• Hortensia of Hydrangea macrophylla, standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de gewone Hortensia of Boerenhortensia, de uitbundig bloeiende heester Hydrangea macrophylla.  Hoe verzorg je de Boerenhortensia, waar kun je ze het beste planten, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Hortensia, Hydrangea, Heester, Haagplant

  Hortensia of Boerenhortensia

  De gewone Hortensia, Bolhortensia of Boerenhortensia is een relatief kleine, snelgroeiende, bladverliezende, bloeiende heester die van oudsher op boerenerven wordt aangeplant. Van oorsprong komt deze Hortensia uit China, Japan en Korea. Inmiddels bestaan er tal van variëteiten van de gewone Hortensia. In de laatste jaren  zijn er ook kleinere Hortensia’s gekweekt die als huiskamerplant kunnen worden gehouden.

  De uitbundige bloei van de Hortensia’s vindt plaats in juli en augustus. Enkele variëteiten bloeien al in juni. Wat we een hortensiabloem noemen is feitelijk een verzameling, een paraplu, van kleine bloempjes die tezamen een bolvormige bloemenscherm vormen. Wist je dat je de bloemen van Hortensia’s heel goed kunt drogen? Hang ze met een touw vastgebonden ondersteboven in een goed geventileerde, droge ruimte. Zodra ze gedroogd zijn kun je ze in een vaas zetten of in een droogbloemenboeket gebruiken.

  Etymologie Hortensia

  De naam Hortensia is waarschijnlijk een eerbetoon aan Hortense van Nassau. De wetenschappelijke naam van de Hortensia is Hydrangea Macrophylla. De geslachtsnaam Hydrangea, een samenstelling van de Griekse woorden "hydro" ofwel "water" en "angeion", ofwel "vat" of "kruik". Hydrangea betekent dus watervat en verwijst naar vorm van het vruchtkapsel. Macrophylla betekent groot, lang blad.

  Beschrijving Hortensia of Boerenhortensia

  De gewone hortensia is een kleine heester die gemiddeld één tot anderhalve hoog wordt. De Hortensia groeit min of meer bolvormig met lange, doorgaans onvertakte stengels die vanuit de grond ontspringen. De bladeren zijn acht tot twintig centimeter lang en vier tot tien centimeter breed en zijn licht getand. De bloemen verschijnen gegroepeerd in bolle of platte bloemschermen en zijn erg attractief, zelfs lang nadat ze zijn uitgebloeid.

  Toepassing Hortensia in de tuin

  9f46d7d4ea47c527800268cf6ef7b120_medium.

  De kracht van de hortensia is dat de plant heel goed in de schaduw kan groeien en daar uitbundig bloeit en daarnaast is het de voor planten zo zeldzame kleur blauw die de Hortensia zo aantrekkelijk maakt voor tuinliefhebbers. Vaak worden ze tegen huizen aangeplant  op plekken waar ze geen of alleen in de ochtend of avond directe zon genieten. Ze houden van vochtige grond maar willen geen natte wortels. Voor de tuin zijn speciale cultivars gekweekt die de hele zomer van juni tot oktober blijven bloeien. De magnifieke “’Endless Summer” en ook “Forever&Ever” zijn daar een prachtig voorbeeld van. De mooiste cultivar die ik ken is de "Zorro". Er zijn ook cultivars in kleine maten. Zo past er een Hortensia in elke tuin.

  Hortensia verzorging, grondsoort en planten

  Maak voor het planten van de Hortensia liefst een groot gat en vul dat met op met speciale hortensiagrond. De eerste paar maanden twee keer per week flink water geven. Wil je perse blauwe bloemen, strooi dan jaarlijks wat hortensiamest rondom de plant. De plantafstand voor de Hortensia is gelijk aan de verwachte hoogte van de plant. Worden ze één meter hoog plant ze dan één meter uit elkaar. Gebruik elk najaar een goede mulch van boombladeren of schors om rond de plant te strooien.

  ecb642e612fe992cef466cd9844a6468_medium.

  De Hortensia groeit in veel grondsoorten maar het bijzondere van de Hortensia is dat de kleur verandert met de zuurgraad van de grond. Als de zuurgraad van de grond laag is dan wordt de kleur van de bloem blauw en als de grond alkalisch is dan wordt de kleur meer roze.

  Deze kleurverandering van de pigmenten in de bloemen heeft te maken met de opname van aluminiumionen. Je kunt de blauwe kleur bevorderen met Pokon Hortensia Blauwmaker, die jaarlijks wordt toegediend.

  Een oude truc is het begraven van een handjevol roestige spijkers in de grond. Ik ben daar zelf geen fan van omdat je er je handen aan kunt openhalen mocht je later ooit de grond bewerken en vergeten zijn dat er spijkers in de grond zitten.

  a5c7ca5f0b8c56b293629203223dab69_medium.

  Hortensia snoeien

  Moet je Hortensia’s snoeien? De boerenhortensia hoeft niet gesnoeid te worden, maar door het aantal stammen te beperken, is er meer kracht van de plant beschikbaar voor de resterende stengels. Zo krijg je minder bloemen maar wel grotere.

  Snoei de hortensia bij voorkeur in maart-april, nog voor het blad aan de takken verschijnt of oktober-november als de planten geen bladeren meer hebben. Begin met alle dode takken weg te knippen. Dode takken zijn bruin en breken bij het buigen. Verwijder bij een snoeibeurt ongeveer een kwart van de takken. Verwijder met name de oude takken. Deze herken je aan het feit dat ze verhout zijn aan de basis en meer vertakt zijn. Snij ze af aan de bodem. Bolhortensia’s ontwikkelen hun bloemknoppen op het hout van het vorige jaar dus knip niet de nieuwe takken.

  4e7442d9b7cae2e463f84aff2720f8fe_medium.

  De uitgebloeide bloemen kun je hele winter aan de plant laten zitten, dat is decoratief en geeft vorm aan de tuin in de koude winter. Knip ze in het voorjaar weg. Je kunt een Hortensia overigens zonder problemen helemaal tot aan de grond terugsnoeien. De meeste planten zullen dan het eerste jaar nog niet bloeien. De nieuwe doorbloeiende hortensia’s zijn gemakkelijker. Omdat ze bloeien op zowel oud als nieuw hout kun je ze niet zo veel fout doen.

  Hortensia’s vermeerderen

  Hortensia’s zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Er zijn drie methodes die ik zelf toepas: zaaien, stekken en afleggen. Je kunt daarnaast een plant met een spade splitsen in meerdere delen.

  Hortensia zaaien

  De binnenste bloemen van de hortensia vormen zaden. Deze kun je het beste in mei zaaien in gewone stekgrond.

  86cc472018074ae9c4969b6de6cff214_medium.

  Hoe stek je een hortensia?

  Hortensia’s zijn heel gemakkelijk te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek e pot af met een plastic zak. Na drie tot vier weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien.

  Hortensia afleggen

  Deze methode kan iedereen toepassen. Leg een van de onderste takken die dicht bij de grond groeien plat op de grond en gooi er een beetje aarde overheen. Leg daar een steen op. Na maand zie je de wortels aan de tak groeien.

  Hortensia ziekten

  Hortensia’s zijn over het algemeen sterke planten. Soms hebben ze last van slakken. Lees hier alles over slakken bestrijden. Trips en schuimcicades willen ook wel voor schade zorgen aan de bladeren. Schimmel of zwarte punten op de bladeren treden soms op. Knip de zieke takken weg.

  Boerenhortensia

  De Boerenhortensia is een dankbare bloeier die die voor veel kleur zorgt in de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load