• Jadeplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Crassula ovata

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Jadeplant, Crassula ovata, de niet kapot te krijgen vetplant die al jaren populair is. Welke symboliek kent deze geld plant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Crassula, Vetplant, succulent

  Jadeplant, Vetblad, Dikblad of Geldplant

  Crassula is een uit 200 soorten bestaand geslacht van planten uit de vetplantenfamilie of Crassulaceae, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en Madagaskar. De iconische kamerplant Crassula ovata  is veruit de beroemdste en meest populaire plant uit het geslacht Crassula en wordt  het gehele jaar door in Nederland en België aangeboden.  De verzorging van deze plant is supereenvoudig en de plant is bijna niet kapot te krijgen.

  0b0931cfe0e219e6f6160922952531dd_medium.

  Crassulacean Acid Metabolisme of CAM

  Alle Crassula soorten hebben een bijzonder eigenschap.  Om waterverlies tegen te gaan zijn de stomata, de huidmondjes, van Crassula soorten overdag gesloten en openen alleen ’s nachts om CO2 op te nemen uit de atmosfeer. De meeste planten doen de fotosynthese overdag en produceren daarom ook overdag zuurstof. Door gebruik te maken van het zogenaamde Crassulacean Acid Metabolisme of CAM vindt de fotosynthese ’s nachts plaats en produceren Crassulas dan zuurstof. Daarom is deze plant heel geschikt voor de slaapkamer.

  Symboliek Crassula ovata

  De oude Chinezen associëren de jade plant met smaragd. De blaadjes van Crassula ovata deed hen denken aan geld en daaruit ontstond de naam Geldplant. Ze worden traditioneel geplant in potten met leeuwenpoten. Tijdens het Chinese nieuwjaar worden rode linten in deze plant gehangen en envelopjes met geld.

  Etymologie Crassula ovata

  De botanische naam van de Jadeplant is Crassula ovata. De geslachtsnaam Crassula is afgeleid van het Latijnse “crassus” of “dik” en verwijst naar de dikke, vlezige bladeren en de dikke stengels. De soortnaam “ovata” is Latijn voor “ovaal, of eivormig” en is afgeleid van het woord “ovum” of “ei”.  De soortnaam verwijst naar de vorm van de bladeren. Crassula ovata wordt ook aangeboden en beschreven onder de namen Crassula argentea, Crassula portulacea en Crassula obliqua.

  721a979c1e49fceb558e14ad873b428f_medium.

  De Nederlandse naam Jadeplant is afgeleid van de Engelse naam. Daarnaast worden de namen Vetblad , Dikblad, Jadeboom en Geldplant gebruikt. In het Engels wordt de plant aangeduid met de namen Jade Plant, Dollar Plant en Money Tree. In het Duits gebruiken ze de namen Geldbaum en Pfennigbaum en in Frankrijk Arbre de Jade.

  Beschrijving Jadeplant

  da1a9aa08c697ca2d1fd4fc6eeb78720_medium.

  De Jadeplant is een succulent die water opslaat in de wortels, stengel en in de dikke bladeren. Groeiend vanuit niet verhoutende, dikke, vertakkende stengels vinden we dikke, vlezige blaadjes die ongeveer twee centimeter lang zijn en ovaal van vorm. De bladeren zijn groen maar er zijn varianten met goudgele, witgroene en groenrode bladeren. In het voorjaar, na een rustperiode, verschijnen de kleine witte, stervormige bloempjes. Crassulas worden bestoven door vliegjes en de bloemen ruiken dan ook niet echt lekker, maar dat merk je alleen als je er met je neus vlak boven bent. De plant kan onder optimale omstandigheden twee tot drie meter hoog worden en een stamdoorsnede van wel 20 centimeter halen.

  Bloeitijd Crassula

  De Jadeplant bloeit normaal gesproken van september tot in december. Na de bloeitijd dient de plant een rustperiode te krijgen met wat lagere temperaturen, minder water en géén voeding. De korte dagen en lange nachten van de zomer zorgen ervoor dat de Jadeplant het volgende najaar wederom gaat bloeien.

