• Japanse kornoelje, standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Cornus kousa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Japanse kornoelje, een uitzonderlijk mooi bloeiende, boom die een witte wolk vormt in mei en juni. Hoe verzorg je de Japanse kornoelje, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je Cornus kousa vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Cornus, Sierheester

  Japanse kornoelje

  De Japanse kornoelje is een uit Japan, Korea, Taiwan, Bhutan en China afkomstige, bladverliezende boom uit de kornoeljefamilie (Cornaceae). Het is een boom die relatief weinig wordt aangeplant in onze tuinen en dat is jammer. Er bestaan twee variëteiten van:

  • Cornus kousa var. kousa, Japanse kornoelje
  • Cornus kousa var. chinensis, Chinese kornoelje

  De laatste heeft extra grote bloemen, bladeren en vruchten.

  986dc82228e3973812cbf1013f720d41_medium.

  Symboliek Japanse kornoelje 

  Er bestaat een legende dat de vier witte schutbladeren een kruis vormen met aan het einde van elk blad een bloedvlek. Het hart van de plant is een doornenkroon.

  Beschrijving Japanse kornoelje

  De Japanse kornoelje is een langzaam, compact  groeiende, bladverliezende  boom. Pas na tientallen jaren zal deze boom een hoogte van vier meter bereiken. De bladeren zijn ovaal tot lancetvormig, met een gegolfde rand en hebben prachtige nerven. In de herfst kleuren de bladeren opvallend rood. De schijnbloemen, die een doorsnee van zes tot tien centimeter hebben, zijn zeer opvallend. De eigenlijke bloem, is het groene middelpunt. De vier, in een ster geplaatste, witte schutbladen, zijn echter het meest opvallend. Kijk voor de grap eens door de boom naar boven…

  ee69dde812b5043f47efeb1c36ff3e01_medium.

  Na de bloei verschijnen de eetbare vruchten. De vruchten lijken qua op een kruising tussen een mini ananas en aardbei en qua smaak komen ze in de buurt van papaja. 

  Etymologie Cornus Kousa

  De wetenschappelijke naam van de Japanse kornoelje is Cornus Kousa. De geslachtsnaam Cornus is afgeleid van het Latijnse ‘cornu’ of ‘hoorn’ en verwijst naar de hardheid van het hout. De soorttoevoeging ‘kousa’ is de Japanse naam van de boom en heeft de betekenis ‘idee’. Bij de Chinese kornoelje verwijst ‘Chinensis’ naar het feit dat deze afkomstig is uit China. Soms wordt het synoniem Benthamia kousa gebruikt. 

  In het Frans heet de boom Cornouiller du Japon. In het Engels heet de boom Kousa dogwood, Szechuan strawberry of Japanse dogwood. In het Duits noemen ze de boom Asiatische Blüten-Hartriegel.

  Is de Japanse kornoelje winterhard?

  De plant is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul. 

  Toepassing Japanse kornoelje in de tuin

  e0a80ca8e91bf7ad2b2e8ae744295f83_medium.

  De Japanse kornoelje is een boom die vooral tot zijn recht komt als solitair. De bodem rondom de stam kun je laten begroeien met grondbedenkers die goed tegen schaduw kunnen, zoals Elfenbloem, Maagdenpalm of Canadese dwergkornoelje. Er bestaan meer dan honderd prachtige cultivars van Japanse kornoelje, zoals:

  • Cornus kousa ‘Akatsuki’, bont blad
  • Cornus kousa 'All Summer’, langdurige bloei
  • Cornus kousa 'Angyo Dwarf’, dwergvorm
  • Cornus kousa ‘Annelies, goudbont blad
  • Cornus kousa 'Beni Fuji’, rozerode bloemen
  • Cornus kousa 'Big Apple’, grote vruchten 
  • Cornus kousa 'Bultinck's Giant Flower’, extra grote bloemen
  • Cornus kousa 'Bultinck's Weeping’, hangende takken
  • Cornus kousa 'Milky' Way’, extra grote bloemen
  • Cornus kousa 'Miss satomi’, roze bloemen
  • Cornus kousa 'Stellar Pink’, prachtige zalmroze bloemen
  • Cornus kousa ‘Teutonia’, zalmroze bloem
  • Cornus kousa var. chinensis, grote bloemen en vruchten
  • Cornus kousa 'Wolf eyes’, witbontblad

  Japanse kornoelje verzorging, grondsoort en planten

  De Japanse kornoelje ontwikkelt zich het beste in op een plek in de volle zon. De boom wordt ongeveer net zo breed als hoog en daarom is er voldoende plek nodig rondom. De grond dient rijk te zijn aan compost en voedingsstoffen.

  cornus kousa fruit

  Japanse kornoelje snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Japanse kornoelje’s snoeien? De Japanse kornoelje kun je beter niet snoeien want dat doet de prachtige, natuurlijke vorm teniet. Uiteraard moet eventueel dood of ziek hout verwijderd worden, maar verder moet je deze plant helemaal met rust laten.

  dc83422e9cc7bf0441039b61d91be479_medium.

  Japanse kornoelje zaaien

  Japanse kornoeltje is te zaaien maar vanaf het uitkomen van de zaadjes zodat de boom bloeit, daar kunnen wel tien jaar overheen gaan. Zaai gewoon bij kamertemperatuur. 

  Japanse kornoelje stekken

  Japanse kornoelje is eenvoudig te stekken. Neem hiervoor semi verhoutte stekken van ongeveer 20 centimeter lang. De beste tijd hiervoor is juni. Verwijder alle bladeren met uitzondering van het groeipunt. Snij de stek schuin af en gebruik wat stekpoeder. De stekken steek je tien centimeter diep in de grond. Het duurt ongeveer twee maanden eer ze wortelen. 

  Japanse kornoelje ziekten

  Japanse kornoelje heeft weinig last van ziektes of plagen.

  3ad3e66b4610702bdb613940127b723e_medium.

  Japanse kornoelje

  Een witte wolk aan bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load