• Japanse notenboom of ginkgo verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het levende fossiel de Japanse Notenboom, Ginkgo biloba een boom die opvalt met haar prachtige waaiervormige blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Japanse Notenboom, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Boom, Ginkgo

  Japanse Notenboom of Ginkgo

  Ginkgo biloba is een oorspronkelijk uit China afkomstige, bladverliezende, boom. De Ginkgo is enige overgebleven soort is van het geslacht Ginkgo en van de familie Ginkgoaceae en wordt gezien als levend fossiel omdat haar directe voorouders al honderden miljoenen jaren geleden op onze aarde groeiden. In het westen kende men de Ginkgo alleen van fossielen en dacht dat ze uitgestorven waren. Pas in 1691 ontdekte de Duitse botanicus Engelbert Kaempfer dat ze in Japan groeiden.a285a98a5b183c455327115ff4373fec_medium.

  In Japan wordt de Ginkgo vaak aangeplant als bescherming tegen brand en oude bomen worden als god vereert bij Boeddhistische tempels. Dit geeft de boom haar andere Nederlandse benaming Japanse Tempelboom. Confucius onderwees zijn leerlingen onder het gebladerte van een Ginkgo . De Japanse Notenboom wordt gezien als het symbool voor onveranderlijkheid, als brenger van hoop, symbool van liefde, houder van magische krachten, symbool van vruchtbaarheid en van een onmetelijk lang leven. Lees hier meer over werking en toepassing van de Ginkgo biloba en de van Ginkgo voedingssupplementen.

  Etymologie Ginkgo biloba

  De botanische benaming van de Japanse Notenboom is Ginkgo biloba. De geslachtsnaam Ginkgo is een verkeerde spelling van de Japanse naam “Ginkyo” (“gin” is “zilver”, “kyo” is “abrikoos”), die weer is afgeleid van de oude Chinese naam die “zilveren fruit” betekent. De soorttoevoeging “biloba” is Latijn en betekent tweelobbig, een verwijzing naar het tweelobbige blad.

  De Nederlandse benaming Japanse Notenboom verwijst naar de zaden van de boom, die overigens geen noten zijn en naar het feit dat de plant voor het eerst in Japan werd ontdekt door een Westerse wetenschapper. Ook de namen Chinese tempelboom en Japanse tempelboom worden gebruikt, alsmede Waaierboom en Eendepootboom.  In het Engels gebruiken ze de naam Ginkgo, en Duitsland noemen ze haar ook Ginkgo en soms Ginko en in het Frans wordt ze onder meer L’Arbre aux quarante écus, l’Abricotier d'argent en gewoon Ginkgo genoemd.

  Beschrijving Japanse Notenboom

  Japanse Notenboom is van nature een hoge boom met een hoogte tot wel veertig meter. De vorm is aanvankelijk vrij smal,  opgaand om pas vele jaren later in de breedte te groeien. Aan de takken staan de typische lichtgroene, tweelobbige bladeren, die grof getand zijn en grijsgroen. Als je goed naar de nerven kijkt zie je dat het blad eigenlijk bestaat uit allemaal kleine naalden. De Ginkgo staat botanische gezien tussen de naaldbomen en loofbomen in.

  5a53b13238a901f1df4ec4554ca71cac_medium.

  De Japanse Notenboom is tweeslachtig. Dit betekent dat er bomen zijn met uitsluitend mannelijke bloemen en bomen met uitsluitend vrouwelijke bloemen. Alleen de laatste kan vruchten vormen. Ook kunnen mannelijke takken op een vrouwelijke boom worden geënt om zo toch fruit te vormen. Meestal worden in tuinen en steden mannelijke exemplaren aangeplant omdat het abrikoosvormige fruit en de zaden een beetje kunnen stinken.  In de herfst kleuren de bladeren prachtig geel.

  Is Ginkgo biloba giftig?

