• Grootbladige Pinksterbloem, verzorging, planten en zaaien van Cardamine raphanifolia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de Grootbladige Pinksterbloem, Cardamine raphanifolia, met mooie roze bloemen en het naar radijs smakende blad. Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je de plant zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsVijverPlanten, RobsVijvaria, Cardamine, Oeverplant, Moerasplant

  Grootbladige Pinksterbloem

  Grootbladige Pinksterbloem is een plant uit de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae. Het is een plant uit het Europese hooggebergte, Balkan, Alpen, Jura en Apennijnen op een hoogte tussen 600 en 1500 meter. In Albanië, Griekenland en Turkije vinden we ze ook. Grootbladige Pinksterbloem groeit op vochtige weiden en naast waterstroompjes.

  461104afed080b7fdbe6061514e82838_medium.

  We onderkennen drie ondersoorten:

  • Cardamine raphanifolia subsp. acris
  • Cardamine raphanifolia subsp. raphanifolia
  • Cardamine raphanifolia subsp. gallaecica

  Botanisten ruzies nog steeds over het feit of het niet tocht aparte soorten zijn. Deze plant is familie van onze eigen Pinksterbloem, Cardamine pratensis.

  Etymologie Cardamine raphanifolia

  De botanische benaming van Grootbladige Pinksterbloem is Cardamine raphanifolia. Deze naam kreeg de plant in 1788 van Pierre André Pourret. De geslachtsnaam “Cardamine” verwijst naar de Griekse woorden “kardia" of “hart” en “damao" of “verzachten” en lijkt te maken te hebben met het feit dat aan een bepaalde Cardamine soort geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven, onder meer bij hartklachten. De soortnaam “raphanifolia” is een samentreksel van het Latijnse “raphanus” of “radijs” en “folia” of “bladeren” en betekent dus “radijsbladerig”. Deze naam verwijst naar de radijssmaak van de bladeren.

  a38da8a85abcac86bc250b9df2bb2b94_medium.

  De Nederlandse naam Grootbladige Pinksterbloem verwijst naar het feit dat deze plant uit hetzelfde geslacht komt als onze eigen Pinksterbloem, Cardamine pratensis maar grotere bladeren heeft. In het Engels wordt deze plant Broad-leaved Cuckooflower of Greater Cuckooflower genoemd. In Duitsland noemen ze haar Kresse-Schaumkraut en in Frankrijk gebruiken ze de naam Cardamine à feuilles de radis of Cardamine à larges feuilles.

  Beschrijving Grootbladige Pinksterbloem

  De bladeren van Grootbladige Pinksterbloem ontspringen uit een wortelrozet en bestaan uit steeltjes met vier tot zeven kleine deelblaadjes. De bloemsteel is meestal 20 tot 30 centimeter hoog. Bovenop de bloemsteel bevindt zich een klein trosje met bloempjes. De bloempjes hebben vier bloemblaadjes zijn roze tot bijna lila en hebben prachtige lila aders. De zes meeldraden zijn geel. Pinksterbloem bloeit doorgaans in de periode van april tot en met mei.

  Is Grootbladige Pinksterbloem giftig?

  Grootbladige Pinksterbloem is niet giftig en de blaadjes en bloemetjes kunnen gegeten worden als onderdeel van een salade.

  Is Grootbladige Pinksterbloem winterhard?

  De Grootbladige Pinksterbloem is winterhard -2o graden Celsius. Het is een overblijvend plant, een hemikryptofyt, die winterknoppen maakt.

  Toepassing Grootbladige Pinksterbloem in de tuin

  Grootbladige Pinksterbloem is een plant die het prachtig doet aan de rand van de vijver, in vochtige grond of met de voeten in licht stromend water.

  Grootbladige Pinksterbloem zaaien

  Grootbladige Pinksterbloem kan het beste binnen worden gezaaid in februari zodat ze eind mei buiten kunnen worden uitgeplant. Het ontkiemen gebeurt bij deze soort binnen èèn tot drie weken. 

  bdc3989f3ce72202e7b7fff2ec695c8e_medium.

  Grootbladige Pinksterbloem snoeien, hoe en wanneer

  Cardamine hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden als je geen zaadvorming wil.

  Grootbladige Pinksterbloem standplaats, grondsoort en planten

  Grootbladige Pinksterbloem doet het heel goed op een zonnige plek maar kan ook tegen halfschaduw. Zorg voor vochtige, humusrijke grond of vijvergrond als je ze in het moerasgedeelte van je vijver zet.

  Grootbladige Pinksterbloem ziektes en plagen

  De Grootbladige Pinksterbloem is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes.

  Grootbladige Pinksterbloem kopen

  Grootbladige Pinksterbloem wordt alleen aangeboden in gespecialiseerde webshops en in kwekerijen van bijzondere planten.  

  Grootbladige Pinksterbloem

  Cardamine raphanifolia, prachtige lila bloeier!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

   

 • End of content

  No more pages to load