• Indisch Bloemriet, standplaats, verzorging, overwinteren en vermeerderen van Canna indica

  Gepost in kruiden - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in juli tot juni geel, oranje, roze of rood bloeiende, exotische plant: Indisch Bloemriet, Canna Indica. Hoe verzorg je Bloemriet, waar kun je ze het beste planten hoe kun je Canna het beste overwinteren en hoe kun je Bloemriet vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Canna, Knolgewas, JungleTuin

  Indisch Bloemriet

  Bloemriet, Canna Indica, is een uit Zuid- en Midden-Amerika afkomstige, bloeiende plant. We vinden de planten in hun natuurlijke habitat vooral in vochtige tot drassige gebieden, aan de waterkant langs beekjes, rivieren en meren. Het geslacht Canna telt zo’n 10 soorten en behoort tot de Canna Familie of Cannaceae waarvan het het enige geslacht is. We vinden de Bloemriet, behalve als tuinplant, inmiddels in tal van (sub)tropische landen in de gehele wereld in het wild. Kwekers hebben talloze hybriden en cultivars gekweekt. 

  Indisch Bloemriet wordt in zuiveringsinstallaties geplant om water te ontgiften. De zaden worden in Afrika gebruikt in een kalebas, waarvan een rammelaar wordt gemaakt. De vezels kunnen worden gebruikt om stof van te maken. In Thailand is het een traditie om op Vaderdag en Moederdag een Canna bloem te geven.

  Etymologie Canna Indica

  De botanische naam van Indisch Bloemriet is 'Canna Indica’ . De oudste beschrijving van Indisch Bloemriet die we kennen, stamt uit plusminus 1550 toen in Leonhart Fuchs in the Vienna Codex de plant beschreef als Gladiolus Indica. Toch werden zowel de plant 'Canna Indica’ als de het geslacht ‘Canna’ pas in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus

  De geslachtsnaam ‘Canna’ is afgeleid van het Griekse ‘Kanna’ of ‘riet’. De soortnaam ‘indica’ is afgeleid van het Griekse ‘indikós’ of  'van India’. De naam indica is ontstaan om Amerika ten tijde van de naamgeving nog ‘West-Indië’ werd genoemd. Ook de Nederlandse naam ‘Indisch Bloemriet’ verwijst hiernaar. De Fransen noemen Bloemriet ‘Le Canna’, de Duitsers noemen haar ‘Indisches Blumenrohr’ of ‘Essbare Canna’ en de Engelsen ‘Indian shot’ of ‘Edible canna’.

  Beschrijving Bloemriet

  Indisch Bloemriet groeit vanuit grote, tot zestig centimeter lange, verdikte wortelstokken, de zogenaamde rizomen. De plant wordt tussen de vijftig en tweehonderdvijftig centimeter hoog, afhankelijk van de variëteit. 

  De dikke stengels zijn haarloos. De grote, brede, glanzende bladeren hebben een afwisselende bladstand en zijn stengelomvattend. Ze zijn eirond van vorm en lopen spits aan. De bloeitijd van Canna loopt van juli tot en met september. Dan verschijnen de gele, oranje, roze of rode, gladiool achtige bloemen. Na de bloei verschijnen de zaaddozen met dikke zwarte zaden.

  Toepassing Bloemriet in de tuin

  Bloemriet is heel geschikt om achterin de bloeiende border te planten, in een wat grotere groep, aan de vijverrand. In groepen komt deze plant sowieso het beste uit. Ook zonder bloei geven de grote sterke stengels en de grote bladeren structuur aan de tuin. De banaanachtige bladeren komen prachtig uit in een jungle tuin en geven een tropisch gevoel. De bloemen trekken vlinders, hommels en bijen aan. Combineer Bloemriet met Siergras, Zonnehoed of IJzerhard. Canna kan ook prima in, minimaal twaalf liter, grote potten worden geplant.

  Grond, planten en standplaats Bloemriet

  Bloemriet groeit het best op een zonnige plek met gedraineerde, zeer voedselrijke grond met organisch materiaal. Indien Canna in potten is geplant, dan is wekelijks bijmesten noodzakelijk. Plant ze op een afstand van twintig centimeter van elkaar. In periodes van droogte is gieten noodzakelijk. 

  Overwinteren Bloemriet

  Bloemriet is niet winterhard. Er zijn mensen die ze toch in de grond laten zitten. Deze planten zijn vaak heel diep, tot wel twintig centimeter, geplant en worden afgedekt in de winter. Het veiligste is de wortels uit de grond te halen, als de eerst nachtvorst zich aandient. Een riek is hiervoor het handigst. Knip de stelen op zo’n vijftien centimeter af, schud de grond eraf en leg ze in een kist met droog zand, op een koele, maar vorstvrije plek. In maart kun je ze tijdelijk in potten zetten om ze vast te laten voorgroeien en begin mei gaan ze naar buiten. 

  Is Bloemriet giftig?

  Bloemriet staat niet bekend als giftig. De zetmeelrijke wortels kunnen in de keuken worden gebruikt zoals zoete aardappel maar daarvoor moeten ze eerst langdurig worden gekookt of gestoomd om de sterke vezels zacht te maken.

  Bloemriet vermeerderen

  Bloemriet kan gezaaid worden, dat is een heel simpel proces. Zaai ze in februari of maart binnenshuis. Vergeet niet de harde zaden eerst licht af te schuren en vierentwintig uur in lauwwarm water te laten voorweken. 

  Je kunt Bloemriet daarnaast heel eenvoudig delen. Je vindt de jonge plantjes aan de planten die je al hebt: de liggende stengels met groeipunten kunnen worden afgescheiden van de moederplanten. 

  Ziektes en plagen canna

  Canna’s hebben relatief weinig last van ongedierte, met uitzondering van slakken. Steeds meer planten hebben echter last van het zogenaamde cannavirus CaYMV (Canna Yellow Mottle Virus), dat leidt tot slechte groei en verkleurde bladeren met vlekken of strepen. Gooi deze planten meteen weg en gebruik ze niet op de composthoop

  Bloemriet kopen

  Bloemriet is te koop in gespecialiseerde webshops en in tuincentra, zowel als plant, als wortelstok. Zorg dat je alleen verse wortelstokken koopt, die zijn stevig en hebben enkele ogen waaruit later de groei komt. Let op dat je gezond ogende canna-virus vrije knollen en planten koopt. De meeste planten die worden aangeboden zijn hybriden maar er zijn ook prachtige cultivars en variëteiten. Heel mooi zijn onder meer:

  • Canna indica, wildvorm, rode bloemen
  • Canna indica 'Cannova Yellow’, gele bloemen
  • Canna indica ‘Lucifer’, oranjerode bloemen met een gele rand
  • Canna indica ‘Purpurea’, purper blad, kleine oranje  bloemen
  • Canna indica 'Russian Red’, rozerood tot oranje bloemen
  • Canna indica ‘Tenerife’, goudgele bloemen met oranje vlekken
  • Canna indica ‘Wyoming’, oranjerode bloemen
  • Canna indica var. flava, gele bloemen
  • Canna indica var. maculata, gele bloemen met rode stippen

  Bloemriet

  Bloemriet is fantastische, exotische ogende plant met grote bladeren en opvallende bloemen.  

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load