• Indische Rotala of Rotala Indica, Indische schoonheid

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Rotala Indica, een kleine zuurstofplant en moerasplant voor de vijver of aquaria!

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Zuurstofplant, Moerasplant, RobsAquarium, Rotala

  Indische Rotalad95cbbca77d65e3f22ed733f0c4ba3ff_1407955

  Indische Rotala in Nederland vaak gewoon Rotala genoemd is een kleine bloeiende plant die afkomstig is uit Zuidoost-Azië maar zich inmiddels over vele continenten verspreid heeft. In rijstvelden wordt Rotala veel aangetroffen en daar wordt het als een onkruid gezien.

  In Europa wordt Rotala  al jaren als aquariumplant gehouden, het is een echte aquariumklassieker, maar in de laatste jaren wordt de plant ook voor vijvers aangeboden. In vijvermandjes wordt Rotala aangeboden als moerasplant. Rotala is echter een plant die zowel onderwater als bovenwater kan groeien.

  Etymologie Rotala Indica

  De botanische benaming is van Indische Rotala is Rotala Indica. De geslachtsnaam Rotala is afgeleid van het Latijn en kan vrij worden vertaald als wieltje. Deze naam had te maken met de eerste beschreven Rotala soort waarvan de blaadjes in kransjes rondom de stengel staan. Indica is de klassieke Latijnse of Griekse aanduidding voor India, waar deze plant vandaan komt.

  Beschrijving Rotala

  Rotala is een plant die groeit met 30 tot 40 centimeter lange stengels . De bladeren staan in paren aan elke knoop van de stengel en zijn ovaal van vorm. De kleur is groen maar bij veel licht en voldoende voeding gaan de blaadjes rood kleuren. De bloempjes groeien vanuit de bladoksels en staan in een soort van aartjes bovenaan de stengels. In de zomer blijft Rotala nieuwe stengels maken en blijft bloeien.

  Is Rotala Indica winterhard

  Indische Rotala is een tropische plant is niet dus zondermeer winterhard. Zelf overwinter ik de plant op 40 centimeter diepte en dat blijkt de plant goed aan te kunnen. Na de winter zag de plant er hetzelfde uit als voor de winter, dit wil zeggen de Rotala was niet gegroeid in de wintermaanden. Als oeverplant of moerasplant overleeft de plant geen hele strenge vorst, maar de winter van 2014/2015 was geen enkel probleem. De plant bevroor welliswaar, maar liep in het voorjaar weer uit.

  Toepassing Rotala in de vijver

  Indische Rotala kan als onderwaterplant of zuurstofplant gebruikt worden . Zet de plant dan op een diepte van 40 centimeter en in een vijver met veel licht. De plant kan ook in het moeras gezet worden. Dan kun je de hele zomer genieten van de intieme bloei en fijne blaadjes. Laat je de plant in een pot groeien dan kun je ze in de winter binnen zetten of diep in de vijver en het volgende voorjaar weer buiten zetten.

  Indische Rotala vermeerderen

  Vanuit de bladoksel groeien wortels. De stengels zijn niet sterk en gaan naarmate ze langer worden liggen en zo verspreidt de plant zich snel over een groot oppervlak. Vermeerderen is dan ook bijzonder eenvoudig door óf de plantte scheuren óf de stengels te stekken in vochtige grond of onderwater.

  Indische Rotala

  Een leuke nieuwe vijverplant!

 • End of content

  No more pages to load