• Japanse holpijp of waterbamboe, plant die de dinosauriërs overleefde

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de prachtige Japanse holpijp of Japanse paardenstaart, Equisetum japonicum een oeverplant en moerasplant met decoratieve stengels maar een onopvallende bloei.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Equisetum, Japonicum

  Japanse holpijp of Japanse paardenstaart

  Het  Japanse holpijp is een oorspronkelijk uit Japan afkomstige moeras- en oeverplant. In Japan vinden we Equisetum japonicum aan de rand van meren en vijvers, alsmede in moerassige gebieden.

  08dffa769287397ce90a0a8716dd7b1e_medium.

  Het is een plant waarvan de voorouders tussen tweehonderdenvijftig en vijfhonderd miljoen jaar geleden tot dertig meter hoge bossen vormde. De gigantische paardenstaarten planten zich toen al voort met behulp van sporen. Deze plant heeft de dinosauriërs ruimschoots overleefd.

  Etymologie Equisetum japonicum

  7fc6ab6e40f75ee4f21daf4fca9ee4d5_medium.De botanische naam van de  Japanse holpijp is Equisetum japonicum.

  De geslachtsnaam Equisetum is een samenvoeging van de Latijnse woorden “equus” ofwel “paard” en “saeta ” ofwel “borstel”, samen, vrij vertaald wordt dat  paardenstaart.

  De soorttoevoeging japonicum geeft het land van afkomst aan, Japan.

  De Nederlandse naam  Japanse holpijp is afgeleid van de vorm van de stengels en het land van afkomst.

  In het Engels wordt de plant Barred horsetail of Japonese Horsetail genoemd.

  In het Duits heet de  Japanse holpijp Schachtelhalm en in het Frans Prêle du Japon of Prêle japonaise.

   

  Beschrijving  Japanse holpijp03d1c82679e57278825780adf9fabaa0_medium.

   Japanse holpijp is een maximaal 150 centimeter hoge plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok. De lange cilindervormige groene stengels zijn hol van binnen. Door de witte en zwarte ringen lijken ze een beetje op bamboe vandaar de naam waterbamboe. Rond augustus verschijnt de verder onopvallende bloei waarna de plant sporen aanmaakt.

  Japanse holpijp in de vijver

  Japanse holpijp is een gemakkelijke plant voor de vijverrand en voor het moerasgedeelte. De plant neigt echter tot woekeren en daarom plant ik ze alleen in losse vijverbakken, naast de vijver. De sterke wortels kunnen namelijk vijverfolie beschadigen. We twee vinden twee verschillende versies in de handel:

  • Equisetum japonicum, tot één meter hoog
  • Equisetum japonicum var.giganteum, tot twee meter hoog

  Is Japanse holpijp winterhard?

  Japanse holpijp winterhard tot 15 graden onder nul. Zet de plant daarvoor op een diepte van vijfentwintig tot dertig centimeter.

   Japanse holpijp vermeerderen

  Vermeerderen van  Japanse holpijp gaat heel gemakkelijk door ze te scheuren en met behulp van een wortelstek. De sporen zaaien zich uit en daardoor kan de plant op meerdere plekken tevoorschijn komen.

  Japanse holpijp

  Een bijzonder decoratieve vijverplant

 • End of content

  No more pages to load