• Hortensia Annabelle: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van de Sneeuwbal

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Hortensia Annabelle, de met grote witte bollen bloeiende heester Hydrangea arborescens 'Annabelle'.  Hoe verzorg je Sneeuwbalhortensia, waar kun je ze het beste planten, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Hortensia, Hydrangea, SierHeester, Haagplant

  Hortensia Annabelle of Sneeuwbalhortensia

  De Hydrangea 'Annabelle' is een opvallende en lang bloeiende heester uit de hortensiafamilie (Hydrangeaceae). Van oorsprong komt deze Hortensia uit het oosten van de Verenigde Staten waar ze op vochtige plekken in bossen of aan de waterkant groeien. Hydrangea arborescens ‘Annabelle' is een speciale cultivar met grote bloemschermen.De uitbundige bloei van de Hortensia Annabel vindt plaats in juli tot en met september. 

  d16a199e0c19a8c0dbfc2b43ad6eb191_medium.

  Wist je dat je de bloemen van Hortensia  Annabel heel goed kunt drogen? Hang ze met een touw vastgebonden ondersteboven in een goed geventileerde, droge ruimte. Zodra ze gedroogd zijn kun je ze in een vaas zetten of in een boeket met droogbloemen gebruiken.

  Etymologie Hydrangea Arborescens

  De naam Hortensia is waarschijnlijk een eerbetoon aan Hortense van Nassau. De wetenschappelijke naam van de Hortensia Annabelle is Hydrangea Arborescens. De geslachtsnaam Hydrangea, een samenstelling van de Griekse woorden "hydro" ofwel "water" en "angeion", ofwel "vat" of "kruik". Hydrangea betekent dus watervat en verwijst naar vorm van het vruchtkapsel. De soorttoevoeging arborescens is via ‘arbor’ of ‘boom’ afgeleid van ‘arborēscere’ ofwel ‘in een boom groeiend’. Arborescent kun je vertalen als ‘boomvormig’.

  In het Engels wordt deze Hortensia Smooth hydrangea, Wild hydrangea of Sevenbark genaamd. In Duitsland noemen ze deze heester Wald-Hortensie, Baum-Hortensie of Ball-Hortensie. In Frankrijk gebruiken ze de namen Hydrangée ‘Annabelle' en  Hydrangée boule de neige.

  Beschrijving Hortensia Annabelle of Sneeuwbal

  De Hortensia Annabelle of Sneeuwbal is een heester die gemiddeld één tot anderhalve meter hoog wordt. Ze groeit min of meer bolvormig met lange stengels die vanuit de grond ontspringen. De bladeren zijn acht tot twintig centimeter lang en vier tot tien centimeter breed en zijn licht getand. Ze staan tweerijig tegenoverstaand, steeds 1 blad aan elke knoop van de stengel. De grote, halve bollen met witte, steriele bloemen verschijnen juni, lichtgroen, kleurend naar wit in augustus en daarna weer kleurend naar groen om tenslotte bruin te worden. De bloemen zijn erg attractief, zelfs lang nadat ze zijn uitgebloeid.

  Toepassing Hortensia Annabelle in de tuin

  De kracht van deze hortensia is de opvallende bloei en daarom worden ze vaak als erfafscheiding of als solitair geplant. Annabelle wordt in de volle zon geplaatst maar doet het ook goed met een beetje schaduw.

  Hortensia verzorging, grondsoort en planten

  Maak voor het planten van de Hortensia liefst een groot gat en vul dat met op met speciale hortensiagrond. Annabelle houdt van voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De eerste paar maanden zul je deze plant twee keer per week flink water moeten geven, tenzij het regent.De bloemen van Annabelle zijn zo groot dat de takken op de grond kunnen gaan liggen na een fikse regenbui. je kunt de planten opbinden, maar dat is lelijk. Wat ik zelf meestal doe is een aantal gesnoeide hazeltakken bewaren uit de tuin en die in de grond steken rondom de Hortensia. Deze geven extra steun aan de stengels. 

  Hortensia Annabelle snoeien, hoe en waneer

  Moet je Hortensia Annabelle snoeien? Hortensia Annabelle wijkt in het snoeien aanzienlijk af van het snoeien van de Boerenhortensia. Hortensia Annabelle bloeit veel beter na een goede snoei in het voorjaar! Snoei deze hortensia begin maart terug tot op zes a acht bladogen per stengel. De plant bloeit op de uitlopers die zich vormen en zo krijg je lekker veel bloemen. Sommige mensen toppen een twintig procent van de takken nog eens, begin mei, om zo nog meer bloemstengels te forceren en de bloei te spreiden. De uitgebloeide bloemen kun je hele winter aan de plant laten zitten. Knip ze in het voorjaar pas weg, dan blijven ze structuur geven aan de tuin.

  7a077f2ebfa567d6b6da2030afe46731_medium.

  Hortensia Annabelle vermeerderen

  Hortensia Annabelle zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Deze cultivar maakt geen zaad aan en is daarom het best te vermeerderen door het maken van afleggers of door stekken te nemen. 

  Hoe stek je een hortensia Annabelle?

  Hortensia Annabelle is heel gemakkelijk te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na drie tot vier weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien.

  Hortensia afleggen

  Deze methode kan iedereen toepassen. Leg een van de onderste takken die dicht bij de grond groeien plat op de grond en gooi er een beetje aarde overheen. Leg daar een steen op. Na maand zie je de wortels aan de tak groeien.

  Hortensia ziekten

  Hortensia’s zijn over het algemeen sterke planten. Soms hebben ze last van slakken. Lees hier alles over slakken bestrijden. Trips, spint en schuimcicades willen ook wel voor schade zorgen aan de bladeren. Schimmel, zoals meeldauw, of zwarte punten op de bladeren treden soms op. Knip de zieke takken weg.

  Hortensia Annabelle

  Hortensia Annabelle is een opvallende bloeier die van verre opvalt in de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen