• Haagbeuk, beschrijving, verzorging, snoeien en stekken van Carpinus betulus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over een van de meest aangeplante haagplanten, de Haagbeuk.  Hoe verzorg je Carpinus betulus , waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je Haagbeuk knippen, hoe snel groeit een Haagbeuk per jaar en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Carpinus, Heester, Haagplant

  Haagbeuk

  De Haagbeuk , ook wel helzenteer, hesselteer, steenbeuk, jukbeuk of wielboom genoemd, is een Europese boom uit de berkenfamilie of Betulaceae. De boom is in Nederland en België in het wild te vinden. Het zijn grote bomen die een hoogte van vijftien tot vijfentwintig meter kunnen bereiken en een stamomtrek van wel tien meter. Hoewel van nature een boom voor parken en bossen kan de Haagbeuk ook worden gesnoeid tot een vijftig centimeter tot wel drie meter hoge, keurige strakke haag.   

  e89199b4deae7a012208f35b671696c7_medium.

  Er is een belangrijk verschil tussen de Haagbeuk en de Beukenhaag. Hoewel de twee soorten oppervlakkig hagen op elkaar lijken, behoren ze tot een ander geslacht. De Haagbeuk, Carpinus betulus, is volledig bladverliezend terwijl bij de Beukenhaag het verdorde blad in de winter lang aan de plant blijft hangen waardoor je ook in de winter privacy hebt. De Haagbeuk groeit sneller en is beter bestand tegen natte grond. Op kleigrond is de Haagbeuk dan ook een betere keuze dan de Beukenhaag.

  Etymologie Carpinus betulus

  De botanische benaming van de Haagbeuk  is Carpinus betulus . De geslachtsnaam Carpinus is afgeleid van de Latijnse naam voor Haagbeuk, Carpinus. De Latijnse soortnaam ‘Betulus ’ is afgeleid van het woord ‘Betula of ‘berk, en verwijst naar het feit dat de katjes van de Haagbeuk op die van een berk lijken. In het Engels wordt de Haagbeuk European hornbeam genoemd. In Duitsland noemen ze deze hem Hainbuche en in Frankrijk gebruiken ze de naam Charme commun.

  fbcf9bc239bb63d19299dea04db97a0d_medium.

  Beschrijving Haagbeuk

  De Carpinus betulus  is een maximaal zes meter hoge haagstruik. De Haagbeuk groeit met één sterk vertakkende stam. Het veernervige blad is ovaal en licht gegolfd met een getande rand en een spitse punt. Het blad is helder groen en verkleurd in het najaar naar geel, het is in tegenstelling tot Beukenhaag niet glanzend. Haagbeuken bloeien direct ná het uitlopen van de bladeren. De planten zijn éénhuizig, dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke katjes aan de boom groeien. Bestuiving vindt plaat met behulp van de wind. Na de bloei verschijnen de nootjes.

  Is Haagbeuk wintergroen?

  De Haagbeuk is een niet wintergroene haagplant.

  Is Haagbeuk giftig?

  De Haagbeuk is niet giftig maar verder ook niet eetbaar. Plantensap van de Haagbeuk kan allergische reacties oproepen maar de kans daarop is niet groot.

  Toepassing Haagbeuk in de tuin

  De Carpinus betulus  is natuurlijk een haagplant bij uitstek die enerzijds als erfafscheiding wordt gebruikt en anderzijds als windvanger voor bijvoorbeeld fruitbomen. Haagbeuk kan ook worden gebruikt om structuur te geven aan een tuin in de vorm van doorkijkjes en beperkte vormsnoei.  Een prachtige toepassing van de Haagbeuk vind je in de koninginnetuin van Paleis Het Loo te Apeldoorn.

  Haagbeuk  verzorging, grondsoort en plantafstand

  De standplaats van de Carpinus betulus  is bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw.  Haagbeuk  vraagt een plantafstand van ongeveer vijfentwintig centimeter, reken met vier planten per strekkende meter. Wil je een heel dikke haag dan kun je de planten verspringend planten en in dat geval moet je rekenen met ongeveer acht planten per strekkende meter. Graaf een sleuf van ongeveer één spade diep en breed voor de heg en meng daar een bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus doorheen. Plant daarna de Haagbeuk . Het eerste jaar zal het nodig zijn de planten op te binden. Als de wortels eenmaal goed zijn aangeslagen, is dat niet meer nodig. Het eerste jaar zal de Carpinus betulus  bij droogte regelmatig extra water nodig hebben en verder dient de plant in het groeiseizoen twee tot drie keer te worden bijgemest met haagmest, omdat de grond anders uitgeput raakt en de Haagbeuk  geel en kaal wordt. 

  Haagbeuk snoeien, hoe en wanneer

  Indien de Haagbeuk niet gesnoeid wordt dan groeit deze uit tot een drie tot vijf meter hoge grote struik en krijgt een open takkenstructuur. Carpinus betulus  is een snelle groeier. Als de planten eenmaal goed geworteld zijn groeien ze ongeveer veertig tot vijftig centimeter per jaar. Om een mooie, dichte haag te krijgen is het noodzakelijk om de planten minstens twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een goed scherpe haagschaar of heggenschaar of scheer de haag met een elektrische heggenschaar. De beste snoeitijd voor de Haagbeuk is éénmaal begin maart en éénmaal eind augustus. 

  Haagbeuk luizen en ziektes

  Haagbeuk is een vrij sterke plant die echter regelmatig bemest moet worden om tegen ziektes bestand te zijn. Soms vinden we bladluizen in Haagbeuk. Deze moeten als het uit de hand loopt bestreden worden. Een hardnekkiger probleem zijn zogenaamde wolluizen, deze moeten echt vernietigd worden. Meeldauw treedt soms op, op de bladeren.

  Haagbeuk kopen

  Haagbeuk is voor weinig geld te koop bij in hagen gespecialiseerde bedrijven. Daar kun je de planten in de periode november tot en met maart kopen ‘op kale wortel’. Dat is erg goedkoop met een prijs van rond de 25 cent per plant. Let op: planten op kale wortel dienen meteen na aankoop geplant te worden, anders drogen ze uit en kun je ze weggooien. Koop je de Haagbeuk buiten deze periode dan kun je planten in pot kopen. Deze zijn echter aanzienlijk duurder. 

  Haagbeuk

  Veel privacy en een mooi blad voor weinig geld!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load