• Indigolupine of Baptisia Australis standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Indigolupine of Valse indigo, Baptisia Australis, een vroege zomerbloeier. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Indigolupine.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Baptisia, Bijenplant

  Indigolupine of Valse indigo

  De Indigolupine of Valse indigo is een uit Noord-Amerika afkomstige, overblijvende plant met een aantrekkelijk blad en bloem. Zoals de vorm van de bloem verraadt,  is het een plant uit de vlinderbloemenfamilie waartoe ook boontjes, erwten en klaver behoren. De Nederlandse naam Indigolupine is een verwijzing naar de kleur van de bloemen, Indigo, en de vorm van de bloemen, lupine. De naam Valse Indigo heeft de plant gekregen vanwege het feit dat de plant wel eens in plaats van de Indigofera gebruikt werd om stoffen mee te kleuren.

  Etymologie Baptisia Australis

  De botanische naam is van Indigolupine Baptisia Australis.De geslachtsnaam Baptisia is afgeleid van het Griekse “bapto” wat onderdompelen of duiken betekent. De naam verwijst naar het feit dat stoffen werden ondergedompeld in een vloeistof met Baptisia extracten om te worden geverfd. De soorttoevoeging 'australis'  is Latijn voor 'zuidelijk' maar de plant doet het zelfs goed in Canada.

  Beschrijving Valse indigo

  Baptisia Australis is een tot anderhalve meter hoge plant met een attractief blad. Vanuit een stelsel aan kruipende wortels groeien in een rozet tot anderhalve meter hoge, breed uitwaaierende stengels.

  Aan de stengels staan de bladeren drievingerig verspringend. De blaadjes bestaan uit drie lancetvormige tot ovale delen. De kleur varieert van geelgroen tot blauwgroen. In de herfst worden ze zwart en sterven ze af. In de periode juni - juli bloeit de Indigolupine zes weken lang uitbundig met op lange stengels staande en op erwtenbloei lijkende, blauwpaarse bloemen die na de bloei gevolg door de grijsblauwe zaaddozen. 8f54dc133daa662d4c683a9f4e05e8d3_medium.

   

  De zaaddozen met zaden ratelen prachtig in de wind.

  De Amerikanen gaven de Valse Indigo daarom terecht de naam rattleweed (ratelkruid)

  Toepassing Indigolupine in de tuin

  De Indigolupine is een echte blikvanger in de tuin. Ze vormt een grote bos die prachtig als achtergrond voor andere planten kan dienen in de vaste plantenborder maar ook heel  vóór een muur kan worden geplant. Zoals veel planten uit de vlinderbloemenfamilie is de Valse Indigo attractief voor vlinders, bijen en hommels. De plant combineert heel goed met siergrassen, Vrouwenmantel, Zonnebloemen en Pioenrozen. Je kunt de Indigolupine  in grote tuinen in groepen aanplanten. Er zijn mij geen cultivars bekend , maar de volgende soorten, variatieten en hybriden zijn erg mooi voor Nederlandse en Belgische tuinen:

  • Baptisia australis, tot anderhalve meter hoog
  • Baptisia australis var. minor, laagblijvend tot 80 centimeter
  • Baptisia X ‘Purple Smoke, licht violet met een paars hart
  • Baptisia ‘Starlite Prairieblues', licht violet met een witte ondergrond
  • Baptisia 'Twilight Prairieblues', tweekleurig, paars met een gele keel
  • Baptisia sphaerocarpa 'Screaming Yellow', een gele Baptisia soort, die mooi combineert

  Standplaats en planten Valse Indigo

  De Valse Indigo komt het meest tot haar recht in de volle zon. Plant ze in voedselrijke, goed gedraineerde grond die neutraal tot licht zuur is. Geef de plant voldoende ruimte, ongeveer 50 centimeter rondom de kluit. Ze ontwikkelen een penwortel en houden mede daarom absoluut niet van verplanten maar als je dat toch wil doen, dan alleen met een hele grote kluit en in het seizoen als de plant bladerloos is.

  41c27dc8fb60f836b04630e2b0b47fc3_medium.

  Valse Indigo heeft weinig verzorging nodig en is nauwelijks gevoelig voor plantenziektes. In de bloei moeten de planten worden opgebonden omdat ze anders na een fikse regenbui plat op de grond liggen. Baptisia Australis is volledig winterhard. Zoals veel planten uit de vlinderbloemenfamilie kan Baptisia stikstof uit de lucht binden. Daardoor hebben ze weinig extra bemesting nodig en kunnen jarenlang op dezelfde plaats blijven staan met een jaarlijkse compostlaag.

  Vermeerderen Valse Indigo

  Baptisia worden vermeerderd door jonge planten van worteluitlopers, wortelstek, stek en zaaien. Scheuren is af te raden omdat de plant dit meestal niet overleeft. Je kunt Baptisia ook zaaien. Zorg ervoor dat je de zaden even beschadigt met een ruwe vijl voor het zaaien, anders ontkiemen ze niet. Het zaad ontkiemd binnen enkele weken, maar het duurt een paar jaar eer de planten echt mooi en groot zijn en pas na drie jaar bloeien ze. Verder kan Baptisia in mei gestekt worden.

  d0090c05a56d4186614aa0814902734c_medium.

  Snoeien van de Indigolupine

  De Indigolupine kan nadat het blad gevallen is worden teruggesnoeid tot enkele centimeters boven de grond. Sommige tuiniers laten de stengels van de plant ook in de winter staan en knippen ze in het voorjaar.

  Indigolupine

  De Indigolupine is een aantrekkelijke plant

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load