• Huislook, verzorging, standplaats en vermeerderen van Sempervivum ciliosum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Spinnenwebhuislook of Huislook, Sempervivum ciliosum, een vetplant, die in de zomer prachtig geel bloeit. Mooi voor de rotstuin. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en stekken van Huislook en wat zijn de beste Huislook soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Sempervivum, Vetplant, Rotstuin, Bijenplant

  Spinnenwebhuislook, Spinnenweblook of Huislook

  8582e0a2c9567ed9a43cf2b7fa95cc38_medium.

  Sempervivum is een geslacht van ongeveer 40 soorten uit de vetplantenfamilie of Crassulaceae. Huislook, Sempervivum ciliosum, is een groenblijvende vetplant die we in de bergen van Bulgarije en Griekenland in het wild vinden. We onderkennen twee ondersoorten:

  • Sempervivum ciliosum var. Borisii, met helder gele bloemen
  • Sempervivum ciliosum var. Galcicum, rode randen aan blad

  Etymologie Sempervivum ciliosum

  De botanische naam van Huislook is Sempervivum ciliosum. De geslachtsnaam Sempervivum is opgebouwd uit het Latijnse “semper” of “altijd” en “vivure” of “leven” en betekent “altijd levend”. Deze naam kregen de planten omdat ze vrijwel niet kapot te krijgen zijn. Zelfs vele maanden droogte worden moeiteloos doorstaan. De soortnaam “ciliosum” is afgeleid van het Latijnse “cilium” of “wimper” en betekent “aan de randen van haren voorzien”, een verwijzing naar de harige bladeren. De Nederlandse naam Spinnenwebhuislook verwijst hier ook naar.

  90e55d3a2f2807e18bb89d81998121a2_medium.

  Beschrijving Huislook

  Huislook is een ongeveer twee centimeter laagblijvende plant die groeit vanuit een rozet. Uit het rozet ontspringen dikke, vlezige bladeren die volledig behaard zijn, alsof ze door een spinnenweb omgeven zijn. Vanuit het hart van het rozet groeit in juni-juli een tot wel twintig centimeter lange behaarde stengel waaraan de bloemen verschijnen. De eveneens harige bloemen hebben twaalf of meer gele bloemblaadjes en gele meeldraden. Na de bloei verschijnt het zaad, wat openspringt als het rijp is en sterft de moederplant af. De aan uitlopers groeiende jonge planten leven verder en bloeien in de volgende jaren.

  Toepassing Huislook in de tuin

  Huislook is een plant die veel op groene daken wordt aangeplant. Het is natuurlijk een plant bij uitstek voor gestapelde muren of rotstuinen en daarnaast staan ze prachtig in potten of platte schalen. Je kunt ze in een gaatje op een grote steen plaatsen, in een kluitje leem. Ze kunnen, zeker op arme, zandhoudende grond ook als grondbedekker worden aangeplant. Het is een plant die bijen en hommels aantrekt en daardoor zorgt voor wildleven in de tuin.

  57d97e6481f0ab77457b148049f5f62a_medium.

  Standplaats en planten Huislook

  Huislook heeft behoefte aan héél veel zon. De grond voor Huislook moet zeer doorlatend zijn en niet te veel meststoffen bevatten anders raakt de plant overwoekert door andere planten. In potten gebruik je best een mengsel van 85% grove zand met 25% potgrond. In de volle grond breng je een laag grit aan onder de grond. Zo wordt een teveel aan water snel afgevoerd.

  Vermeerderen Huislook

  Huislook vormt tal van uitlopers waaraan jonge planten verschijnen. Deze kunnen worden losgetrokken of losgesneden van de moederplant en afzonderlijk worden opgeplant. Daarnaast kan de plant in het voorjaar worden gezaaid. Geef het zaad eerst een koudebehandeling door het een week in de koelkast te leggen. Dat bevordert de kiemkracht.

  6c2c5cf65e4d62b2eef4a38b0d0603f9_medium.

  Spinnenwebhuislook, Sempervivum ciliosum kopen

  Sempervivum ciliosum wordt niet algemeen aangeboden in tuincentra. Als we ze al vinden betreft het meestal Sempervivum ciliosum var. Borisii, met de mooie gele bloemen. Deze soort vinden we vooral bij specialisten in rotsplanten en in webshops.

  Spinnenwebhuislook

  Plant er ook een in je (rots)tuin of op je dak!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen