• Japanse roos, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Camelia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Japanse Roos, Camellia Japonica, een groenblijvende heester die al vroeg in het jaar is getooid met prachtige, grote rode, roze of witte bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Camellia, wat is de bloeitijd en welke ziekten kent de Camellia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Roos, Camellia Japonica, Heester

  Japanse roos, Winterroos of Camellia

  De Japanse roos is een uit Oost-Azië afkomstige, groenblijvende struik die in tuinen wordt aangeplant vanwege de opvallende bloemen. Camellia’s worden in China als gelukssymbool beschouwd voor het Chinese Nieuwjaar en worden aan de goden geofferd. De Winterroos, die familie is van de theeplant, wordt in China en Japan al duizenden jaren gekweekt en is sedert 1692 ook in Europa bekend, toen de VOC ze meenam. Inmiddels zijn er duizenden cultivars en hybriden bekend.

  4d3017deb07653022e55d861c6ab68b6_medium.

  In de tuin van slot Pillnitz, gelegen aan de Elbe in Dresden, staat de grootste Camellia die ik ooit gezien hebt. In 1780 door de botanist Karl Peter Thunberg aangeplant heeft deze Camellia een hoogte van bijna 9 meter en een breedte van 11 meter. In winter wordt plant beschermd met een speciale verrijdbare kas waardoor de plant in het voorjaar prachtige bloei toont.

  Etymologie Camellia

  De botanische benaming van de Japanse roos of Camellia is Camellia Japonica. De geslachtsnaam Camellia is een eerbetoon aan een Tsjechische Jezuïet, de botanist Georg Joseph Kamel. De soorttoevoeging Japonica is gebruikt, omdat de plant voor het eerst werd beschreven in Japan. De Nederlandse benamingen zijn Japanse roos, Winterroos en Camellia.

  Beschrijving Japanse roos58725fbb5982ffacada51e3ebdd623c3_medium.

  De Camellia is een bloeiende struik die in het wild een hoogte van anderhalf tot zes meter haalt. De meeste cultivars en hybriden  blijven kleiner. De camellia groeit vanaf de basis met enkele hoofdtakken die verder vertakken.

  De wortels zijn zeer oppervlakkig. De Camellia heeft een afwisselende bladstand: aan elke knoop van de stengel staat één dik, donkergroen, glanzend, ovaal tot lancetvormig blad, dat licht gekarteld is. In de nazomer vormen zich de knoppen voor het volgende jaar. De knoppen hebben koude nodig om open te gaan.

  De bloeitijd van de Camellia is de periode februari tot en met maart: dan verschijnen de prachtige bloemen aan de uiteinden van de stengels. De bloemen hebben een doorsnede van zes tot tien centimeter en zijn enkel, semi-dubbel of dubbel met de kleuren wit, roze, zalm of rood. Er zijn ook cultivars met meerkleurige, gevlekte bloemen. De Camellia groeit erg langzaam, gemiddeld zo’n 5 tot 20 centimeter per jaar.

  3d3bae136a7269561ec8cee1d6734254_medium.

  Is de Japanse roos winterhard?

  De Camellia is redelijk winterhard. Zelfs in het oosten van Nederland doen ze het goed. De knoppen zijn echter vorstgevoelig en strenge vorst kan leiden tot bruine plekken op de bloemen, wat zichtbaar wordt als deze zich openen. Op een erg koude plek is het verstandig om, zeker de eerste jaren, een rietmat om de plant te zetten in de periode dat het hard vriest. Verder is het goed om te grond te voorzien van een drie centimeter dikke boomschorslaag. Dat beschermt de wortels tegen vorst en zuurt tevens de grond goed aan.

  55c8758b710aa75a31861a011eed98ed_medium.

  Camellia ziekten

  De Camellia is een plant die gevoelig is voor een aantal schimmels en insectenplagen. Veel voorkomend zijn lelijke, bruine bladeren. Dit is meestal een indicatie van onvoldoend zure grond.

  07da9e304a818f055b29e6654a7a54fb_medium.

  Zuur de grond dan bijvoorbeeld aan met een bladschors mulchlaag. Knoppen vallen vooral als de plant te droog of te nat staat. Camellia’s zijn erg vatbaar voor schildluizen. Deze zijn eenvoudig te bestrijden: Los zout op in water (één deel zout, drie delen water) en was de Camellia met behulp van een sponsje en dit zout water. Zorg dat je ook de onderkant van de bladeren afsponst. De schildluizen sterven direct. Spoel de plant daarna helemaal af.

  Toepassing Japanse Roos in de tuin

  De Japanse Roos is mooi als solitair, als informele erfafscheiding en als achtergrond voor bloeiende tuinplanten. Vanwege de specifieke behoefte aan zure grond zijn ze goed te combineren met Azalea's en Rododendrons.

  80e8adbc2466b81316bb2b4001887686_medium.

  De volgende cultivars en hybriden zijn erg mooi:

  • Camellia Japonica ‘Adolphe Audusson’, halfgevuld, donkerrood
  • Camellia Japonica ‘Alba Plena’ ,wit, gevulde bloemen
  • Camellia Japonica 'Berenice Boddy', zachtroze, halggevulde bloemen
  • Camellia Japonica 'Gloire de Nantes', enkelbloemig, rood
  • Camellia Japonica ‘Lady Campbell ‘, rozerode, gevulde bloemen
  • Camellia Japonica 'Masayoshi', roodwit gemarmerde bloemen, iets vorstgevoelig
  • Camellia Japonica ‘Miss Lyla’, prachtige dubbele , witte bloemen
  • Camellia Japonica ‘Nobilissima’, dubbele , witte bloemen
  • Camellia Japonica ‘dr King’, halfgevulde, roodroze bloemen
  • Camellia 'Ashton's Pride', enkele, roze bloemen
  • Camellia 'Barbara Clark’, halfgevulde, roze bloemen
  • Camellia ‘Mary Williams’, halfgevulde, roze bloemen
  • Camellia ‘Williamsii Debbie’, gevulde, roze bloemen
  • Camellia ‘Winters Cupid’, prachtige enkelbloemige, witte bloemen

  Standplaats, planten en verplanten Camellia

  De standplaats van een Camellia is heel belangrijk. In het wild groeien ze op plaatsen waar het zomers veel regent en in de winter redelijk droog is. Camellia’s doen het goed op een beschutte plek met niet teveel wind. Plant ze liefst op het westen waar ze alleen avondzon hebben of op het zuiden maar dan met voldoende schaduw. Ochtendzon is uit den boze voor de Camellia, omdat de knoppen dan na een koude nacht te snel opwarmen. Plant ze verder nooit te dicht tegen een muur aan, dan worden de knoppen ook weer te warm en vallen eraf.

  De grond dient twee spades diep gespit te worden en veel organisch materiaal te bevatten, liefst bladcompost.

  cdda64b91bad7d72929766034bbfdfcc_medium.

  Voor een goede verhouding van zuur, voeding en drainage is één deel rivierzand, met één deel leem, met één deel bladcompost een goede verhouding. Plant geen andere planten dicht bij de Camellia, omdat dan de wortels beschadigd worden.Plant de Camellia op dezelfde diepte als waar je de plant in de pot koopt: de wortels zijn oppervlakkig en hebben veel zuurstof nodig. Schoffel ook nooit rondom te plant maar het trek eventueel onkruid met de hand uit.Het verplanten of verplaatsen Camellia is lastig vanwege de ondiepe en gemakkelijk te beschadigen wortels. Als je ze omplant, maak dan de kluit zo groot mogelijk.

  Camellia als kamerplant

  De Camellia is absoluut niet geschikt als kamerplant. In de bloeitijd verlangt de plant een maximum temperatuur van 15 graden Celsius met frisse nachten van rond de 5 graden. Zet je de Camellia in de huiskamer zullen de knoppen afvallen.

  Snoeien Camellia

  De Camellia is een langzame groeier die nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Beperkte snoei stimuleert echter de bloei en kan worden gebruik om een mooie vorm van de plant te verkrijgen of behouden. Dode takken moeten altijd verwijderd worden. Snoei de Camellia in het voorjaar, nádat de struik is uitgebloeid. De bloei van de Camellia kan versterkt worden door een aantal bloemknoppen in december te verwijderen. De resterende knoppen krijgen hierdoor meer voedsel en ontwikkelen zich beter. Verwijder ongeveer een derde van de knoppen.

  a60a1ee8123b491536a53e5ea91100d9_medium.

  Vermeerderen Camellia0af0da7102234f6c60d63f1d3709b234_medium.

  Het vermeerderen van de Camellia kan op een aantal manieren. Mijn favoriete manier van vermeerderen van de Camellia is marcotteren. Daarbij schraap ik met een mesjes wat bast weg, direct onder een knoop. Vervolgens wikkel ik er vochtig om omheen en daaromheen huishoudfolie.  

  Het stekken van de Camellia is niet moeilijk maar vraagt wel geduld. Het duurt zeker drie maanden voor de stekjes (hardhout of semizacht hout) gaan wortelen. Stekpoeder is noodzakelijk. Stek in het najaar, op een gematigd warme plek.

  Camellia

  Een spectaculaire Japanse winterroos.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load