• Herfst-steenbreek, standplaats, planten, verzorging en stekken van Saxifraga cortusifolia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Herfst-steenbreek, Saxifraga cortusifolia, een laat in de herfst prachtige roze bloeiende rotsplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Steenbreek, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Steenbreek.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Saxifraga, Rotsplant, Herfstbloeier

  Herfst-steenbreek of Steenbreek

  Saxifraga is een uit ruim 440 soorten bestaand geslacht van bloeiende , kruidachtige planten die vooral in koude tot gematigde streken groeien. Het geslacht Saxifraga behoort tot de Steenbreekfamilie of Saxifragaceae.

  Herfst-steenbreek, Saxifraga cortusifolia, groeit in het wild in China en Zuid-Japan in bossen op steenachtige, kalkarme en humusrijke bodem. Er is een prachtige variatie van bekend, Saxifraga cortusifolia var. fortunei, welke ook wel als aparte soort wordt gezien: Saxifraga fortunei. Van deze variatie zie je de foto’s.

  Etymologie Saxifraga cortusifolia

  De botanische naam van Steenbreek is Saxifraga cortusifolia. Soms wordt het synoniem Saxifraga serotina gebruikt. De soort werd in 1843 voor het eerst beschreven door Philipp Franz von Siebold en Joseph Gerhard Zuccarini. De geslachtsnaam “Saxifraga” is een samentreksel van de Latijnse woorden “saxum” of “steen, rots” en “frangere” of “breken” en betekent letterlijk “steenbreker”. Deze naam verwijst naar het feit dat planten uit dit geslacht vaak in rotsspleten groeien waardoor de wortels na een aantal jaren een steen letterlijk kunnen laten splijten. De soortnaam ‘cortusifolia’ bestaat uit de woorden ‘Cortusa’ een geslacht van planten uit de Sleutelbloemfamilie en ‘folia’ of ‘bladeren’ en verwijst naar het feit dat het blad van deze Steenbreek opdat van de Cortusa lijkt.

  Beschrijving Herfst-steenbreek

  Steenbreek is een rozetten vormende, bladverliezende plant met kleine niervormige, gelobde bladeren die licht getand zijn. De bloeiperiode van Herfst-steenbreek is ongewoon laat in het jaar en loopt grofweg van september tot en met november. Als Op twintig tot dertig centimeter lange stengels verschijnen trosjes van witte of roze bloemen met een geel hart en witte meeldraden. Één van de vijf bloemblaadjes is opvallend langer dan de andere. Na de bloei vormt de plant capsules met heel fijn zaad.

  Toepassing Steenbreek in de tuin

  Steenbreek is een plant voor de liefhebber die vooral geschikt is voor schaduwtuinen en voor de rotstuin. Het is een plant die in potten kan worden geplant. Zet de plant het hele jaar in een pot op een plek met gefilterd licht en in oktober als de zon minder sterk is zet je ze op de tuintafel: zo ben je verzekerd van een lange bloei.

  Saxifraga cortusifolia kan ook als kamerplant worden gehouden. Zorg dan voor plek in een raam op het noorden.

  Is Herfst-steenbreek giftig?

  De meeste soorten Steenbreek zijn niet giftigen de plant kent geen medicinale eigenschappen. De bladeren zijn eetbaar, zowel rauw als gekookt.

  Is Herfst-steenbreek winterhard?

  Steenbreek is winterhard tot minimaal twintig graden Celsius onder nul. Het is een bladverliezende plant, dit wil zeggen dat de bovengrondse delen afsterven in de winter om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

  Herfst-steenbreek, standplaats, planten en verplanten  

  Herfst-steenbreek is een plant die het liefst op een niet te warme plek met gefilterd licht staat. Ook een plek op het noorden is goed. De plant groeit het beste op iets zure, humusrijke grond. De grond moet goed afwateren. Verplanten kan, vanwege de late bloei het beste vroeg in het voorjaar plaatsvinden.

  Steenbreek snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we Steenbreek snoeien? Steenbreek groeit langzaam en blijft laag. De plant hoeft niet gesnoeid te worden, al kunnen uitgebloeide bloemen het best verwijderd worden.  

  Steenbreek vermeerderen

  Steenbreek kan het beste worden vermeerderd in april, door de plant te scheuren. Het zaaien van Steenbreek is ook mogelijk. Zaai op kamertemperatuur in gewone zaai- en stekgrond die altijd vochtig is en duw de zaadjes net vast in de grond.  Na zes tot twaalf weken ontkiemt het zaad. Deze langzame groeier kan ongeveer vier maanden later worden verspeend en bloeit pas in het tweede jaar.

  Steenbreek ziektes

  Steenbreek zijn sterke planten die weinig problemen kennen. Wel is de plant gevoelig voor natte voeten in de winter.

  Steenbreek kopen

  Steenbreek is uitsluitend te verkrijgen in webshops en in gespecialiseerde kwekerijen. Er zijn een aantal hybriden en cultivars bekend, maar ook deze zijn moeilijk te vinden. Vooral in Japan worden talloze cultivars en variëteiten gekweekt. Heel mooi zijn ondermeer:

  • Saxifraga cortusifolia ’Akiko’, groen blad, lichtroze bloem
  • Saxifraga cortusifolia 'Black Ruby’, purperen blad, lila bloem
  • Saxifraga cortusifolia 'Maigrün' , groen blad, witte bloemen
  • Saxifraga cortusifolia ‘Rubrifolia' , bruinrood blad, witte bloem
  • Saxifraga cortusifolia ‘Rokujo’, bruinrood blad, witte bloem
  • Saxifraga cortusifolia ‘Sayuri’, groen blad, rode bloemen
  • Saxifraga cortusifolia 'Sugar Plum Fairy’, groen blad, lila bloem

  Steenbreek

  Bijzondere rotsplant met een mooi blad en late bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen