• Japanse iris of Iris laevigata, Japanse schoonheid voor de vijver

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de blauw bloeiende moerasplant en oeverplant Japanse iris. Wat is de beste pek in de vijver en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant, Iris

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Japanse iris of Iris laevigata flower

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een van de mooiste moeras- of oeverplanten, de Japanse iris

  De Japanse iris

  De Japanse iris is een meerjarige moerasplant die groeit aan de oevers van rivieren, sloten, beekjes en meren maar een voorkeur heeft om met de voeten in het water te staan.  Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit China, Korea en Japan. 

  Japanse iris of Iris laevigata flower

  Japanse iris is een plant die in Japan een bijzondere status heeft die al stamt uit de tiende eeuw. De reden hiervoor is een populair gedicht geschreven door een aristocraat die ver weg van vrouw in Kyoto was, en waarvan de regels beginnen met de lettergrepen van de Japanse iris: ka-ki-tsu-ba-ta. Krijgsmannen droegen versieringen met afbeeldingen van deze iris, als symbool van moed en overwinning. De bloemen werden gebruikt om stoffen mee te kleuren.

  Etymologie Iris laevigata

  De wetenschappelijke benaming van de Japanse iris is Iris laevigata. De naam Iris is afkomstige van de Griekse Godin van de regenboog. Laevigata is afgeleid van het Latijnse ‘laevis' wat ‘glad’ betekent en verwijst naar de gladde, nerfloze bladeren. 

  Japanse iris of Iris laevigata bloem

  In Het Engels wordt deze plant Japanese iris, Rabbit-ear iris of kakitsubata genoemd. Die laatste is de Japanse naam voor de Japanse iris. In het Duits wordt ze Asiatische Wasserschwertlilie genoemd en in het Frans heet ze Iris d'eau japonais

  De Japanse iris in de vijver

  De Japanse iris is een populaire plant in de vijver omdat Japanse iris het eigenlijk altijd goed doet. Het best staat deze plant met de voeten in het water: een waterstand van 10 centimeter is ideaal. De Japanse iris houdt van een standplaats in de volle zon of halfzon maar niet in de schaduw. Gebruik gewone vijveraarde. Voor de vijver zijn er prachtige cultivars gekweekt zoals:

  • Iris laevigata, wildvorm
  • Iris laevigata ‘Mottled beauty’, witte bloemen met blauwe vlekken
  • Iris laevigata 'Queen Victoria’, roze bloem
  • Iris laevigata ‘Rose queen', roze bloemen
  • Iris laevigata ‘Snowdrift’, witte bloem met een blauw hart
  • Iris laevigata ‘Variegata’, bont blad

  is Japanse iris winterhard?

  Japanse iris is winterhard tot minus 20 graden Celsius.

  Voorplanting van de Japanse iris

  De Japanse iris is heeft twee belangrijke manieren van voorplanting. Ongeslachtelijke voortplanting in de vorm van wortelstokken en geslachtelijke voortplanting in de vorm van zaden. Zelf kun je de planten het gemakkelijkst vermeerderen door de wortelstokken te scheuren. Hiervoor is een spade heel geschikt. De zaden komen soms snel uit in vochtige grond op een vensterbank maar het kan ook maanden tot zelfs een jaar duren eer ze ontkiemen.

  Japanse iris of Iris laevigata knop

  De Japanse iris

  De Japanse iris is een gemakkelijke en dankbare vijverplant met liters aantrekkelijke bloemen. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt in .

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load