• Hennepbladstokroos: standplaats, verzorging, snoeien en kopen van Hibiscus cannabinus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de wonderplant Hennepbladstokroos of Kenaf, Hibiscus cannabinus, een eenjarige plant met opvallende grote bloemen en het op hennep lijkende blad.  Hoe verzorg je  Hennepbladstokroos, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Hibiscus, Borderplant, Cottageplant , Bijenplant

  Hennepbladstokroos of Kenaf

  Hibiscus is een uit ruim 200 soorten bestaand geslacht van kruidachtige, bloeiende planten uit de Kaasjeskruidfamilie of Malvaceae die vooral in de warmere gebieden groeien. Hennepbladstokroos is een waarschijnlijk uit Afrika afkomstige plant die al 4000 jaar voor onze jaartelling werd verbouwd.

  7ceff13eaab95cc7717f85351d26e5c3_medium.

  Hennepbladstokroos wordt in Zuid-Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika aangeplant vanwege de sterke vezels en onder meer gebruikt in de touw- kleding-, tapijt- en papierindustrie. De wat zurig smakende, ijzerrijke bladeren worden gebruikt in de Indiase keuken, zoek maar eens naar “gongura recipes". In Afrika worden de jonge scheuten gegeten en de geroosterde zaden in recepten gebruikt.  De olie uit de zaden worden onder meer gebruikt in de strijd tegen kanker terwijl de wortels in de volksgeneeskunde worden gebruikt bij slangenbeten. 

  Weetje: als we Hennepbladstokroos gebruiken in de papierindustrie koste dan ruim twintig procent minder energie dan het gebruik van houtvezels. 

  Etymologie Hibiscus cannabinus

  De botanische benaming van de Tuinhibiscus is Hibiscus cannabinus. De geslachtsnaam “Hibiscus” is afgeleid van het Griekse “hibiskos” of “kaasjeskruid”. De soortnaam “cannabinus” is afgeleid van Cannabis sativa of Hennep en verwijst naar het gelijksoortige bladvorm.

  ea7ccbcfc480cd097610e8f9bebea6c7_medium.

  De Nederlandse naam Hennepbladstokroos bestaat uit twee delen: Hennepblad verwijst naar de bladvorm en Stokroos naar de vorm van de bloemen. In het Engels wordt deze Hibiscus Kenaf genaamd. In Duitsland noemen ze deze plant Javajute. In Frankrijk gebruiken ze de namen jute de Java of chanvre de Bombay. De naam Kenaf die ook in Nederland wordt gebruikt, is de Perzische naam van Hennepbladstokroos.

  Weetje: Hennepbladstokroos is nauw verwant aan de Okra

  Beschrijving Hennepbladstokroos 

  Hennepbladstokroos is een eenjarige, zeer snel groeiende plant die bij ons, in één seizoen, wel anderhalve meter hoog kan worden en in een heel warm jaar zelfs de drie meter haalt. De plant heeft een struikachtige vorm met verschillende, sterk vertakte, behaarde stengels. De diep ingesneden bladeren zijn handlobbig, hebben een afwisselende bladstand en een gekartelde rand.

  a6ca411ec54929a5571f04b8fdef69f2_medium.

  Van juni tot en met oktober verschijnen de grote bloemen die crèmekleurig zijn. Ze hebben een lilapaars hart en prachtig contrasterende gele meeldraden en paarse stampers. Het bijzondere is dat de bloemen slechts een beperkt aantal uren per dag bloeien. Na de bloeien maken ze zaad aan, dat kan worden verzameld voor de volgende zomer. 

  Is Hennepbladstokroos giftig?

  Hennepbladstokroos is, in normale hoeveelheden, niet giftig. 

  Is Hennepbladstokroos winterhard?

  Hennepbladstokroos is niet winterhard, het is een eenjarige plant die bloeit totdat de vorst invalt. Daarna sterft de plant af.

  d8bbf3577f5468185f8a8f828397b57a_medium.

  Toepassing Hennepbladstokroos in de tuin

  Hennepbladstokroos is een plant die het fantastische doet, achter in de bloeiende border. De plant is gemakkelijke te combineren en de uitbundige bloemen maken de plant tot een echte blikvanger. Daarnaast is Hennepbladstokroos met haar grote bloemen een goede drachtplant voor honingbijen. Hennepbladstokroos  is mooi te combineren met zomerbloeiers met felle kleuren, zoals Kokardebloem, Echinacea of Vuurpijl en staat mooi tegen een zuidmuur. Voor onze tuinen zijn onder meer de volgende variëteiten geschikt:

  • Hibiscus cannabinus var. chevalieri
  • Hibiscus cannabinus var. genuinus
  • Hibiscus cannabinus var. punctatus
  • Hibiscus cannabinus var. purpureus
  • Hibiscus cannabinus var. radiatus
  • Hibiscus cannabinus var. ruber
  • Hibiscus cannabinus var. simplex
  • Hibiscus cannabinus var. viridis
  • Hibiscus cannabinus var. vulgaris

  Hennepbladstokroos zaaien

  Hennepbladstokroos is vrij eenvoudig te zaaien en halverwege maart is de beste tijd om te zaaien in huis. Koop goede, ziektevrije zaden die je zaait in licht vochtige grond. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaden met ongeveer één centimeter grond. De zaden ontkiemen binnen twee dagen.

  Hennepbladstokroos snoeien, hoe en wanneer

  Snoeien is niet nodig maar verwijder de uitgebloeide bloemen als je geen zaad wil. Hennepbladstokroos kan het beste worden afgeknipt na de eerste vorst. Het snoeisel is heel geschikt voor de composthoop.

  4d341cb6c5a586faf27ebea66ffeab2a_medium.

  Hennepbladstokroos standplaats, grondsoort en planten

  De Hennepbladstokroos is een warmteminnaar en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant of zaai Hennepbladstokroos lekker dicht bij elkaar, de plant dunt zichzelf wel uit. Hennepbladstokroos houdt van goed gedraineerde grond die rijk is aan meststoffen. Gebruik hiervoor bij voorkeur gedroogde koemest.

  Hennepbladstokroos ziektes en plagen

  De Hennepbladstokroos is een sterke plant. Als de plant op een plek staat waar ze niet snel opdroogt na een regenbui en dan kunnen er schimmels optreden. Bij de natte voeten treedt wortelrot op.

  717424b929daf88e98d336d95811e0cd_medium.

  Hennepbladstokroos kopen

  Hennepbladstokroos is vooral bij gespecialiseerde web shops te verkrijgen als zaad. 

  Hennepbladstokroos 

  Hibiscus, de wonderplant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load