• Indiaanse medicijnplant Gillenia trifoliata: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Indiaanse medicijnplant, Gillenia trifoliata, een vroege zomerbloeier met delicate, stervormige, witte bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Indigolupine.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Gillenia, Indianen, Schaduwplant, Borderplant

  Indiaanse medicijnplant of Braakwortelspirea

  De Indiaanse medicijnplant is een overblijvende plant uit de rozenfamilie. Deze sterke, langlevende tuinplant is afkomstig uit Noord-Amerika waar ze met name te vinden is in droge, open bossen met een wat zure bodem. De Gillenia werd door de oorspronkelijke inwoners van Noord-America medicijnplant genoemd. De indianen zetten een thee van de wortels van Gillenia. Deze thee werd gedronken tijdens hun jaarlijkse vasten- en ontgiftingsperiode. Deze detox thee liet hen overvloedig zweten, de longen leeghoesten en werkte daarnaast als krachtig laxeer- en braakmiddel.

  91da2ebf462ee6f9054f42b910b081db_medium.

  Etymologie Gillenia trifoliata

  De botanische benaming van de Indiaanse medicijnplant luidt Gillenia trifoliata. Het synoniem Porteranthus trifoliata wordt ook wel gebruikt maar is botanisch gezien onjuist. De geslachtsnaam Gillenia is afgeleid van de zeventiende-eeuwse Duitse botanist Arnold Gill. De soorttoevoeging trifoliata betekent driebladerig.

  Beschrijving Gillenia19281e6963229abc244cdd8690f6ad33_medium.

  Gillenia is een tot 40 tot 120 centimeter hoge, klompvormende plant uit en oosten en zuidoosten van Noord-Amerika. De plant heeft een sterk ontwikkeld wortelgestel met vlezige wortels. De stengels verhouten na een tijdje, de Indiaanse medicijnplant is in feite een halfheester.

  De bladeren zitten per drie gegroepeerd aan de prachtige rode stengels. Ze zijn lancetvormig, licht geveerd en doen qua vorm denken aan Moerasspirea, vandaar de andere Nederlandse naam Braakwortelspirea. In de herfst kleuren de blaadjes van geel tot oranje en vervolgens rood. In de periode eind mei tot juli verschijnen uit rode kelken de witte, licht roze doorschijnende bloempjes met hun kenmerkende stervorm. De vijf bloemblaadjes kunnen een afwijkende lengte hebben. Bestuiving vindt plaats door kleine bijtjes en kevers en in het najaar rijpen de zaden.

  Toepassing Gillenia in de tuin

  De Indiaanse medicijnplant kan prima worden toegepast in bloeiende borders, alpine tuinen en als grondbedekker. Voor een mooi effect kan deze plant het beste in een wat grotere groep worden aangeplant. De Indiaanse medicijnplant combineert heel mooi met Ridderspoor. De volgende Gillenia zijn geschikt voor onze tuinen:

  • Gillenia trifoliata, met witte bloemen
  • Gillenia trifoliata 'Pink Perfection', met roze bloemen

  Standplaats en planten Gillenia trifoliata

  De Indiaanse medicijnplant kan het beste in de schaduw of halfschaduw worden geplant. Een ochtendzonnetje kan wel, net als avondzon. Op een zonnige plek heeft de plant beduidend meer water nodig.  In Nederland, waar het vaak regent, worden ze daarom ook wel in de volle zon aangeplant. De grond dient licht zuur te zijn met een pH van 5 tot 6. De eerste maanden extra gieten bij droogte, daarna alleen bij extreme droogte.

  e8868abbc17daad4177e503fe31251b4_medium.

  Maak voor het planten de grond goed diep los met een riek. Verwerk er voldoende bladcompost in voor optimale groei. Elke vijf jaar dient de plant opgegraven te worden en gedeeld. De grond moet dan weer voorzien worden van nieuwe compost. Deze sterke plant is nauwelijks vatbaar voor ziekten en insecten, alleen jonge plantjes moeten beschermd worden tegen naaktslakken.

  Snoeien Gillenia

  Gillenia sterft, zoals veel overblijvende planten, in de winter af. Vóór die tijd worden de blaadjes prachtig geel, dan oranje en vervolgens een prachtig bronsrood.  Daarna vallen ze af. Het belangrijk te wachten tot de bladjes gevallen zijn, zodat de plant nog voldoende voedsel kan opslaan voor het volgende jaar.  In of direct na de winter kan de plant tot ongeveer tien centimeter boven de grond worden teruggesnoeid.

  Vermeerderen Gillenia

  Vermeerderen van de Indiaanse medicijnplant is vrij eenvoudig. Zoals  veel klompvormende planten kan ze worden gescheurd. Gebruik hiervoor een scherpe spade, want de wortels zijn vrij sterk. Verder kan de plant goed worden gezaaid.  Zaai Gillenia in het najaar op een beschaduwde plek in de tuin of zaai ze in het voorjaar binnen (liefst in een pot in een venster op het noorden) en plant ze daarna uit in de tuin. De zaden hebben een vorstperiode nodig om te kunnen ontkiemen.

  d3316c7954f94b4be33fe1d0cf24ca52_medium.

  Gillenia

  Gillenia is een mooie en sterke plant.

 • End of content

  No more pages to load