• Hondstand, standplaats, verzorging en vermeerderen van Erythronium Pagoda

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over een in het voorjaar geel bloeiend knolgewas, de voor verwildering geschikte rondbedekker Erythronium Pagoda. Hoe verzorg je Hondstand, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Hondstand vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Knolgewas, Grondbedekker Erythronium, Schaduwplant, Verwildering

  Hondstand1ffc593357ad2ff872369c970bfb842c_1397504

  De Hondstand uit dit artikel is een door de mensen gekweekte Erythronium die van nature niet in de natuur voorkomt. Het is een zogenaamde hybride, die is ontstaan uit een kruising van Erythronium tuolumnense met Erythronium 'White Beauty'.

  Erythronium Pagoda is echter zo ongelofelijk mooi dat ze op veel plaatsen worden toegepast om te laten verwilderen in bossen.

  Etymologie Hondstand

  Hondstand is een knolgewas. De gelige knollen hebben de vorm van een hondentand. Vandaar de naam.

  Etymologie Erythronium Pagoda

  De botanische naam van Hondstand is 'Erythronium Pagoda'. De geslachtsnaam 'Erythronium'  is afgeleid van het Griekse 'erythros'  of 'rood'. De soortnaam 'Pagoda', genoemd naar de gelaagd opgebouwde boeddhistische tempels, verwijst naar de gelaagde bloeiwijze.   

  Beschrijving Hondstand

  Hondstand heeft een breed, groen, soms licht gemarmerd, blad. Hondstand bloeit doorgaans in de periode april tot en met mei. Elke stengel produceert  acht tot twaalf elegante heldergele bloemen met een klokjesvorm.

  Toepassing Hondstand in de tuin

  Hondstand is heel geschikt als perk- en borderbeplanting mits de plant niet de hele dag zon staat. Daar is de plant goed te combineren met aliumsoorten die net iets later bloeien. Daarnaast is Erythronium Pagoda perfect geschikt om te laten verwilderen onder struiken en bomen. In grote groepen geplant geeft de Hondstand een prachtig effect.

  Grond en standplaats Hondstand

  Hondstand groeit het liefst op een licht beschaduwde plaats met humusrijke grond. De grond moet goed gedraineerd zijn maar wel vochtig blijven omdat de knolletjes anders uitdrogen. Plant de knolletjes op ongeveer tien centimeter diepte.

  e667bd1f284976d658a8dda46da6e120_medium.

  Is Hondstand winterhard?

  Hondstand is volledig winterhard. Toch is de plant je dankbaar voor het mulchen met blad in late herfst. Dat zorgt voor een betere grond en betere bloei in het volgende jaar.

  Hondstand vermeerderen

  Hondstand kan gezaaid worden maar het duurt  jaren eer de jonge planten gaan bloeien. Het is veel gemakkelijker om na de bloei de planten te scheuren. Ze produceren namelijk heel wat kleine knolletjes waaruit weer nieuwe planten ontstaan.

  Hondstand

  Hondstand is een van de mooiste voorjaarsbloeiende knolgewassen en de elegante bloemen bezitten een intens gele kleur.  

  f6d0926d2a2a19bdac180464f330d14e_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load