt ongeveer net zo breed als hoog en daarom is er voldoende plek nodig rondom. Houdt een plantafstand aan van vijftig tot zeventig centimeter, afhankelijk van de cultivar. De grond dient rijk te zijn aan compost en voedingsstoffen, goed gedraineerd te zijn en altijd vochtig. De beste planttijd voor Spiraea japonica is het voorjaar, direct na de vorstperiode.

  37abcd937514e7dc3817d1be19d7442e_medium.

  Japanse spierstruik snoeien, hoe en wanneer

  De beste tijd voor het snoeien van de Japanse spierstruik is november/december, mits het niet vriest. Voor een verjongingssnoei kun je jaarlijks enkele takken tot tien centimeter boven de grond afknippen. Daarnaast kun je de takken iets inkorten of op gelijke lengte knippen. Beiden zorgen ervoor dat de plant zich dichter vertakt en vernieuwd wat belangrijk is omdat de plant bloeit op nieuw hout. Uiteraard moeten dode of zieke takken zo snel mogelijk verwijderd worden. Net als bij de hortensia kun je tot aan de grond toe snoeien als je de gehele struik wil vernieuwen. 

  Japanse spierstruik zaaien

  Deze heester maakt veel zaad aan en deze kan direct in de tuin of in potten gezaaid worden.

  Spiraea japonica 'Neon Flash' 

  Japanse spierstruik stekken

  Japanse spierstruik is eenvoudig te stekken. Neem hiervoor semiverhoutte stekken van ongeveer 20 centimeter lang, zonder knoppen of bloei. De beste tijd hiervoor is mei. Verwijder alle bladeren met uitzondering van het groeipunt. Snij de stek schuin af en gebruik wat stekpoeder. De stekken steek je tien centimeter diep in de grond. Gebruik een stekkastje. Het duurt ongeveer twee tot vier weken eer ze wortelen. 

  Japanse spierstruik ziekten

  Japanse spierstruik heeft over het algemeen weinig last van ziektes of plagen maar als lid uit rozenfamilie hebben ze soms last van bladluizen en meeldauw.

  b0d6a01e45b7a07d887edc21d951bc49_medium.

  Japanse spierstruik kopen

  Japanse spierstruik is doorgaans te verkrijgen in tuincentra maar voor een goede keuze in cultivars zijn de webshops aan te raden. Mijn persoonlijke favorieten zijn de wit, roze en lila bloeiende Spiraea japonica ‘Genpei’ en de  Spiraea japonica 'White gold', met goudgeel blad en witte bloemen.

  Japanse spierstruik

  Een rijk bloeiende sierheester.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen