• Indigo standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Indigofera tinctoria

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Indigo, Indigofera tinctoria, een kuipplant met licht lila tot lichtrode bloemen in trossen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Indigo.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Vlinderplant, Kuipplant, SierHeester

  Indigo of Echte Indigo

  Indigofera is een uit voornamelijk (sub)tropische gebieden afkomstig geslacht van ruin 750 soorten bomen, struiken en kruidachtige planten uit de Vlinderbloemenfamilie of Leguminosae. Indigofera tinctoria is een laagblijvende struik die we zowel in Afrika als in Azië vinden. De plant wordt al meer dan vierduizend jaar verbouwd om zijn blauwe kleurstof, die we bijvoorbeeld vinden in de kleding van Egyptische mummies. We weten we niet zeker waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, maar vermoedelijk is dat Oost-Azië. Indigo wordt ook aangeplant als grondverbeteraar omdat de plant stikstof bindt in de grond. De oorspronkelijke functie van kleurstof is vrijwel verdwenen nádat de Duitse firma BASF sedert 1897 een synthetische variant van de kleurstof produceert. 

  Etymologie Indigofera tinctoria

  De botanische naam van Indigo is ‘Indigofera tinctoria’. Zowel geslacht als soort zijn in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Indigofera’ is samengesteld uit het Latijnse ‘idicum’ of ‘Indisch Blauw’ en ‘ferre’ of ‘voortbrengen’ en betekent ‘ik breng blauwe verf voort’. De soortnaam ‘tinctoria’ is afgeleid van het Latijnse ‘tinctus’ of ‘gekleurd’ en betekent ‘verfleverend’. 

  385b886befaf133ea08a993aa142db89_medium.

  De Nederlandse naam ‘Indigo’ is afgeleid van het Latijnse ‘Indicum’ of ‘Indisch Blauw’, dat weer is afgeleid van het Griekse ‘indikos’, een verwijzing naar ‘India’. De blauwe kleur is overigens afkomstig is uit de gefermenteerde bladeren van de plant. Bij een temperatuur van 35 graden Celsius ontstaat tijdens het gistingsproces de blauwe kleurstof. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Indigostrauch’, in het Engels heet ze ‘True indigo plant’. De Fransen gebruiken de naam ‘Indigotier’.

  Beschrijving Indigo 

  Indigofera tinctoria is een één tot twee meter hoge bladverliezende, struik die groeit vanuit korte, vlezige wortelstokken. Indigo is sterk vertakt, met veel dunne twijgjes. Het oneven geveerde blad telt vijf tot dertien deelblaadjes die in twee rijtjes langs het steeltje staan. De bloeitijd van Indigofera loopt van juli tot en met augustus als de vlindervormige, lila tot lichtrode bloemen verschijnen in lange, slanke trossen. Na de bloei, verschijnen de langgerekte blauwgrijze zaadpeulen.

  Is Indigofera winterhard?60c8e252d75c9c86dbf8bbcd4077b0f3_medium.

  Indigofera is niet winterhard en moet beschermd worden, bijvoorbeeld met noppenfolie, tegen vorst. Een andere mogelijkheid is om de plant als kuipplant te gebruiken en in de winter in een kas te zetten met een temperatuur van 10 graden Celsius. 

  Is Indigofera giftig?

  Indigofera staat niet bekend als giftig maar heeft verder ook geen eetbare delen. Indigo heeft echter medicinale werking die al eeuwenlang bekend is in de traditionele geneeskunde. Zo heeft Indigo een ontstekingsremmende werking en wordt, in de vorm van een blad kompres ingezet bij wondjes, bloedingen en zweren. Ook wordt er een soort van thee gezet van de bladeren, die gecombineerd met honing, tegen onder meer bronchitis en astma wordt gedronken. Van de zaden wordt een tinctuur gemaakt om haarluizen te bestrijden en van de wortels een tinctuur voor de behandeling van tandpijn, insectenbeten, slangenbeten en verschillende geslachtsziektes. 

  Toepassing Indigo in de tuin

  Indigo is een aantrekkelijke sierheester die behoefte heeft aan een zeer zonnige en enigszins beschutte plaats. Daarnaast is Indigo natuurlijk te gebruiken als kuipplant. Indigo is aantrekkelijk voor vlinders en bijen. 

  842f0d756cf03cd35e9863ac45d59641_medium.

  Standplaats, planten en verzorging Indigo 

  Indigo heeft een standplaats in de volle zon nodig. De grond dient goed gedraineerd en zanderig te zijn, maar verder is deze plant niet moeilijk. In de groeiperiode regelmatig bijmesten. 

  Indigo snoeien, waar en wanneer

  Indigo kan het beste in het najaar, na de bloei, worden teruggesnoeid tot ongeveer tien centimeter boven de grond. 

  Ziektes Indigo 

  Indigo is prima bestand tegen ziekten en insecten. Belangrijk is het om kuipplanten niet te warm te zetten in de winter, omdat de plant dan vaak last krijgt van wolluizen

  3ca0fd1384ef5dd73cf061bf09539326_medium.

  Indigofera vermeerderen

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Indigo is zaaien. Zaai deze planten vroeg in het voorjaar, zo rond februari, begin maart. Voor het zaaien laat je de zaden een nacht voorweken in water op kamertemperatuur. Zaai de zaden in kleine turfpotjes, zodat ze niet verplant hoeven te worden: daar houden ze niet van. Ze ontkiemen na twee tot vier weken. Zodra de plantjes groot genoeg zijn plant je ze met turfpotje en al in een grotere pot. Eind mei kunnen ze naar buiten, maar vergeet niet ze af te harden zodat de bladeren niet verbranden. 

  Indigo kopen

  De Indigo is soms als plant soms te koop maar meestal is ze in gespecialiseerde webshops te vinden als zaad. 

  Indigo 

  De koningin van de textiel kleurstoffen en het spijkerblauw!

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load