• Herfstanemoon of Japanse Anemoon: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Anemone hupehensis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Anemone  hupehensis of Herfstanemoon, een overblijvende, in de herfst bloeiende borderplant met witte en roze bloemen. Hoe verzorg je de Japanse Anemoon, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Anemone, Knolgewas, Borderplant, Schaduwplant

  Herfstanemoon of Japanse Anemoon

  De Herfstanemoon is een overblijvende, kruidachtige plant uit de ranonkelfamilie of Ranunculaceae. Van oorsprong komt de Herfstanemoon Anemone hupehensis, uit China. Uit Japan komt de de variëteit Anemone hupehensis var. japonica. Er zijn talloze hybriden gekweekt. De Herfstanemoon vinden we in bossen en aan de oevers van water tot op een hoogte tot 2600 meter in de bergen.

  f346f42bbe73c4ed9485bd84c99d36c1_medium.

  Etymologie Anemone hupehensis

  De geslachtsnaam Anemone stamt uit de klassieke oudheid en is afgeleid van het Griekse ‘ánemos’ of wind.  Anemone betekent letterlijk ‘dochter van de wind’ en verwijst naar het feit dat de Anemoon volgens de oude Grieken haar bloemen pas opende als er wind stond.De soortnaam ‘ hupehensis’ verwijst naar de oude naam ‘Hupeh’ van de provincie ‘Hebei’ in China waar Anemone hupehensis voor het eerst ontdekt werd.

  cb9d19e8a8091953d38d4d414ee9d621_medium.

  De Nederlandse naam Herfstanemoon verwijst naar het feit dat plant in de herfst bloeit. In het Engels wordt deze plant Chinese anemone, Japanese anemone, Thimbleweed of Windflower genaamd. In Duitsland noemen ze haar Herbst-Anemone en in Frankrijk gebruiken ze de naam Anémone du Japon.

  Beschrijving Anemone hupehensis

  De Herfstanemoon is een tachtig tot honderdtwintig centimeter hoge, bladverliezende plant die groeit vanuit lange, vlezige wortels. De stengel is licht behaard, evenals de bladeren. De doorgaans drielobbige bladeren zijn groen van boven en wat paarsachtig van onderen. De bloeitijd van de Herfstanemoon loop van juli tot in augustus en september. De bloemstengel is sterk vertakt met aan de uiteindes tal van bloemen, die wit, roze of lila van kleur zijn met een groen hart en gele meeldraden. Omdat de Japanse Anemoon laat bloeit worden de bloemen veel bezocht door hommels en honingbijen

  c98f6a3995c9b42e393902ec5da303d2_medium.

  Is Herfstanemoon giftig?

  Herfstanemoon is licht giftig en het sap van de plant kan allergische reacties oproepen bij aanraking met de huid. De plant is niet eetbaar. 

  Is Herfstanemoon winterhard?

  Van de Herfstanemoon wordt vaak beweerd dat deze niet zo winterhard tis en daarom in de winter moet worden afgedekt. Bij mij thuis staan ze al vele jaren en ze overleven de sterkste koude zonder bescherming. Mocht je geen risico willen lopen dan kun je de plant afdekken met wat stro. 

  Toepassing Herfstanemoon in de tuin

  Herfstanemoon is een prachtige plant voor onder bomen met een lichte kruin, als randbeplanting van struiken en op schaduwrijke plekken waar alleen in de ochtend of in de avond de zon valt. Het mooiste effect geef deze plant in grote groepen aangeplant als onderdeel van de bloeiende border. Herfstanemoon is prachtig in een combinatie met Zilverkaars of tegen aan achtergrond van Rudbeckia. Er zijn tal van cultivars en hybriden te koop van de Japanse Anemoon. Heel mooi zijn onder meer:

  • Anemone 'Koningin Charlotte’, halfdubbele lichtroze bloemen
  • Anemone 'Honorine Jobert’, witte bloemen
  • Anemone ‘Lorelei’, lichtroze bloemen
  • Anemone 'Wild swan’, zuiver witte bloemen
  • Anemone hupehensis ‘Crispa’, roze bloemen, gekroest blad
  • Anemone hupehensis 'Prinz Heinrich’, rozerode bloemen
  • Anemone hupehensis 'September Charm’, lichtroze bloemen

  a048f0380023a60a645922e1d766ae4e_medium.

  Herfstanemoon vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit in stukken te snijden. Daarnaast is de plant heel gemakkelijk te vermeerderen door middel van wortelstek.

  Anemone snoeien, hoe en wanneer

  Moet je  Anemone  snoeien en wanneer? Herfstanemoon kan het beste worden afgeknipt voor de winter, verder snoeien is niet nodig.

  Anemone standplaats, grondsoort en planten

  Herfstanemoon heeft behoefte aan een standplaats in de volle zon of in de halfschaduw. Plant deze  Anemone op een onderlinge afstand van veertig tot zestig centimeter. Herfstanemoon houdt van rijk bemeste, compostrijke, vochtige grond die goed gedraineerd is. Let op, deze plant kan hard groeien.

  Herfstanemoon ziektes en plagen

  De Herfstanemoon is een sterke plant die vrijwel nooit problemen heeft met ziektes of plagen, maar wel wat gevoelig is voor meeldauw.

  d5c6af753f28343308b945ab63a4e293_medium.

  Japanse Anemoon kopen

  De Herfstanemoon is te koop in tuincentra. Je vindt speciale cultivars bij gespecialiseerde kwekers en in web shops. 

  Herfstanemoon 

  Herfstanemoon, koningin van de najaar.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load