• Hertshooi, Hypericum olympicum, verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen.

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bijzondere bloeiende plant voor de rotstuin: Hertshooi, Hypericum olympicum met haar intens gele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Hertshooi en wat zijn de beste Hertshooi variëteiten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotstuin, Hypericum

  Griekse Hertshooi

  De naam Hertshooi, is eigenlijk de geslachtnaam maar wordt voor tal van Hertshooi soorten gebruikt. Hertshooi is een miniheester die oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië komt. Vooral in Bulgarije en Griekenland komen we ze nogal eens tegen in de bergen. Ook de naam Griekse Hertshooi wordt wel gebruikt in Nederland en België. Hertshooi is afgeleid van het Duitse naam voor Hertshooi: hartheu ofwel hartes heu, hard hooi.

  ca96f69609ca727550518622d0f73133_medium.

  Etymologie Hypericum olympicum

  De botanische naam van Hertshooi is Hypericum olympicum. De geslachtsnaam Hypericum is afgeleid van de Griekse god Hyperion, vader van Helios, ofwel de zon. De naam verwijst naar de heldergele bloemen van Hertshooi. De soorttoevoeging olympicum verwijst naar de Griekse berg van de goden: Olympus. Hypericum olympicum wordt ook aangeboden onder de namen Hypericum fragile, Hypericum grandiflorum en Hypericum polyphyllum.

  Beschrijving Hertshooia0f850e7ac5e5da4991e249bb17be108_medium.

  Hertshooi is een klein kruidachtig dwergheestertje dat meestal niet hoger dan vijfentwintig centimeter wordt. 

  Vanuit een centraal groeipunt komen talloze kleine stengels te voorschijn. De kleine grijsgroene tot blauwgroene blaadjes zijn lancetvormig en zitten paarsgewijs aan de stengels.

  In de periode juni tot en met juli, soms zelfs augustus, verschijnen de relatief grote bloemen met hun lange meeldraden. In deze periode is de hele plant overdekt met gele knoppen en bloemen. De zaad die volgt is heel kiemkrachtig en jonge plantjes komen het volgende jaar overal te voorschijn.

  Toepassing Hertshooi in de tuin

  1a98a442acbe195328625171b657e6ba_medium.

  Hertshooi is een plant die vooraan in de bloeiende border kan worden geplant. Ook is Hertshooi mooi als afscheiding langs een tuinpad. Echt tot zijn recht komt Hertshooi rotstuin of als onderdeel van een stapelmuur. De volgende cultivars zijn heel geschikt voor onze tuinen:

  • Hypericum olympicum ‘Citrinum’, citroengele bloemen
  • Hypericum olympicum ‘Grandiflorum’, heel grote bloemen
  • Hypericum olympicum 'Moon Glow', mooi helder geel
  • Hypericum olympicum ‘Sulphureum’, zwavelgele bloemen
  • Hypericum olympicum 'Variegatum', witegran blad

  Standplaats en planten Hertshooi

  Griekse Hertshooi  heeft behoefte aan een zonnige en warme standplaats. Hoewel de plant moeiteloos temperaturen tot min twintig graden Celsius aankan, bevriest ze in de winter als de grond te nat is. Zorg daarom voor minimaal 50% grof zand en grit in het plantgat voor een goed doorlatende bodem. De eerste maanden kan extra water geven noodzakelijk zijn.

  687c8a750a76c824b6b57f4df59f11eb_medium.

  Hertshooi snoeien

  Hertshooi is een groenblijvende plant. Om de bloei te stimuleren kun je ze het beste in het voorjaar (april) even toppen, de bovenste centimeter wegknippen. Verder is het goed de plant eens in de drie á vier jaar helemaal te snoeien tot vijf centimeter boven de grond.  Zo wordt de plant weer mooi verjongd. Verder dode takjes altijd verwijderen.

  Hertshooi vermeerderen

  Als je Griekse Hertshooi in de tuin hebt zal deze zich al snel uitzaaien en vind je overal jonge plantjes, Daarnaast is Hertshooi goed te stekken in het late voorjaar.

  Hertshooi kopen

  f2703a39023ef4a6acc12ef651be80fa_medium.

  Hertshooi wordt niet in alle tuincentra aangeboden en dat is erg jammer. Het is een dankbare plant die ongelofelijk rijk bloeit. In webshops zijn ze echter gemakkelijk te verkrijgen. Koop ze bij voorkeur in het voorjaar zodat ze goed kunnen wortelen vóór de winter begint. Bij planten uit pot altijd de wortels even losmaken: dat stimuleert de aanmaak van nieuwe wortels.

  Hertshooi

  Onopvallend mooi!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load