• IJzerhoutboom, verzorging, planten, snoeien en zaaien van Metrosideros excelsa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de exotische Metrosideros excelsa thomasii, de prachtig, in ragfijne rode slierten bloeiende sierheester.  Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je de plant zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Metrosideros, Kuipplant,  Sierheester, Wintergroen

  IJzerhoutboom of Pohutukawa

  Metrosideros is een geslacht van van ongeveer 60 soorten exotisch bloeiende struiken uit de mirtefamilie of Myrtaceae. Metrosideros excelsa, de Kiwi Christmas bush is de bekendste boom van Nieuw Zeeland, waar hij groeit op het Noordereiland.

  99c32fc0595a8eb829f5c437d2e35fae_medium.

  Symboliek IJzerhoutboom

  De IJzerhoutboom is een belangrijk symbool voor de Nieuw Zeelanders die deze boom the Kiwi Christmas bush noemen. Ook voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland is de IJzerhoutboom een belangrijk symbool. Zij noemen hem “Pohutukawa” wat je nog het best kunt vertalen als “besprenkeld met zeenevel”, een logische benaming omdat deze boom vaak aan de kust wordt gevonden. De boom heeft een belangrijke plek in hun tradities, zo zou het rood van de bloemen afkomstig zijn van de held Tawhaki. Een driehonderdvijftig jaar oude  Pohutukawa met de naam e-Waha-O-Rerekohu, wordt vereerd als de plek van waaruit de geesten van overleden op weg gaan naar het moederland Hawaiki.

  Etymologie Metrosideros excelsa

  De botanische benaming van de IJzerhoutboom is Metrosideros excelsa. De geslachtsnaam “Metrosideros” is een samentreksel van het Griekse “Metra” of “hardhout” en “sideron” of “ijzer”: IJzerhoutboom dus. De soortnaam “excelsa” is afkomstig van het Latijnse “excelsus” of “subliem” en verwijst naar de prachtige bloemen.

  fce5a1ebca9d9360c650aea33f5b5c13_medium.

  Beschrijving IJzerhoutboom

  Metrosideros is een sterk vertakte, wintergroene heester met grijsgroene, gegolfde bladeren. Hoewel de struik in het wild een hoogt van ongeveer vijfentwintig meter kan behalen, blijven de meeste cultivars een stuk kleiner. Het meest spectaculair aan de IJzerhoutboom zijn natuurlijk de vuurrode bloemen, die enigszins doen denken aan die van de Rode Lampenpoetser, Callistemon Citrinus die inderdaad uit dezelfde plantenfamilie komt. In Nieuw Zeeland bloeien ze in de zomer, dat wil zeggen in onze winter, ten tijde van de Kerst voorbereidingen. Bij ons bloeien ze in onze zomer. De talloze rode, harige  meeldraad steeltjes zijn aan het uiteinde voorzien van kleine stuifmeeldoosjes. Ze onttrekken de groene stampers vrijwel aan het gezicht. De bloemen trekken bijen en hommels aan en worden gevolgd door kleine doosvruchten die in drieën uiteen krullen bij het rijpen.

  Is Metrosideros excelsa winterhard?

  Metrosideros is niet winterhard en moet voor de vorst naar binnen. De minimum temperatuur is ongeveer twee graden Celsius maar het is aan te raden om ze al bij vijf graden naar binnen te halen.

  Is de Metrosideros giftig?

  De IJzerhoutboom staat niet bekend als giftig maar bevat ook geen eetbare delen. Honing van de IJzerhoutboom is uitermate lekker en gezond.

  Toepassing IJzerhoutboom in de tuin

  Metrosideros is een plant voor een plek in de volle zon. In ons klimaat gebruiken we de IJzerhoutboom als bijzondere kuipplant om kleur te geven aan onze tuin in het warme seizoen.

  Metrosideros stekken

  De IJzerhoutboom neem je in het voorjaar stekken van 15 centimeter. Verwijder alle bladeren, behalve de groeitop. Snij de stek schuin af en doop deze in stekpoeder, waarna je de stek ongeveer tien centimeter diep in de grond steekt. Het stekken kan enkele maanden duren. Via het internet kun je zaden bestellen. Daarmee kun je de boom ook eenvoudig opkweken.

  IJzerhoutboom snoeien, hoe en wanneer

  Metrosideros moet ongeveer elke drie jaar worden gesnoeid. De beste tijd daarvoor is onze winter. Snoei nooit meer dan twintig procent van de plant want de bast van deze heester kan verbranden in de hete zomerzon.

  Metrosideros standplaats, grondsoort en planten

  Metrosideros doet het heel goed op een schaduwrijke plek. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige, humusrijke, lichtzure grond. Zelf gebruik ik een mengsel van de helft compost en helft grond voor mediterrane planten.

  IJzerhoutboom ziektes en plagen

  De Metrosideros is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes. Pas op dat je de plant niet te warm zet in de winter want dat leidt al snel tot wolluis.

  IJzerhoutboom kopen

  Metrosideros wordt doorgaans alleen aangeboden in gespecialiseerde webshops en tuincentra, alsmede in kwekerijen van kuipplanten. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Metrosideros excelsa, wildvorm, rode bloem
  • Metrosideros excelsa `Aurea`, gele bloem
  • Metrosideros excelsa `Gala`, donkerrode bloem
  • Metrosideros excelsa ‘Golden Dawn’, geelgroen blad, rode bloem
  • Metrosideros excelsa 'Lemon twist’, goudgeel blad met dun groen randje
  • Metrosideros excelsa “Pink lady”, rozerode bloem
  • Metrosideros excelsa "Scarlet Pimpernel”, vuurrode bloem
  • Metrosideros excelsa Thomasii, zilvergroen blad, rode bloem
  • Metrosideros excelsa ‘Variegata’, witgroen blad
  • Metrosideros excelsa ‘Vibrance’, vuurrode bloemen

  Metrosideros

  Metrosideros excelsa, een bijzonder mooie kuipplant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

   

 • End of content

  No more pages to load