• Hoepelroknarcis: standplaats, planten, verzorgen, vermeerderen van Narcissus bulbocodium

  Gepost in kruiden - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over de Hoepelroknarcis, Narcissus bulbocodium, een dwergnarcis. Wat is de habitat, de beste standplaats, welke verzorging is nodig en hoe de Hoepelroknarcis te vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Narcissus, Voorjaarsbloeier, Bolgewas

  Hoepelroknarcis

  De Hoepelroknarcis is een uit Algerije, Marokko, Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk afkomstig bolgewas met trompetvormige bloemen. Inmiddels treffen we deze plant in tal van landen verwilderd aan. We vinden Hoepelroknarcissen in het wild in graslanden, met zure grond en weinig voedingsstoffen. Je vindt ze van op zeeniveau tot op 1800 meter hoogte.

  Etymologie Narcissus bulbocodium

  De wetenschappelijke naam van de Hoepelroknarcis is ‘Narcissus bulbocodium’. Het was Carolus Linnaeus die, in 1753, het geslacht formeel beschreef, evenals de soort. Hij onderkende in die tijd zes soorten. Nog steeds verschillen wetenschappers over de mening welke soorten nu wel of niet tot het geslacht behoren en afhankelijk van de wetenschappelijke stroming onderkennen we tussen de vijftig en honderdvijftig soorten Narcissen. Het geslacht behoort tot de Narcisfamilie of Amaryllidaceae. Tot deze familie behoort onder meer het bekende Sneeuwklokje, Galanthus nivalis.

  De geslachtsnaam ‘Narcissus’ is afgeleid van de jager Nárkissos die volgens de Griekse mythologie wonderschoon was. Op een dag kwam hij aan bij een heilige vijver, waarvan het water kristalhelder was. Hij boog zich voorover om te drinken en zag zijn weerspiegeling in het wateroppervlak. Hij dacht dat het een mooie geest was, die in de vijver leefde, en werd verliefd op zichzelf. Hij bleef zolang naar zijn evenbeeld staren dat hij de wil om te leven verloor en stierf. Toen mensen hem zochten vonden ze nog slechts een bloem: de Narcis.  De Griekse naam Nárkissos is weer afgeleid van narkào wat ‘bedwelmend’ betekent. Het is niet duidelijk of de plant in de oudheid de naam van de mythische figuur kreeg of de mythische figuur de naam van de plant. De soortnaam ‘bulbocodium’ is een samentreksel van het Latijnse ‘bulbus’ of ‘bol’ en het Griekse ‘kodion’ of ‘schapenwol’ en betekent ‘wollige bol’. Het is een verwijzing naar behaarde bollen. 

  In het Engels noemen ze Hoepelroknarcis ‘Hoop-petticoat daffodil’ of ‘Medusa's Trumpet’, in het Duits ‘Reifrock-Narzisse’ en in het Frans ‘Trompette de Méduse’ 

  Beschrijving Narcissus bulbocodium

  De Hoepelroknarcis groeit vanuit een bol, waaruit in het voorjaar de vijftien centimeter lange zwaardvormige bladeren tevoorschijn komen. De bloeitijd loopt van april tot en met mei. De bol maakt dan één bloemstengel aan met de typerende grote trompetvormige bloem. Er bestaan een aantal cultivars met de kleuren wit, zachtgeel tot citroengeel tot goudkleurig.

  Is de Hoepelroknarcis giftig?

  Bladeren, bloemstengel, bloem en vooral de bollen zijn giftig. Ze bevatten de giftige alkaloïden Narcissine, Lycorine en Galanthamine. Deze zorgen bij inname voor diarree, braken en buikpijn. Alleen in grote hoeveelheden hebben ze de dood tot gevolg. Het zijn natuurlijke afweerstoffen tegen schadelijke insecten en grazend vee. Bloemisten en kwekers die veel omgaan met Narcissen ontwikkelen soms een allergie tegen lycorine, wat leidt tot een huidaandoening.

  Toepassing Hoepelroknarcis in de tuin

  In tuinen zijn ze mooi, geplant in graslanden en natuurlijk ook in een ‘wilde’ tuin waar we ze lekker hun gang kunnen laten gaan.

  Standplaats en planten Hoepelroknarcis

  Narcissen staan graag in de volle zon of op een plek met halfschaduw. Op een zonnige plek bloeien ze eerder dan op een schaduwrijke plek. Ze houden van vochtige, maar goed gedraineerde, humusrijke grond. Bemesting is nauwelijks nodig. In klei- of leemachtige grond dient zand en/of grit te worden toegevoegd voor een goede afwatering.

  Spit de grond een spade diep om voor het planten van de Narcissen. Omdat Narcissen al in het najaar blad aanmaken moeten ze in het najaar gepoot worden, bij voorkeur tussen half september tot half oktober en niet pas in het voorjaar. De plantdiepte van Narcissen bedraagt ongeveer tweemaal de hoogte van de bol. Direct na het planten goed water geven.

  Overwinteren Hoepelroknarcis

  De Narcis is een voorjaarsbol en heeft een koude rustperiode nodig om te bloeien. Ze zijn volledig winterhard. 

  Snoeien Hoepelroknarcis

  Bij alle Narcissen zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn, kunnen we het loof verwijderen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid moeten ze worden weggeknipt. Dit voorkomt zaadvorming en uitputting van de bol, waardoor de Narcis het volgende jaar wéér bloeit.

  Vermeerderen Hoepelroknarcis

  Narcissen kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Daarnaast kun je de bollen opgraven zodra het blad bijna helemaal vergaan is en de jonge bolletjes weer apart uitplanten.

  Hoepelroknarcis kopen

  De Hoepelroknarcis vind je soms in tuincentra en anders kun je ze bestellen in webshops. De volgende cultivars zijn prachtig voor onze tuinen:

  • Narcissus bulbocodium ‘Citrinus’, zwavelgele bloemen
  • Narcissus bulbocodium 'Golden Bells’, goudgele bloemen
  • Narcissus bulbocodium 'Mary Poppins’, zwavelgele bloemen
  • Narcissus bulbocodium 'Oxford Gold, grote goudgele bloemen
  • Narcissus bulbocodium ‘Spoirot’, crêmewitte bloemen
  • Narcissus bulbocodium ‘White Petticoat’, zuiver witte bloemen

  Hoepelroknarcissen

  Deze voorjaarsbrengers mogen in geen tuin ontbreken!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load