• Japanse sierkers of Prunus serrulata, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Japanse sierkers of Kerselaar, Prunus serrulata, een bloeiende heester en boom die opvalt met haar massa’s roze of witte bloempjes in april en mei. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Prunus serrulata, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Kerselaar.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Prunus, Heester, Boom

  Japanse sierkers of Kerselaar

  De Japanse sierkers is een uit China, Japan en Korea afkomstige boom die wordt gehouden vanwege zijn spectaculaire bloei. In Nederland wordt de Japanse kers ook wel Japanse bloesemboom, Japanse kers, Zuilprunus of Japanse kersenboom genoemd, terwijl in Vlaanderen vooral de naam Kerselaar wordt gebruikt.

  d33aa5cc921a3b7b920d0f65f70ba90b_medium.

  Symboliek van de Japanse sierkers

  In Japan wordt de Japanse sierkers vanwege zijn enorme bloei, die maar enkele weken duurt, gezien als een symbool van de vergankelijkheid van dingen, een begrip wat met in zenboeddhisme “mono no aware” noemt, Japans voor “de pathos van dingen”. In Japanse tuinen staat de bloei van Japanse sierkers symbool voor “wolken”. De Japanse traditie van picknicken en sake drinken onder een Japanse sierkers, de zogenaamde Hanami, is al meer dan 1000 jaren oud.

  Het is deze traditie die ervoor zorgde dat overal in Japanse steden en dorpen sierkersen werden aangeplant. Japanners planten kersenbomen ook in veroverde gebieden als symbool van eigendom: dit is van Japan. In Irezumi, de traditionele Japanse kunst van tattoos, vorm de Kerselaar een belangrijk thema.

  De Japanners gebruiken het woord Sakura voor bloesem. Wat weinig mensen weten is dat niet alleen in Japan maar ook in Amsterdam jaarlijks het feest van de kersenbloesem, Hanami Matsuri, het feest van de lente wordt gevierd. Daartoe is in het Amsterdamse Bos een Bloesempark aangelegd met maar liefst  vierhonderd Japanse sierkers bomen, een geschenk van de Japanse vrouwenbeweging in Nederland. Ga eens kijken, de bloei is heel indrukwekkend. 

  In Japan is de Kersenbloesem een zo belangrijke gebeurtenis dat er een speciaal weerbericht voor is, het zogenaamde sakura zensen. Het Japans meteorologisch instituut bepaalt voor heel Japan wanneer de Kersenbloesem wordt verwacht, beginnende in het zuiden tot uiteindelijk het noorden van Japan.

  Etymologie Prunus serrulata

  De geslachtsnaam Prunus is afgeleid van het Latijnse “prūnum” of “Pruimenboom”, een woord wat weer is afgeleid van het oud-Griekse “prounon“.

  d57f91df4e8e1045bd07bf4be3d865ad_medium.

  De soortnaam "serrulata" is wederom afgeleid uit het Latijn en betekent “met smalle tandjes” en verwijst naar de fijn getande rand van blad.

  Beschrijving Japanse sierkers

  De Japanse sierkers is een middelgrote boom met een stevige stam. De glanzende, donkerbruine stam valt op met zijn opvallende horizontale strepen. Deze dwarsstrepen op de stam bestaan uit zogenaamde lenticellen, ze dienen voor de uitwisseling van gassen tussen het onderliggende levende weefsel en de omringende lucht.

  f907e6c417d6f25d87ac6a6910fd67e8_medium.

  Kleine takjes en twijgen zijn roodachtig van kleur. De tot tien centimeter lange bladeren zijn lancetvormig met een lange punt, donkergroen tot rood van kleur en hebben een fijn getande rand. Vóór het blad aan de boom verschijnt, bloeit de Japanse sierkers, meestal in mei, met een enorme hoeveelheid halfdubbele of dubbele bloemen. De meeste cultivars zijn steriel en krijgen geen kersen.

  Is de Japanse sierkers winterhard?

