• Daglelie, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Hemerocallis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende vaste plant Hemerocallis. Hoe verzorg je de Daglelie, ook wle Eendagslelie of Daglelie genoemd wat is de bloeitijd, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Hemerocallis, Lelie

  Hemerocallis, Eendagslelie of Daglelie

  De Hemerocallis, in de volksmond Daglelie genoemd, is een geslacht van bloeiende planten die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Europa en Azië. Daglelies zijn er zowel in wintergroene soorten als in bladverliezende soorten. Er zijn planten die niet hoger dan vijftien centimeter worden en soorten waarvan de bloemstengels gemakkelijk de twee meter halen.

  2d4b4763e979d8df082c3e7d6d703cd5_medium.

  Van de tientallen soorten Hemerocallis zijn talloze nieuwe hybriden cultivars gekweekt. Het aanbod in daglelies in de tuincentra en plantenkwekerijen is dan ook enorm. Je vindt ze met gele bloemen, oranje bloemen, rode bloemen, roze bloemen, witte bloemen, crèmekleurige bloemen en zelfs groene bloemen. In Azië worden bepaalde  Hemerocallis soorten al eeuwenlang gekweekt als voedsel, maar ook als medicijn. De bloemen van de daglelie zijn mede dankzij hun stevige bloemstengels heel geschikt als snijbloem.  De bloemen en knoppen zijn eetbaar. De knoppen wel even wokken!

  Etymologie Hemerocallis524e8745e88380c2168eafe4a573230b_medium.

  De geslachtsnaam 'Hemerocallis' is een samentrekking van twee Griekse woorden 'hēmera' of 'dag' en 'kallos' of 'schoonheid', 'schoonheid voor één dag' dus: Daglelie.

  Beschrijving Hemerocallis of daglelie

  Daglelies zijn kluitvormend en hebben een grasachtig blad. Op lange stengels staan de bloemen met soms wel 10 tot 50 stuks per tak.

  De felgekleurde bloemen, die sterk aan lelies doen denken kunnen een diameter tot wel 30 centimeter groot hebben al zijn de meeste kleiner. Er zijn vroegbloeiende en laatbloeiende daglelies met een bloei van juni tot en met oktober.

  Toepassing Hemerocallis of daglelie in de tuin

  Hemerocallis is een geweldige tuinplant die met zijn prachtige felle bloemen voor vrolijke accenten in de tuin zorgt. De planten komen mooi uit in bloemborders waarin veel grassen staan of bamboeplanten staan omdat hun blad daar prima tussen past. De grote soorten zet je wat meer naar achteren de kleinere meer op de voorgrond. De daglelie is een zeer bijenvriendelijke plant mits je geen cultivars met dubbele, gevulde bloemen koopt. Kleinere soorten daglelies kunnen prima in potten staan, mits de grond niet te droog wordt.

  Verzorging en grondsoort daglelie

  Een Hemerocallis kan het beste geplant worden in het voorjaar, april en mei of in het najaar september en oktober op een zonnige plek. Plant ze op een afstand van ongeveer 30 centimeter in een goed doorlatend grond die goed bemest (bijvoorbeeld met paardenmest) is en voorzien van compost. Hemerocallis heeft redelijk wat vocht nodig maar mag nooit met de voeten in het water staan. Daglelies hebben heel weinig te leiden van ziektes, met uitzondering van kroonrot, die de plant min of meer verslijmd. Graaf de plant dan op en gooi ze weg in de vuilnis.  

  dd10eb7422c3f60fd4cb7bf793c7964f_medium.

  De verzorging van de daglelie is vrij eenvoudig. Verwijder liefst dagelijks de oude bloemen en een keer per maand de dorre bladeren. Elke vijf of zes jaar dient de kluit te worden opgegraven en met een spade gespleten te worden. Voorzie de grond dan goed van mest, plant een deel terug en geef de rest weg aan een andere tuinfanaat of verkoop het op marktplaats.

  Vermeerdering daglelie4ac6237617f7373acdcd32d86ced296f_medium.

  Het in de herfst delen van de plant, met behulp van een spade, is een van de eenvoudigste manieren om daglelies te vermeerderen. Sommige Hemerocallis soorten vormen zogenaamde okselstekken, een soort van jonge planten die aan de bloemstengel groeien. Deze kunnen in potjes worden opgekweekt maar dienen het eerste jaar binnen te staan.

  Op het intranet is veel zaad te koop van daglelies. Maak wat mos vochtig en leg de zaadjes daarin. Doe het zaad in een diepvrieszakje en leg het in de koelkast. Na drie tot vier weken ontkiemen de zaadjes en kun je overbrengen naar potjes met zaaigrond.

  Hemerocallis of daglelie

  901192ffe17aa22eedb39f6ad923c25f_medium.

   

  Deze dankbare tuinplant verdient een plek in elke tuin.

  Probeer eens een paar planten, je zult versteld staan van de kleurenpracht.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load