• Gulden Sleutelbloem, Primula veris verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Voorjaarsbrenger Gulden Sleutelbloem of echte sleutelbloem, Primula veris een opvallende tuinplant die met prachtige heldergele bloemen bloeit als de meeste planten net ontwaken uit hun winterrust.

  Tags/labels: RobsTuinplanten , RobsVijverplanten, Oeverplant, Primula

  Gulden Sleutelbloem of Echte sleutelbloem

  Het  Sleutelbloem is een inheemse bos- en weideplant. De plant is waarschijnlijk vanuit Zuid- en Midden-Europa bij ons ingevoerd en wordt daarom stinsenplant genoemd. De Echte sleutelbloem komt steeds minder vaak voor in de natuur maar in siertuinen worden ze veel aangeplant.

  2875af1d3dc1df03d9790b57045d67a5_medium.

  De bladeren van de Echte sleutelbloem worden in Spanje in salades gebruikt terwijl de bloemen in het Verenigde Koningrijk werden gebruik in de bereiding van rustgevende en licht verdovende dranken. In de traditionele geneeskunde werd de plant gebruikt vanwege haar vermogen de helende kracht van andere kruiden te versterken. In Frankrijk werden de bloemen gebruikt om de toekomst te  voorspellen. De Scandinaviërs droegen de Echte sleutelbloem op aan Freya, godin van vruchtbaarheid, liefde en de wellust. Na de verchristelijking werd de bloem opgedragen aan de maag Maria .

  Etymologie Primula veris

  De botanische naam van de  Gulden Sleutelbloem is Primula veris. De geslachtsnaam “Primula” is  de vrouwelijke vorm van het Latijnse “primus” ofwel “eerste” en verwijst naar het feit dat de bloemen van veel sleutelbloemen voeg in het jaar, als eerste, bloeien. De soorttoevoeging “veris” is Latijn en verwijst naar de “primavera” ofwel “lente”. Primula veris is dus “de eerste” (bloeier) “in de lente”. Soms wordt de oude naam Primula officinalis gebruikt.

  ee22faa1772ab2a067f70617343d8cfc_medium.

  In Nederland kent Primula veris tal van namen zoals Gulden Sleutelbloem, Hemelsleutel, Echte sleutelbloem, Gewone sleutelbloem en Kerkesleutel . Primula’s worden in Nederland Sleutelbloemen genoemd. Volgens de legende liet Petrus de Hemelsleutel uit zijn handen vallen. Op de plek waar de sleutel viel ontsprong de Primula veris, waarna Petrus de sleutel weer door een engel liet ophalen. In het Engels wordt de plant (common) cowslip genoemd. In het Duits heet de  plant Echte Schlüsselblume en in het Frans Primevère officinale.

  Beschrijving  Echte Sleutelbloem

  Sleutelbloem is een kleine, vanuit een rozet groeiende plant met kleine, vijf tot vijftien centimeter lange blaadjes. De dikke wortels groeien vrij oppervlakkig. De blaadjes zijn langgerekt en hebben diepe nerven die de blaadjes een soort geribbeld oppervlak geven. De bloeitijd van de Sleutelbloem  is doorgaans vanaf halverwege maart tot halverwege april, maar kan verschillen per jaar. De bloemsteeltjes zijn ongeveer twintig centimeter lang en bevatten tussen de tien en dertig gele bloempjes met een oranjegeel hart. Na de bloei verschijnt het fijne zaad dat eind juli rijp is.

  Is de Echte Sleutelbloem giftig?

  Primula veris is niet giftig.

  Is de Sleutelbloem winterhard?

  De Echte Sleutelbloem is winterhard tot minimaal twintig graden onder nul. De plant sterft af in de winter en komt in het voorjaar weer tevoorschijn.

  Toepassing Sleutelbloem in de tuin

  De Echte sleutelbloem is prachtig op vochtige plekken onder struiken of aan een vijverrand. In grasvelden kunnen we ze laten verwilderen. Ook in potten kunnen we ze goed planten.  Combineer de Sleutelbloem met Gebroken hartjes of Leliegras. We vinden een paar mooie cultivars in de handel, zoals:

  • Primula veris, wildvorm
  • Primula veris 'Cabrillo', rijke gele bloei
  • Primula veris 'Sunset Shades', rode bloemen met een geel hart en een witte rand
  • Primula veris 'Red Strain', rode bloemen met een geel hart

  Standplaats en planten Echte Sleutelbloem

  De Echte Sleutelbloem kan het beste in halfschaduw staan maar tolereert een plek in volle zon. Zorg voor een rijke, veel compost bevattende grond die goed afwatert. Mulch de grond jaarlijks in een dunne laag met bladcompost.

  Echte Sleutelbloem snoeien

  De Echte Sleutelbloem hoeft niet te worden gesnoeid. Als je geen zaad wil dan dienen de uitgebloeide bloemen te worden verwijderd.

  081cfad7acd3ddadb01b68a32278e7e3_medium.

  Ziektes Echte Sleutelbloem

  De Echte Sleutelbloem kan niet tegen natte voeten. Vooral in de winter leidt dit tot rotten van de plant. Slakken en spint vormen ook een bedreiging voor sleutelbloemen. Te kalkrijke bodem kan leiden tot  ijzergebrek.

  Echte Sleutelbloem vermeerderen

  Vermeerderen van  Sleutelbloem gaat heel gemakkelijk door ze te scheuren. Eind augustus is hiervoor de beste tijd. Daarnaast kun je ze gemakkelijk zaaien, op kamertemperatuur,  in gewone zaai- en stekgrond.

  Sleutelbloem

  Heldergele voorjaarsbrenger

 • End of content

  No more pages to load