In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Japanse Sierkwee, Chaenomeles x superba, een prachtig rood bloeiende heester die later in het seizoen dwergkwee vruchten draagt. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Japanse Sierkwee, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Japanse Sierkwee.
Tags/labels: RobsTuinplanten, Chaenomeles, SierHeester, Leiplant, Bodembedekker
Chaenomeles is een uit drie soorten bestaand geslacht van doornige, bloeiende heesters uit de Rozenfamilie of Rosaceae. Chaenomeles groeit in het wild in Japan, Korea, China, Bhutan en Burma. Chaenomeles x superba of Japanse Sierkwee is een hybride, afkomstig uit een kruising tussen Chaenomeles speciosa × Chaenomeles japonica. Het is deze hybride met haar prachtige grote, rode bloemen die we het meest aantreffen in tuinen en openbaar groen. Chaenomeles is nauw verwant aan de bekende Europese kweepeer Cydonia.
De botanische naam van de Japanse Sierkwee is Chaenomeles x superba. De geslachtsnaam “Chaenomeles” is een samentreksel van de Griekse woorden “chainein” of “splijtend” en “mēlea” of “appel”. De naam werd in 1822 bedacht door de Brit John Lindley die dacht dat het fruit als het rijp was in vijf stukken brak. Dit geschiedt echter slecht zelden. “Superba” is afgeleid van het Latijnse “Superbus” of “prachtig”.
De Japanse Sierkwee heeft is een sterk vertakte, langzaam groeiende heester die ongeveer 150 centimeter hoog wordt. De grillige gevormde stengels zijn voorzien van doornen. De glanzend groene bladeren zijn ovaal tot lancetvormig van vorm, licht getand aan de rand en maximaal twee centimeter lang. Voordat het blad aan de boom komt, bloeit de struik al: de bloeitijd van Chaenomeles x superba loopt grofweg van maart tot en met mei. De rode bloemen hebben een doorsnede van ongeveer drie centimeter, vijf rode bloemblaadjes en prachtige gele meeldraden. Na de bloei verschijnen de grote, gele vruchten die tot aan de winter aan de takken blijven hangen en sterk geuren. Ze zijn rijk aan pectine en vitamines, hebben een wat zurige smaak en kunnen worden verwerkt tot jam of chutney. De vruchten zijn overigens ook heel mooi om in bloemstukken te gebruiken.
De bloeiperiode van de Japanse Sierkwee loopt grofweg van maart tot en met begin mei, waarbij ze vaak wel drie tot vier weken aaneengesloten blijven bloeien.
De Japanse Sierkwee is mooi als solitair op een grasveld, als informele, maar doornige erfafscheiding, maar ook als achtergrond voor bloeiende tuinplanten. In het openbaar groen worden ze vaak tussen andere struiken geplant. Als leiplant kan de Japanse Sierkwee een schutting of muur bedekken en de lagere cultivars kunnen als bodembedekker worden geplant. In struikvorm kunnen Kruipend zenegroen of Maagdenpalm als ondergrond worden geplant.
De Japanse Sierkwee bevat, met uitzondering van het fruit, geen eetbare delen. De Kweeappel is eetbaar maar te zuur om zo van de struik te worden gegeten en wordt daarom eerst gekookt en daarna met suiker verwerkt tot marmelade of een chutney. Hiertoe moeten de pitten worden verwijderd: zij zijn niet eetbaar en bevatten net als de bladeren giftige stoffen die overigens alleen bij grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor de mens.
Japanse Sierkwee is winterhard tot twintig graden Celsius onder nul.
Japanse Sierkwee is een planten die het bijna overal goed doet: van zanderige grond tot klei en van zure tot alkaline grond. Deze struik kan een standplaats in de halfschaduw aan, maar kan ook in de volle zon staan. Japanse Sierkwee houdt van vochtige grond maar absoluut niet van natte voeten.
Wanneer moeten we de Japanse Sierkwee snoeien? De Japanse Sierkwee groeit niet zo snel en hoeft daarom niet veel gesnoeid te worden. Wil je echter een bepaalde vorm verkrijgen dan ontkom je er niet aan. Tweejaarlijkse verjongingssnoei doet de plant goed. De beste periode voor het snoeien van een Japanse Sierkwee is direct na de bloei. Dode, dorre takken dienen bijtijds verwijderd te worden en dit kan het hele jaar door.
De Japanse Sierkwee kan het beste worden vermeerderd in september met zogenaamde winterstek, waarbij we halfverhoutte stekken van ongeveer twintig centimeter gebruiken. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt en dip de schuin afgesneden stengel in stekpoeder. Ook met afleggers kan de plant eenvoudig worden vermeerderd.
Japanse Sierkwee zijn sterke planten die weinig problemen kennen, behalve de bladvalziekte en (soms) rupsen.
Japanse Sierkwee is algemeen te verkrijgen webshops en in kwekerijen. Er zijn vele cultivars van te verkrijgen. De volgende zijn erg mooi.
Decoratief door zowel bloem als vrucht.
Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten
End of content
No more pages to load