• Jacobinia, verzorging, planten en stekken van Justicia rizzinii

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Jacobinia, Justicia rizzinii (vroeger Jacobinia pauciflora geheten), een vrolijk bloeiende kamerplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Justicia rizzinii.

  Tags/labels:RobsKamerplanten, Justicia

  Jacobinia of Braziliaanse Fuchsia

  Justicia is een meer dan 1500 soorten bestaand geslacht van bloeiende planten, waarvan nog niet eens de helft wetenschappelijke beschreven is. Het geslacht behoort tot de Acanthaceae familie. Een plant die we regelmatig in de huiskamer tegenkomen is de uit het regenwoud Brazilië afkomstige Jacobinia, of Justicia rizzinii.

  Etymologie Justicia Rizzinii

  De botanische naam van de Jacobinia is ‘Justicia Rizzinii’. De plant werd pas in 1973 voor het eerst beschreven als ‘Jacobinia pauciflora’ door de Duits-Amerikaanse botanicus Dieter Wasshausen. Later gaf jij haar de naam ‘Justicia Rizzinii’. De botanische naam van het geslacht is ‘Justicia’ is een eerbetoon aan de Schotse hortoloog James Justice. De soortnaam ‘Rizzinii’ is een eerbetoon aan de Braziliaanse taxonomist Carlos Rizzini. Er is sprake van dat de naam wederom wordt veranderd, nu naar Justicia floribunda. Hoewel voor de Jacobinia plant ook wel de naam Braziliaanse Fuchsia wordt gebruikt, is het absoluut geen familie van de Fuchsia’s. 

  Beschrijving Jacobinia

  De Jacobinia is maximaal zestig centimeter hoog wordende, bloeiende heester, die sterk vertakt is met kleine blaadjes. Van elk paar blaadjes is er één groter dan de ander. De bloeitijd loopt gewoonlijk van juni tot en met september. De plant is dan vol neerhangende, buisvormige bloempjes die aan de basis rood en aan het uiteinde geel zijn.

  Is de Justicia giftig?

  Justicia staat niet bekend als bijzonder giftig, maar bevat geen eetbare delen voor mensen. 

  Standplaats en verzorging Jacobinia

  De Justicia houdt van een lichte maar niet zonnige standplaats. De Justicia is een plant die licht vochtig, maar nooit nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter alleen als ze in de woonkamer hebt staan één keer per week. Laat de potgrond nooit helemaal uitdrogen. Sproeien wordt aanbevolen. Gebruik altijd zacht water, liefst regenwater, op kamertemperatuur. 

  Is de Jacobinia overwinteren

  Deze Justicia blijft in de winter binnen. De minimum temperatuur bedraagt ongeveer tien graden Celsius, de plant is minder gevoelig dan veel andere kamerplanten. Vanaf mei tot en met oktober kan de plant daarom naar buiten. 

  Jacobinia snoeien

  Justicia hoeft nauwelijks te worden gesnoeid, met uitzondering van vormsnoei om een mooie compacte vorm te houden. Gele bladeren en takken zo snel mogelijk verwijderen. 

  Planten en bemesting Justicia

  De Justicia kan in gewone potgrond worden geplant. Neem steeds een pot die niet veel groter dan de kluit. bemest in het groeiseizoen. Gebruik een stikstofarme, maar fosforrijke mest. Te veel stikstof zorgt voor groei van het groen maar geen bloei. 

  Ziektes Justicia

  Een Justicia heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes, met uitzondering van spint en bladluis.

  Justicia stekken

  De Justicia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door middel van voorjaarsstekken. De maanden april tot en met juni zijn ideaal hiervoor. Neem stekken van ongeveer acht centimeter. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Snij de onderkant schuin af en doop deze in stekpoeder. Gebruik lichtvoetige stekgrond en bindt een doorzichtige, plastic zak om de pot heen. De stekken wortelen binnen zes tot acht weken. 

  Jacobinia kopen

  De Jacobinia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. 

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Justicia

  Een heestertje met heerlijk, bonte bloemen.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load