• Japans bloedgras, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Imperata cylindrica

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het siergras, Japans bloedgras, Imperata cylindrica met haar rood- groen gekleurde bladeren en zilverkleurige bloeiaren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Japans bloedgras en wat zijn de beste cultivars Japans bloedgras om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Siergras, Imperata

  Japans bloedgras

  Japans bloedgras is een decoratief siergras uit de grassenfamilie of Poaceae. Het geslacht Imperata, dat slechts een klein aantal soorten kent, komt vooral voor in subtropische en tropische gebieden. Japans bloedgras, Imperata cylindrica, is een uit Azië, Australië, Afrika en Zuid-Europa afkomstig gras dat inmiddels ook in Zuid- en Noord-Amerika is te vinden. Het is met name de Japanse cultivar Imperata cylindrica var. koenigii 'Red Baron’ die als siergras in onze tuinen wordt aangeplant. 

  Japans bloedgras heeft een formidabele eigenschap om de concurrentie uit te schakelen. Het gras is zeer brandbaar. Indien een landschap in vlammen opgaat, overleeft Japans bloedgras dit en groeit meteen weer uit. De andere planten worden zo verdrongen. Imperata cylindrica staat mede daarom in de top 10 van meest invasieve en schadelijke onkruidsoorten. Deze grassoort kan voor de productie van papier of van matten worden gebruikt.

  Etymologie Imperata cylindrica

  De botanische benaming van Japans bloedgras is Imperata cylindrica. In 1759 werd de plant wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus onder de naam ‘Lagurus cylindricus’ waarna de Duitse botanist Ernst Räuschel de plant in 1797 bij het geslacht ‘Imperata’ indeelde. De geslachtsnaam ‘Imperata’ is een eerbetoon aan de Napolitaanse apotheker Ferrante Imperato die een bekend herbarium bezat. De soortnaam ‘cylindrica’ of ‘cirkelvormig’ is afgeleid van het Griekse ‘kylindros’ of ‘cirkel’ en verwijst naar de cilindrische vorm van de bloeiaren.

  In het Engels wordt Japans bloedgras aangeduid met de namen ‘Cogon grass’ en ‘Speargrass’, in het Frans wordt de plant ‘Impérate cylindrique’ genoemd en in het Duits ‘Silberhaargras’ of ‘Blutgras’. De Nederlandse naam Japans bloedgras is de benaming van de cultivar ‘Red Baron’ die we in Nederland in de tuincentra aantreffen en verwijst naar de fel rode herfstkleur.

  Beschrijving Japans bloedgras

  Japans bloedgras is een polvormende plant. Behalve een hecht maar ondiep wortelgestel maakt de plant tot één meter lange uitlopers aan waaruit nieuwe planten ontstaan. Het gras zelf kan tot twee meter hoog groeien. Vanuit de wortels groeit het vrijwel recht omhoog groeiende, langwerpige, smalle, spits toelopende blad. Van de cultivar Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is het blad aanvankelijk zachtgroen maar in de loop van het jaar kleurt het aan de uiteinden felrood. Deze planten worden zo’n vijftig tot zeventig centimeter hoog. In de zomer verschijnen de prachtige bloeiaren die crème tot zilvergrijs van kleur zijn. 

  Is Japans bloedgras winterhard

  Japans bloedgras is enigszins vorstgevoelig. Het is daarom raadzaam om het gras flink te mulchen en de plant eventueel af te dekken, zodat de grond niet te nat is in de winter.

  Is Japans bloedgras giftig

  Japans bloedgras staat niet bekend als giftig. De jonge scheuten van de wildvorm van Imperata cylindrica worden zelfs, gekookt, gegeten. De as van de plant wordt gebruikt als specerij op eten. Daarnaast wordt Imperata cylindrica al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde van Azië. Van de wortels worden medicijnen gemaakt voor de behandeling van onder meer koorts, braken, bloedneuzen en tal van andere toepassingen. 

  Toepassing Japans bloedgras in de tuin

  Het was de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf die als eerste siergras een vaste plek in de tuinborder gaf. Siergras geeft niet alleen structuur en beweging maar de krachtige stengels zorgen er bovendien voor dat andere planten steunen vinden en niet zo gemakkelijk omverwaaien. Japans bloedgras is een breed toepasbare tuinplant. Zo kan de plant als solitair worden geplant in een bloeiende border maar als randbeplanting geeft Japans bloedgras eveneens een prachtig effect. Ook in potten komt dit siergras tot zijn recht. Japans bloedgras is goed om te combineren met Gele zonnehoed, Tijm en grondbedekkers zoals Vrouwenmantel

  Standplaats, verzorging en planten Japans bloedgras

  Japans bloedgras is een gemakkelijke tuinplant die vooral geschikt is voor een goed gedraineerde bodem. De beste standplaats van Japans bloedgras in Nederland of België is in de volle zon. De grond dient altijd vochtig te zijn. Plant Japans bloedgras bij voorkeur in het voorjaar of in het najaar tijdens een regenachtige periode. In andere periodes zorgen voor voldoende water in de eerste maanden zodat de plant goed kan wortelen.

  Japans bloedgras snoeien

  In het voorjaar, net voor het uitlopen van nieuwe grashalmen, dient Japans bloedgras te worden teruggesnoeid tot een hoogte van ongeveer tien centimeter. Doorgaans is dit in de periode begin maart tot halverwege april.

  Japans bloedgras vermeerderen

  Japans bloedgras is gemakkelijk te scheuren. Gebruik hiervoor een scherpe spade. De beste periode is eind april als de grond voldoende warm is en het gras net begint uit te lopen.

  Imperata cylindrica kopen

  Japans bloedgras is goed verkrijgbaar in webshops en tuincentra. Kies voor:

  • Imperata cylindrica, wild vorm
  • Imperata cylindrica 'Red Baron’, naar rood verkleurend blad, compact groeiend
  • imperata cylindrica ‘Rubra' = 'Red Baron’

  Japans bloedgras

  Een absolute blikvanger met haar rode kleur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load