  De Japanse sierkers is absoluut winterhard maar bij late vorst, bijvoorbeeld in april/mei kan de bloei beschadigd worden.

  Toepassing Japanse sierkers in de tuin

  De Kerselaar is een boom die vaak als solitair wordt aangeplant. Ook zien we de Japanse sierkers in rijen, langs paden en lanen. Vanwege de neerhangende takken kunnen ze niet te dicht naast paden en straten worden geplant. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Prunus serrulata 'Amanogawa', roze dubbele bloemen
  • Prunus serrulata 'Hokusai'. heel lichtroze halfgevulde bloemen
  • Prunus serrulata 'Kanzan', zuiver roze, gevulde bloemen
  • Prunus serrulata 'Pink perfection', mooie echt roze, gevulde bloemen
  • Prunus serrulata 'Royal Burgundy', mooi rood blad, donkerroze bloemen
  • Prunus serrulata 'Shogetsu', halfgevulde bleekroze bloemen
  • Prunus serrulata 'Shirofugen', gevulde witte bloemen, die verkleuren naar roze
  • Prunus serrulata 'Shirotae', enkele of halfgevulde witte bloemen
  • Prunus serrulata 'Ukon', halfgevulde witte bloemen

  96d36b0e482902612317b970c9e2e330_medium.

  Standplaats en planten Japanse sierkers

  De Japanse sierkers is gebaat bij een plek in de volle zon.  Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtvasthoudende grond die wordt verrijkt met kalkhoudende meststof. Zelf gebruik ik meestal champignonmest. De Kerselaar wortelt vrij ondiep en daarom zal het nodig zijn om de stam in de eerste jaren te ondersteunen met een paal.

  f087c886979c11ff1f930b684ac27791_medium.

  Japanse sierkers snoeien

  De Japanse sierkers heeft geen snoei nodig. Als je de boom voldoende groeiruimte geeft dan hoef je alleen eventuele dode takken te verwijderen. Ook wilde scheuten aan de voet van de stam dienen verwijderd te worden. Mocht je de boom willen snoeien, doe dit dan direct na de bloei, in juni. De sapstroom komt namelijk al vroeg in het jaar op gang, snoei een Japanse sierkers daarom nooit in het vroege voorjaar. Snoei ook niet in het najaar omdat dan de knoppen voor het nieuwe jaar worden gevormd: snoeien in de herfst zorg er dan voor dat ze in het nieuwe jaar niet of weinig bloeien.

  Ziektes Japanse sierkers

  De Japanse sierkers is helaas gevoelig voor een aantal ziektes en insecten. De laatste jaren hebben veel exemplaren last van tak– en bloesemmonilia, een schimmelziekte. Ook hebben ze regelmatig last van gomziekte, bacterievuur, rupsen, mijten en zwarte bladluis. De boom die al ruim vijfentwintig jaar in mijn eigen tuin staat heeft er nog nooit last van gehad maar anderen hebben hun bomen moeten rooien. Zorg in elk geval ervoor dat vóór het snoeien de snoeischaar goed ontsmet wordt met ontsmettingsmiddel en herhaal dit ontsmetten als je verschillende kerselaars achter elkaar snoeit, na elke boom.

  Japanse sierkers vermeerderen

  De Prunus serrulata wordt doorgaans vermeerderd door deze te enten op een onderstam van Prunus avium. Daarvoor dienen virusvrije onderstammen te worden gebruikt. Je begrijpt het al: dit is werk voor specialisten. Het stekken van Japanse sierkers kan alleen door gebruik te maken van zachte twijgjes in de periode direct na de bloei. Verder kun je de plant vermeerderen door te marcotteren.  

  8e1a5c5f4ee9b3e66fa3802036a07118_medium.

  Japanse sierkers kopen

  Er zijn behoorlijk wat cultivars te koop in tuincentra en webshops. Ze verschillen in groeisnelheid, hoogte en bloei en zijn daarmee ook geschikt voor de stadstuin.

  Japanse sierkers

  Een wolk bloemen elk voorjaar!

 • End of content

  No more pages to load