  De boom wordt in de traditionele geneeskunde als zeer geneeskrachtig gezien, er worden preparaten van gemaakt en de nootjes, de zaden , worden gegeten. De bladeren zijn niet eetbaar maar er kan thee van worden gezet. De geneeskundige werking wordt door wetenschappers in twijfel getrokken. De zaden bevatten toxische stoffen echter in zo’n kleine concentratie dat je ze gerust kun eten.

  Is het Japanse Notenboom winterhard?

  De Ginkgo is vorstbestendig en volledig winterhard.

  Toepassing Japanse Notenboom in de tuin

  Ginkgo biloba is prachtige boom die vooral als curiositeit wordt aangeplant vanwege het bijzondere blad. Dat is jammer want deze boom is onverwoestbaar en de vele cultivars maken dat er voor elke tuin een juist exemplaar is te vinden. In Japan wordt de Ginkgo vaak geplant als bonsai en Suiseki. De volgende cultivars van Ginkgo biloba zijn erg mooi:

  • Ginkgo biloba 'Autumn Gold', mooie herfstkleur
  • Ginkgo biloba 'Barabits Nana', mannelijke dwergvorm
  • Ginkgo biloba 'Beijing Gold', middelgroot, goudgele voorjaarskleur
  • Ginkgo biloba 'Fairmount', mannelijke boom
  • Ginkgo biloba 'Jade Butterfly’, mannelijke dwergvorm
  • Ginkgo biloba 'King of Dongting', vrouwelijke boom , grote vrucht
  • Ginkgo biloba ‘Liberty Splendor’, vrouwelijke boom
  • Ginkgo biloba 'Saratoga', smal blad
  • Ginkgo biloba 'Troll', mannelijke dwergvorm
  • Ginkgo biloba 'Variegata' vrouwelijke dwergvorm, bont blad

  Standplaats en planten Japanse Notenboom

  Het Japanse Notenboom heeft een zonnige standplaats nodig, in goed gedraineerde grond. De Ginkgo doet niet erg moeilijk over de grondsoort maar groeit beter als het plantgat is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost. Bemesting kan het beste jaarlijks plaatsvinden met organische meststoffen. Mulch bij voorkeur jaarlijks.

  35643ea4a257f0d4b7e56f282ed08d8a_medium.

  Japanse Notenboom snoeien

  De Japanse hoeft niet gesnoeid te worden en dat is ook het beste. Hoewel deze boom uiterst sterk is, worden beschadigingen van de bast tijdens het groeiseizoen minder goed verdragen. Als je snoeit dan alleen in de periode dat de plant niet groeit en er geen bladeren aan de boom hangen en het niet vriest. Zelf probeer ik ze eind november of eind februari te snoeien. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Japanse Notenboom

  Japanse Notenboom is zeer sterke boom die duizenden jaren oud kan worden en uiterst resistent is tegen ziektes en ongedierte. De Ginkgo kan branden overleven en in Hiroshima zijn er zes wereldberoemde Ginkgo bomen die zelfs de atoombom overleefden. In China zijn er exemplaren bekend die meer dan drieduizendvijfhonderd jaar oud zijn.

  Ginkgo biloba vermeerderen

  De Japanse Notenboom kan het beste worden vermeerderd door ze in het voorjaar te stekken in normale stek- en zaaigrond. Zo weet je zeker dat de plant hetzelfde is als de ouderplant. Zaaien kan het beste in het najaar gebeuren, zodat ze het jaar daarna worden uitgeplant. De zaden komen niet gemakkelijk uit.

  Japanse Notenboom kopen

  Ginkgo biloba is slechts mondjesmaat in tuincentra te kopen. Speciale cultivars kunnen het beste in webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter. Let goed op de eigenschappen van de cultivar die je koopt .

  Japanse Notenboom

  Bijzondere boom en waarschijnlijk de oudste nog levende plantensoort.

 • End of content

  No more pages to load