• Helleborus, Lenteroos of Kerstroos: beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de voorjaarsbloeier Helleborus, Lenteroos of Kerstroos. Hoe verzorg je de kerstroos of Lenteroos, een schaduwplant, is de Helleboris giftig, waar kun je ze het beste planten en hoe kan je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Schaduwplant, Voorjaarsbloeier, Helleborus, Kerst, Roos, Giftig

  Helleborus, Lenteroos, Nieskruid of Kerstroos

  Het geslacht Helleborus of Nieskruid is een geslacht van overblijvende planten waarvan de bekendste de Kerstroos en de Lenteroos zijn. Het geslacht behoort tot de ranonkelfamilie of Ranunculaceae.

  fca80a0aa025347ba6792e1fd1482388_medium.

  Sommige soorten Helleborus zijn groenblijvend en andere zijn bladverliezend. Helleborus wordt nieskruid genoemd naar hun medicinale toepassing uit vroegere tijden: de wortels werden gedroogd en vervolgens vermalen tot niespoeder. Door te niezen werden kwade geesten uit het lichaam verwijderd...

  Etymologie Helleborus

  De geslachtsnaam Helleborus is samengesteld uit twee Griekse woorden, namelijk “helein” of “doden” en “bora” of voedsel. Helleborus is dus voedsel dat doodt. De naam kerstroos vindt zijn oorsprong in de mythe dat een arme herder die naar Bethlehem reisde geen cadeau had voor het kerstkind, omdat het winter was. Hij was verdrietig en huilde. Daar waar zijn tranen op de grond vielen ontsprongen bloeiende bloemen, de Helleborus. De kerstrozen werden als geschenk voor het kindje Jezus meegenomen.

  Helleborus in het wild

  Helleborus soorten komen we in het wild vooral in bergachtige streken tegen. De kerstroos is echt een plant van de Alpen. De Lenteroos is een plant van Oostelijk Europa tot aan de Kaukasus. Meestal vinden we ze onder struiken en niet al te dicht begroeide bossen en aan de rand van struwelen.

  574043b004a28abea67800cb7b74fa3a_medium.

  Toepassing Helleborus in de tuin

  De Helleborus soorten zijn bijzonder waardevol in de tuin vanwege hun vroege bloei, in de periode tussen winter en lente, de grote bloemen en het feit dat ze met weinig licht toekunnen. Voor hommels die vroeg uitvliegen is Helleborus  een belangrijke waardplant. 

  Kerstroos of Lenteroos

  49659ac840e3618d235cf1a73bb4a294_medium.

  De namen Kerstroos en Lenteroos worden in de meeste tuincentra door elkaar gebruikt. Strikt genomen is dat niet juist. Het zijn aparte soorten. De wetenschappelijke benaming van de Kerstroos is Helleborus niger. 

  De wetenschappelijke benaming van de Lenteroos is Helleborus oriëntalis. Daarnaast zijn er in de loop der jaren tal van hybriden gekweekt. Qua verzorging hebben de planten echter dezelfde eisen. We behandelen ze dan ook alsof het één soort betreft.

  Beschrijving Kerstroos of Lenteroos

  De kerstroos heeft aan het uiteinde van elke stengel een donkergroen, gekarteld blad wat uit vijf tot negen ‘vingers’ bestaat.  Ook de bloemen staan op hun eigen stengel. De bloemen hangen, zoals bij veel voorjaarsbloeiers, naar beneden. Hierdoor blijven de voortplantingsorganen droog. De kleuren zijn niet spectaculair of fel met hebben een ingetogen schoonheid die bij het seizoen hoort waarin ze bloeien.

  Kerstroos of Lenteroos giftig

  De naam Helleborus is afkomstige van het Griekse helléboros wat zoveel betekent als voedsel dat doodt. De Helleborus is een giftige plant. Gebruik daarom bij het (ver)planten en snoeien handschoenen.

  Verzorging en grondsoort Kerstroos of Lenteroos6180254e668d2fbb36404dd7b2fd19aa_medium.

  De standplaats van de Helleborus is bij voorkeur onder een bladverliezende struik die niet al te dicht bebladerd is. Zo is er voldoende licht in de winter en voorjaar om te bloeien en voldoende licht in de zomer om te groeien. Helleborus groeit niet super op zandgrond maar heeft een voorkeur voor leemhoudende, kalkrijke grond. Heb je zandgrond, voeg dan rijkelijk compost toe. Zo zorg je voor een humusrijk, vochthoudende grond.

  In zowel voorjaar als najaar moeten de dorre bladeren worden weggeknipt. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen, omdat anders te veel kracht naar het zaad gaat. Verplant de Helleborus niet te veel. Ze worden hoe langer hoe mooier als ze op dezelfde plek staan. Pas op met onkruid wieden dat je de wortels niet beschadigd. Daar kunnen ze slecht tegen.

  Vermeerdering Kerstroos of Lenteroos

  5683ea2993d6071c01f853355628f828_medium.

  Laat één of twee bloemen tot zaad rijpen en zaai dit rondom de oude plant. Het volgende jaar zal je tientallen jonge planten hebben die je weer kunt uitplanten op andere plekken.

  Vaak hebben de jonge planten andere kleuren bloemen dan de oude planten. Zo is elke jonge plant een verrassing.

  Op de foto zie je een zaailing.

  Kerstroos of Lenteroos0177a077b40cf49da9e9df6fc4a66061_medium.

  De Kerstroos en Lenteroos zijn niet al te moeilijke planten die voor kleur in de tuin zorgen, juist op het moment dat andere planten het laten afweten.

  In het voorjaar hebben veel kwekerijen, als begin van het groeiseizoen,  speciale Helleborus dagen waarop bijzondere  exemplaren te koop zijn.

  Van harte aanbevolen!

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load