• Herfstaster, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de opvallende, trouwe najaarsbloeier de herfstaster die in de nazomer de tuin in vuur en vlam zet met haar bonte bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de herfstaster en wat zijn de beste herfstasters om te kopen.2148946d708fac0047e8e07a4d2fdfad_medium.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Najaarsbloeier, Aster, Symphyotrichum

  Herfstaster

  Herfstaster is de verzamelnaam voor een aantal uit Europa, Noord-Amerika en Azië afkomstige planten. De Herfstaster, Grieks voor `ster`, is een overblijvende herfstbloeier die we in veel tuinen tegenkomen. Er zijn meer dan duizend soorten, cultivars en onderlinge kruisingen of hybriden die onderling vaak moeilijk uit elkaar zijn te houden. Om het nog ingewikkelder te maken: een aantal vroegere Herfstaster soorten zoals Aster novi-belgii en Aster novi angliae behoren nu helemaal niet meer tot het Aster geslacht maar tot het geslacht Symphyotrichum. Voor de tuinier heeft het universele gebruik van de naam Herfstaster geen grote gevolgen want de onderlinge verschillen qua verzorging zijn te verwaarlozen.

  cb9730ce15f603ad0c2311faaeeeebb3_medium.

  De herfstaster werd lange tijd wat oubollig gevonden maar de laatste jaren heeft de herfstaster een echte comeback gemaakt. Een van de redenen is dat het een die plant is die een tuin nog kleur geeft als andere planten al lang hebben opgegeven. Een andere reden is het feit dat de herfstaster nu in tal van kleuren is te krijgen. Belangrijk is ook dat deze plant goed is voor het wildleven in de tuin: bijen, hommels en vlinders worden aangetrokken door het nectar in de talrijke bloemen.

  De Iroquois indianen van Noord-Amerika gebruikten de bloemen van de Aster voor liefdesmiddeltjes en de Chinezen gebruikten de wortels in traditionele medicijnen tegen onder meer slangenbeten en koorts. De bloemen van de Aster worden toegevoegd aan salades en zijn eetbaar.

  Etymologie Aster

  Aster is Grieks voor "ster" en verwijst naar de bloemen

  Beschrijving Herfstaster

  De Herfstaster is een pollenvormende plant met rechtopstaande, behaarden en bebladerde stengels. De meeste soorten hebben lancetvormige bladeren en bloeien in de periode augustus tot en met september. De stralende bloemen aan het eind van het jaar zijn opgebouwd in grote aantallen kleine tubevormige bloempjes in het midden en een groot aantal bloemblaadjes daaromheen. We noemen het daarom een composietbloem. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Herfstaster in de tuin

  De Herfstaster is natuurlijk bij uitstek een plant voor de bloeiende border. De bloem combineert mooi met de herfstanemoon, IJzerhard en Gulden Roede. Er zijn letterlijk duizenden soorten, cultivars en hybriden van de herfstaster te koop, in verschillende kleuren, enkel- of dubbelbloemig en hoog of laag groeiend. Aan de raden voor onze tuinen zijn:

  • Aster dumosus Apollo, witte bloemen
  • Aster dumosus 'Mittelmeer', paars-blauwe bloemen
  • Aster cordifolius hybr. 'Little Carlow', violetblauwe bloemen
  • Symphyotrichum novae-angliae 'harrington's pink’, lila bloemen
  • Symphyotrichum novae angliae helen picton, donkerpaarse bloemen
  • Symphyotrichum novae-angliae 'Herbstschnee', witte bloemen
  • Symphyotrichum novae-angliae 'Purple Dome', middelhoog, paarse bloemen
  • Symphyotrichum novae-angliae 'Septemberrubin', karmijnrode bloemen
  • Symphyotrichum novi-belgii 'Blue Lagoon', middelgroot, lilablauwe bloemen
  • Symphyotrichum novi-belgii 'Crimson Brocade', karmijnrode bloemen
  • Symphyotrichum novi-belgii 'Jenny', purperrode bloemen
  • Symphyotrichum novi-belgii 'Purple Dome', halfdubbele paarse bloemen
  • Symphyotrichum novi-belgii 'Rose'  , halfdubbele roze bloemen
  • Symphyotrichum novi-belgii 'White Ladies', witte bloemen

  0d79e48bda36b417456e5aae6c590c48_medium.

  Standplaats en planten Herfstaster

  De herfstaster heeft een standplaats in de volle zon nodig. Asters houden vruchtbare en vochtige grond, die maar goed doorlatend is. Elk najaar de plant opnieuw mulchen houdt ze in conditie. Elke vier jaar moet de Herfstaster worden opgegraven en gescheurd. Omdat asters gevoelig zijn voor meeldauw is het belangrijk dat er voldoende luchtcirculatie is. Plant andere planten niet te dicht bij de aster maar geef haar wat ruimte.

  d9c13f31384f1dd7be5e8a389bff2594_medium.

  Herfstaster snoeien

  Top de uitgebloeide bloemen uit de plant om de bloei langer op gang te houden. Na de bloei kan de aster worden afgeknipt op tien centimeter boven de bodem.

  4af4e9818b949565334ab04452df751a_medium.

  Herfstaster vermeerderen

  De Herfstaster kan het beste in het najaar worden gescheurd. Zo blijven de planten kleurvast.

  Herfstaster

  Geeft kleur aan de tuin als de andere planten al lang uitgebloeid zijn!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load