• Hongaarse Berenklauw, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Acanthus Hungaricus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in het late voorjaar indrukwekkend mooi bloeiende Hongaarse Berenklauw of Acanthus Hungaricus. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft Hongaarse Acanthus  nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Acanthus, Schaduwplant

  Hongaarse Berenklauw

  Hongaarse Berenklauw is een bladverliezende, vaste plant uit het Balkangebied, Roemenië en Griekenland. We vinden deze plant daar vooral in bossen en op droge, rotsachtige kalkhellingen en aan de rand van velden. De plant wordt vaak verward met Zachte Acanthus, Acanthus Mollis wiens bladeren iets meer glanzen en iets minder diep gelobd zijn.

  Etymologie Acanthus Hungaricus

  De wetenschappelijke benaming van Hongaarse Acanthus is ‘Acanthus Hungaricus’. De geslachtsnaam ‘Acanthus’ is afgeleid van akanthos, de Griekse naam van de plant. Akantha betekent doorn in het Grieks, er is namelijk een Acanthus soort met doornen (Acanthus Spinosus). De soortnaam ‘Hungaricus’ is afgeleid van het Latijnse ‘Hungaria’ of ‘Hongarije’ en betekent ‘afkomstig uit Hongarije’. In het Engels heet deze plant ‘Hungarian bear’s breeches’, in het Frans ‘Acanthe des Balkans’ en in het Duits ‘Balkan-Bärentatze’.

  Beschrijving Hongaarse Acanthus

  Hongaarse Acanthus  is een klomp-vormende plant met een ondergrondse wortelstok. Vanuit de wortelstok ontspringen de prachtige, donkergroene, diep geveerde bladeren in een rozet. De bladeren zijn wel veertig centimeter lang. De bloeitijd van Acanthus Hungaricus is juni - september, als de lange, vanuit de rozet groeiende, stengels als aren zijn bezet met roze knoppen die overgaan in lipvormige, crème witte tot lichtroze bloemen met purperen, geradeerde schutbladeren. De hoogte van de plant, inclusief de stengels met bloemen, bedraagt maximaal 130 centimeter. Na de bloei verschijnen de zaaddozen. Deze springen open als ze rijp zijn en slingeren de zaadjes zo ver weg.

  Is Hongaarse Acanthus winterhard?

  Hongaarse Acanthus is in principe winterhard. Jonge planten zijn gevoelig voor vorst. Mulch daarom de eerste paar jaren met stro om de Acanthus wat extra bescherming te bieden.

  Is Hongaarse Acanthus giftig?

  De zaden zijn giftig en verder zijn geen delen van de plant eetbaar.

  Toepassing Hongaarse Acanthus  in de tuin

  In tuinen wordt Hongaarse Acanthus  toegepast als blikvanger in de bloeiende border. Het is een architectonische  plant met een, in de bloeitijd, sterk verticaal effect. Hongaarse Acanthus wordt veel toegepast omdat ze maar weinig verzorging nodig heeft. Hongaarse Acanthus  is een belangrijke plant voor bijen en hommels. De bloemen kunnen worden gedroogd en in een vaas gezet. Behalve de gewone Acanthus hungaricus is er nog een hele mooi cultivar in de handel: Acanthus hungaricus 'White Lips’, met witte bloemen en een dwergvorm Acanthus hungaricus ‘Alex’.

  Standplaats, grond en planten Hongaarse Acanthus

  Hongaarse Acanthus heeft graag een standplaats met halfschaduw. Een standplaats in de volle zon kan ook maar dan moet de grond voldoende vochtig zijn. Ook in de volle schaduw groeit de plant maar dan worden er doorgaans geen of weinig bloemen geproduceerd.

  Gebruik een goed doorlatende, compost rijke grond met voldoende meststoffen. Zelf gebruik ik kippenmest, die  kalkhoudend is. Bewerk de grond goed voor het planten door deze helemaal los te spitten. Op kleigronden dient enkele scheppen zand en wat grit te worden meegespit voor betere afwatering.

  Hongaarse Acanthus  snoeien

  Verwijder de regelmatig stengels met uitgebloeide bloemen nog voor ze zaad maken, tenzij je zaad wilt krijgen.

  Hongaarse Acanthus  vermeerderen

  Het vermeerderen van Hongaarse Acanthus  is bijzonder eenvoudig door middel van scheuren en wortelstek. Zaaien, zaad is te verkrijgen via webshops, kan in situ en is ook eenvoudig.

  Hongaarse Acanthus

  Hongaarse Acanthus is een opvallende plant met een dramatisch effect.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load