• Guerilla gardening: meer groen in de stad en verhoging van de leefbaarheid

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Wat is guerilla gardening. In dit artikel lees je alles over guerilla gardening of wildtuinieren, een manier om meer  groen in de stad te krijgen door het toepassen van tuinplanten en zo de leefbaarheid van buurten te verhogen.

  Tags/labels: Wildtuinieren, RobsTuinplanten

  Wat is guerilla gardeningdf6386f474ed3342c76fd8356bb1490b_1396638

  Guerrilla gardening is het illegaal inzaaien of beplanten van of tuinieren op grond die niet van jezelf is, met als doel de leefbaarheid van de stedelijke ruimte te verhogen.

  Guerilla gardening

  Steden zijn de jungles van nu. Betonnen jungles welt te verstaan. Steeds meer mensen ergeren zich daaraan en nemen met elkaar braakliggende en niet onderhouden plekjes onderhanden. Ook worden er betegelde stukjes omgetoverd tot groenstrook.

  Hoe gaat Guerilla gardening in zijn werk

  Guerilla gardeners zijn mensen die zich oprecht ergeren aan al dat beton en steen in de steden. Ze willen de leefbaarheid verhogen door een stad groener te maken. Soms doet een groepje mensen dat overdag en andere keren in het holst van de nacht. Er zijn verschillende vormen van guerilla gardening:f87da2850fa5c95feb6068069a9a758f_1396801

  1. Het inzaaien van braakliggende stukken grond met wilde bloemen die goed zijn voor insecten. Hierbij wordt een plek eenmalig bezocht, ingezaaid en weer verlaten.
  2. Het gebruiken van braakliggende grond om groenten te verbouwen. Hierbij wordt een plek in gebruik genomen als een soort van volkstuintje. Er wordt onkruid gewied en er wordt geoogst.
  3. Het verfraaien van een braakliggend stuk grond door er mooie bloemen en struiken op aan te planten. Hierbij worden kleine plantsoentjes aangelegd. Vaak staan er bankjes zodat buurtbewoners bij elkaar kunnen komen.
  4. Het beplanten van de grond rondom bomen die op het trottoir staan. Vaak zijn dit lelijke plekken met onkruid of hondenpoep. Met een kleine ingreep veranderen ze in mooie groene plekken.
  5. Het verwijderen van enkele straattegels bij huizen, om zo groen te kunnen aanplanten. Dit kan alleen als de stoep breed genoeg is. Er moet minimaal 1,20 meter overblijven.
  6. Het plaatsen van potten op de stoep, net tegen het huis aan.

  Guerilla gardeners zijn niet uit op eigen gewin. Guerilla gardening is een vorm van activisme waarbij mensen zich inzetten voor groen in hun straat of buurt. Betrokken bewoners voeren een stille revolutie uit, gewapend met niet meer dan een gieter, een schop, zaadgoed en planten om hun omgeving te veranderen in een groene oase.

  In Nederland is Guerilla gardening geadopteerd door Groen Links. In de praktijk blijken de deelnemers uit verschillende politieke stromingen te komen. Ze worden verbonden door hun liefde voor groen en de liefde voor hun buurt.

  Guerilla gardening

  Groen werkt de-escalerend. In groene wijken is er minder agressiviteit en criminaliteit. In toenemende maten werken besturen van dorpen en steden daarom samen met guerilla gardeners. Buurtbewoners verenigen zich om samen een stuk openbaar groen te onderhouden en krijgen de grond daarvoor in bruikleen van de gemeente. Het mes snijdt aan twee kanten. De gemeente hoeft niet te betalen voor het onderhoud en de buurtbewoners zien de waarde van hun huis stijgen door een wijk die leefbaarder en mooier is.

  Daarnaast verhoogt het samen tuinieren de sociale cohesie in een buurt. Mensen die samen gewerkt hebben en met elkaar hebben gepraat zijn beter in staat om eventuele problemen op te lossen en ruzies te voorkomen.

  Guerilla gardening: doe er aan mee!

 • End of content

  No more pages to load