  Is de Jadeplant Giftig?

  De Jadeplant is niet echt giftig. Sommige mensen krijgen een allergische reactie, rode huid, als ze in contact komen met het sap van de plant. De Khoi andere Zuid-Afrikaanse stammen eten de wortels van de plant. De wortels worden geraspt en gekookt en daarna vermengd met gecondenseerde melk. Gekookte bladeren worden medicinaal gebruikt bij diarree, epilepsie en likdoorns, Ook worden ze gebruikt als  purgeermiddel.

  Standplaats en verzorging Jadeplant

  Jadeplant heeft een lichte standplaats nodig, liefst met zon. In zomer kun je de Jadeplant gewoon buiten zetten, na een gewenningsperiode in verband met de zon, op het balkon of in de tuin. Als je ze tegen november naar binnen haalt, heeft de plant een koudere periode meegemaakt en zal daarna direct gaan bloeien. 

  f8aaa50163e48dcf2f780f901b2ab992_medium.

  Planten en bemesting Jadeplant

  De Jadeplant kan het beste in cactusgrond worden geplant. Verpot de plant elke twee jaar in een pot die slecht een beetje groter is dan de vorige. Tijdens het verpotten verwijder je, wat van de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Bemest de Jadeplant, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Snoeien Jadeplant

  De Jadeplant hoeft niet te worden gesnoeid maar bruine segmenten moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de plant te groot wordt, kun je de toppen uit de plant wegknippen. Het is zelfs mode om de Jadeplant als bonsai te laten groeien. Dat levert werkelijk prachtige exemplaren op.

  Temperatuureisen Jadeplant

  Crassula kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. Het is echter een sterke plant en kan van mei tot en met oktober in de tuin. In de winter kan de plant het beste wat koeler gehouden worden, liefst rond de 15 graden Celsius.

  Water geven en sproeien Jadeplant

  De Jadeplant is een succulent die je af en toe een flinke scheut water geeft en tussendoor laat je de kluit uitdrogen2f346690021fbcbc512afb55cb3c1ed4_medium..

  Ziektes Jadeplant

  Een Crassula heeft nauwelijks last van ziektes.

  Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten. 

  Jadeplant vermeerderen door stek

  De Jadeplant kan het beste worden vermeerderd door stek. Je kunt zowel een stengelstek  als een bladstek toepassen. Snij hiertoe stengel van de moederplant af of breek er een blad af. Leg deze boven op de aarde in de pot waar de moederplant staat. De stek maakt binnen twee tot zes weken wortels aan en kan daarna worden opgeplant. 

  Jadeplant kopen

  De Jadeplant is voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. Er zijn tal van prachtige cultivars te koop, elk met hun eigen charme. Zoals:

  • Crassula ovata, standaard vorm, wit bloeiend
  • Crassula ovata 'Convoluta', miniatuur vorm van ‘Monstruosa'
  • Crassula ovata 'Hummel's Sunset', prachtig goudgeel blad
  • Crassula ovata ‘Minima’, miniatuurvorm
  • Crassula ovata ‘Monstruosa', kleine stompe, koraalachtige bladeren
  • Crassula ovata ‘Pink Beauty’, roze bloeiend
  • Crassula ovata 'Tricolor', met groen, geel en beige blad

  Waarom kamerplanten in huis?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  dc4e7430ddf3954ef4d5ba8ea4754165_medium.

  Jadeplant en Feng Shui

  De Jadeplant is volgens de Feng Shui leer een plant die bij uitstek geschikt is voor een raam op het zuidoosten. Dit zorgt ervoor dat je nooit geldproblemen krijgt. Daarnaast is deze plant die in China ook wel de vriendschapsboom wordt genoemd een ideale plant om cadeau te geven aan vrienden als symbool van vriendschap, geluk en voorspoed.

  Jadeplant

  Een dankbare, gemakkelijk te  verzorgen en niet kapot te krijgen kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load