• IJslandse papaver, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Papaver nudicaule

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de met opvallende kleuren bloeiende IJslandse papaver of IJslandse klaproos, Papaver nudicaule. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de IJslandse klaproos nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Papaver, Rotstuin

  IJslandse papaver of IJslandse klaproos

  Papaver is een geslacht van 70 tot 100 soorten bloeiende, kruidachtige planten behorende tot de Papaverfamilie of Papaveraceae. Het geslacht  wordt gekenmerkt door vier losse kroonbladeren en twee kelkbladeren. Papaver nudicaule is afkomstig uit de subpolaire gebieden van Noord-Amerika, Azië, IJsland en Noord-Europa. 

  IJslandse papaver is een uitstekende snijbloem en blijft bijna een week goed in de vaas. Knip ze daarvoor af zodra de knoppen beginnen de openen en houd onderkant van de stengels even in kokend water.

  Etymologie Papaver nudicaule

  De wetenschappelijke benaming van de IJslandse papaver is ‘Papaver nudicaule’. De geslachtsnaam Papaver is nieuw latijn voor de naam “papāver” die de oude Romeinen aan de klaproos gaven. Die naam is weer afgeleid van het Latijnse ‘pappa’ ofwel ‘melk’ en verwijst naar het toenmalige gebruik om sap van de Papaver toe te voegen aan de melk om zo kinderen beter te laten slapen. De soortnaam ‘nudicaule’ is een samentreksel van het Latijnse ‘nudus’ of ‘naakt’ en ‘caulis’ of ‘stengel’. De naam betekent dus ‘naakte stengel’ en verwijst naar de bladloze bloemstengel.

  Soms wordt voor de IJslandse papaver het synoniem ‘Papaver croceum’ gebruikt. In het Engels heet de IJslandse klaproos ‘Barren strawberries’, in het Frans ‘Pavot d'Islande’ en in het Duits ‘Island-Mohn’ of ‘Nacktstängeliger Mohn‘.

  Beschrijving IJslandse papaver

  IJslandse papaver is een overblijvende, kruidachtige plant met een hoogte van tien tot vijftig centimeter. Vanuit de stevige wortel groeit een bladrozet met licht behaarde, geveerde bladeren op steeltjes. De bloeitijd van IJslandse papaver loopt van juni tot en met juli.

  Aan de uiteinde van de bladloze stengels verschijnen de alleenstaande bloemen.  Door de uitgebloeide bloemen steeds te verwijderden kan de bloei worden verlengd tot in augustus en september. Als de geel, witte, rode, roze, zalm- en oranje gekleurde bloemen opengaan, vallen de twee schutbladeren. De bloem heeft vier bloemblaadjes en tal van meeldraden.Na de bloei verschijnen de voor papavers typerende zaaddoosjes die wel eens met zoutvaatjes worden vergeleken.  

  Is IJslandse papaver winterhard?

  IJslandse papaver is groeit op de koudste plaatsen en is winterhard tot minus 40 graden Celsius. 

  Is IJslandse papaver giftig?

  Alle delen van de IJslandse papaver zijn giftig.

  Toepassing IJslandse papaver  in de tuin

  In tuinen wordt IJslandse papaver vooral als een- of tweejarige plant toegepast in de bloeiende border en op groene daken. Ook groeien ze prima in potten en in rotstuinen staan ze mooi, tussen stenen in geklemd. Plant ze in wat grotere groep voor een mooi effect of combineer IJslandse papaver met laagblijvende siergrassen. 

  Standplaats, grond en planten IJslandse papaver

  IJslandse papaver heeft behoefte aan een standplaats in zon. Zorg voor een  humusrijke, goed doorlatende, niet al te voedselrijke grond. Bewerk de grond goed voor het planten door deze helemaal los te spitten en voeg grit toe. Papaver heeft, zoals veel papavers, een grote hekel aan verplaatsen, kies daarom de standplaats zorgvuldig. Plant ongeveer vijftien planten per vierkante meter. 

  IJslandse papaver snoeien

  Snoeien is niet noodzakelijk maar verwijder alle uitgebloeide bloemen meteen, zo blijft de plant wel drie maanden lang bloeien.  

  IJslandse papaver ziektes en plagen

  Deze plant is niet heel vatbaar voor ziektes en plagen maar slakken zijn een grote vijand van de plant. Op slecht afwaterende grond kan wortelrot optreden.

  IJslandse papaver vermeerderen

  Het vermeerderen van IJslandse papaver is eenvoudig door middel van zaaien. je kunt er voor kiezen de plant in april buiten te zaaien, direct in de grond of in het najaar in juli of augustus. Deze laatste bloeien pas in het volgende kalenderjaar.

  IJslandse papaver kopen

  Doordat de plant zo’n enorm verspreidingsgebied heeft, kent ze een enorme variatie in blad en bloem. Er zijn dan ook tal van cultivars beschikbaar voor onze tuinen. Heel mooi zijn ondermeer: 

  • Papaver nudicaule ‘Champagne Bubbles’, alle kleuren
  • Papaver nudicaule ‘Garden Gnome’, alle kleuren
  • Papaver nudicaule ‘Oregon Rainbows’, tweekleurige bloemen
  • Papaver nudicaule 'Pacino Yellow’, zwavelgeel
  • Papaver nudicaule 'Party Fun’, alle kleuren, geurende bloemen
  • Papaver nudicaule 'Spring Fever Red'

  IJslandse papaver

  IJslandse papaver is een vrolijke, kleurrijke bloem.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load