• Grote Kroosvaren of Azolla filiculoides, woekerende drijfplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria: In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval het Kroosvarentje, Azolla filiculoides, een prachtige drijfplant die echter in Nederland hele sloten overwoekert. Het kroosvarentje komen we ook tegen in het aquaria.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Minivijver, Drijfplant , Azolla, RobsAquarium

  De Grote Kroosvaren

  De Grote kroosvaren is een kleine drijvende plant uit de familie van de vlotvarens. In Nederland vinden we Grote kroosvaren in steeds meer wateren. Vooral kanalen, sloten en grachten zijn soms helemaal groen of rood gekleurd door een dikke laag Kroosvaren. Dit zorgt ervoor dat de onderwaterplanten afsterven en vissen door zuurstofgebrek stikken.

  In de wetenschappelijke wereld bestaat een dispuut over het antwoord op de vraag of kroosvaren nu wel of niet een exoot is. Het lijkt erop dat deze plant in het laatste interglaciaal ook al in Nederland voorkwam. Daarom zou het geen exoot zijn, ondanks het feit dat de huidige planten in Amerika zijn ingevoerd in Nederland.

  Wat heel bijzonder is aan Kroosvaren is dat het veel atmosferisch CO2 uit de lucht kan opslaan en daarmee een potentiele broeikasvanger is voor de toekomst. Ook kan kroosvaren veel fosfaten uit het water opslaan en daarmee vervuilde landbouwgrond reinigen. In Azië wordt kroosvaren gebruikt om rijstvelden mee te bemesten.  Tal van toepassingen dus.

  Etymologie Azolla filiculoides

  De botanische benaming van de grote kroosvaren is Azolla filiculoides. De geslachtsnaam Azolla is een samenvoeging van het Griekse “azo” ofwel drogen en “olulo” ofwel doden, met andere woorden een “plant die doodgaat bij droogte”. De naam filiculoides is afgeleid van het Latijnse filix en kan vrij worden vertaald als “als een kleine varen”.

  Beschrijving Kroosvaren

  De Kroosvaren bestaat uit een sterk vertakte, drijvende wortelstok van waaruit wortels naar beneden hangen. De totale plant is maximaal tweeëneenhalve centimeter groot. Vanuit de wortelstok groeien tweelobbige bladeren die sterk ingesneden zijn. De blaadjes van de kroosvaren zijn waterafstotend zodat de drijfkracht gewaarborgd blijft.d44963924af4ec76e5b74cd9018d46bc_medium.

  De kleur is van de blaadjes is groen maar kan ook rood tot bruin zijn. Met name in de herfst kleurt kroosvaren rood.

  Deze kleur wordt veroorzaakt door een stof genaamd anthocyaan die net als in herfstbladeren ervoor zorgt dat de fotosynthese iets langer kan doorgaan.

  Kroosvaren kan gerust enkele graden vorst hebben. In het voorjaar wordt het rood dan weer langzaam maar zeker groen.

  Toepassing Kroosvarentje in de vijver

  De Kroosvaren is een aantrekkelijke plant die goed dienst kan doen om een overdaad aan voedingsstoffen uit te vijver te verwijderen.

  Doordat ze drijven belemmeren ze de lichtinval waardoor algen geen kans krijgen.

  Het probleem van de kroosvaren is gelegen in de enorme groeikracht. Onder ideale omstandigheden verdubbelt de kroosvaren elke vier tot vijf dagen (!) in omvang. Een vijver kan daardoor in enkele weken volledig bedekt raken door kroosvaren waardoor onderwaterplanten afsterven en er te weinig zuurstof wordt gevormd voor de vissen en kikkervisjes. Zelf pas ik kroosvaren daarom liever niet toe in vijvers.

  Vermeerderen Kroosvarentje

  Kroosvarentjes groeien en vallen uit elkaar waardoor er steeds nieuwe planten ontstaan. Vermeerdering vindt daarmee heel natuurlijk plaats. De vermeerdering gaat zo snel dat het noodzakelijk is om wekelijks met een schepnet een deel van de planten te verwijderen.

  Het kroosvarentje is in staat om stikstof uit de lucht binden en is daarom heel goed geschikt als groenbemester in de tuin. Kroosvarens leven in symbiose met de blauwwier Anabaena azollae die de stikstof fixeert en op zijn beurt weer voedingstoffen krijgt van de kroosvaren. Gooi de grote kroosvaren dus nooit weg, maar gebruik ze in je tuin.

  Het Kroosvarentje

  Een nuttige en bijzondere drijfplant maar denk goed na of je ze in je vivjer wil hebben.

  Klik hier voor meer Vijverplanten of voor vijvervissen. Klik hier voor meer Bloemen en Planten  voor de tuin.

 • End of content

  No more pages to load