• Hertshoornvaren, verzorging, planten en vermeerderen van Platycerium bifurcatum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Hertshoornvaren, Platycerium bifurcatum, een varen met opvallende gevorkte bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Platycerium bifurcatum.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KamerVarenPlatycerium

  Hertshoornvaren

  Platycerium is een uit Azië afkomstig geslacht van epifytisch groeiende varens uit de Eikvarenfamilie of Polypodiaceae. Het geslacht bestaat uit achttien soorten. Een plant die we regelmatig in de huiskamer tegenkomen is de uit het regenwoud van Nieuw Guinea en Australië afkomstige Hertshoornvaren, Platycerium bifurcatum, die in zijn natuurlijke habitat als epifyt in bomen groeit. a11fe23b419537d6f5e63551039214a5_medium.

  Etymologie Platycerium Bifurcatum

  De botanische naam van de Hertshoornvaren is ‘Platycerium Bifurcatum’. De plant werd in 1799 voor het eerst beschreven als ‘Acrostichum bifurcatum’ door de Spaanse priester-botanicus Antonio Cavanilles.  

  De botanische naam van het geslacht is ‘Platycerium’, samengesteld uit het Griekse ‘platys' of ‘breed’ en 'keras' of ‘hoorn’, een verwijzing naar de bladeren die de vorm van een hertengewei hebben. De soortnaam ‘Bifurcatum’ is samengesteld uit het Latijns ‘bi’ of ‘twee’ en ‘furcus’ of ‘vork’. De betekenis is ‘gevorkt, uit twee delen bestaand’, verwijzend naar de groen, vruchtbare bladen, waarop zich de sporangiën bevinden. 

  Beschrijving Hertshoornvaren

  De Platycerium is varen met tot negentig centimeter lange bladeren. De plant maakt twee soorten bladeren aan. De onvruchtbare, ronde bladeren die als een dak over de wortels groeien. Deze bladeren rotten weg en vormen zo een humuslaag voor de wortels van de plant. Daarnaast zijn er de neerhangende, vruchtbare, gevorkte bladeren die doen denken aan het gewei van een hert. Een varen bloeit nooit. De vruchtbare bladeren maken sporen aan. 

  Is de Platycerium giftig?6967d9e9a11a6be3516a3bb092259801_medium.

  Platycerium staat niet bekend als bijzonder giftig. De plant is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. Bevat geen eetbare delen voor mensen. 

  Standplaats en verzorging Hertshoornvaren

  De Platycerium houdt van een lichte en niet zonnige standplaats. De Platycerium is een plant die licht vochtig, maar nooit nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter alleen als ze in de woonkamer hebt staan één keer per week. Sproeien wordt aanbevolen. Gebruik altijd zacht water, liefst regenwater, op kamertemperatuur. 

  Is de Hertshoornvaren overwinteren

  Deze Platycerium blijft het gehele jaar door binnen. De minimum temperatuur bedraagt ongeveer tien graden Celsius. 

  Hertshoornvaren snoeien

  Platycerium dient niet te worden gesnoeid. Grote gele bladeren verwijderen, de platliggende niet. 

  Planten en bemesting Platycerium

  De Platycerium kan het beste op een turfblok worden gezet en omwikkeld met sphagnum of veenmos, vastgemaakt op en stuk schors. Gebruik nooit gewone potgrond. 

  Ziektes Platycerium

  Een Platycerium heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes, met uitzondering van spint en bladluis.

  Platycerium vermeerderen

  De Platycerium kan heel eenvoudig worden vermeerderd jonge scheuten van de moederplant los te snijden. De sporen kun je zaaien maar is is niet zo gemakkelijk. Kook sphagnum gedurende een minuut om deze te steriliseren. Doe de sphagnum in een pot, strooi de sporen erover en bedekt het sphagnum met plastic folie. 

  Hertshoornvaren kopen

  De Hertshoornvaren is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars en hybriden zijn erg mooi:

  • Platycerium bifurcatum, standaard plant
  • Platycerium bifurcatum ‘Celebes Island’, rechtopstaande bladeren
  • Platycerium bifurcatum ‘Electrofolia’, extra gevorkt blad
  • Platycerium bifurcatum 'Longwood Gardens’, heel smal blad
  • Platycerium bifurcatum ‘Netherlands’, speciaal gekweekt voor potten
  • Platycerium bifurcatum 'South Seas' , zeer diep ingesneden blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Platycerium

  Een varen met bijzondere, gevorkte bladeren.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load