• Graslelie of Zebralelie, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Chlorophytum comosum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Graslelie of Zebralelie, Chlorophytum comosum, de kamerplant die met jonge plantjes op stengels, de kamerplant die iedereen kent. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplantenKantoorPlant, Chlorophytum

  Graslelie of Zebralelie, Sprietplant

  Chlorophytum is een geslacht van planten uit de aspergefamilie of Asparagaceae. De uit het Zuiden van Afrika afkomstige Graslelie, is  eenvoudig te verzorgen en vinden we sedert 1850 in de Nederlandse en Belgische huiskamers. 

  De Nguni-volken in Zuidelijk Afrika gebruiken de Graslelie medicinaal. Er staat altijd een Graslelie in de kraamkamer omdat deze zwangere vrouwen zou beschermen. De wortels van de Graslelie worden in water gedoopt en de moeders drinken dit omdat men denkt dat dit het kind beschermd.

  Etymologie Chlorophytum comosum

  De botanische naam van de Graslelie is Chlorophytum comosum. De geslachtsnaam Chlorophytum is afgeleid van het Griekse “khlôros” of “groen” en “phuton” of “plant” en betekent dus letterlijk “groene plant” en verwijst naar de kleuren van de bladeren van deze plant. De geslachtsnaam “comosum” is afgeleid van het Griekse “kómē” ofwel “haar” en betekent “behaard, gekuifd”. De naam verwijst naar de sprietige, neerhangende groeiwijze van de plant die lijkt op een bos haar. 

  7980a8e143923b4ffead3ebeaa6899c9_medium.

  Vroeger werd de Graslelie ingedeeld bij de leliefamilie of Liliaceae. De Nederlandse naam Graslelie verwijst daar nog heen. Andere namen die in Nederland gebruikt worden zijn Zebralelie, Sprietplant, Vliegende Hollander en Bruidssleep. In Zuid-Afrika noemen ze plant “Hen-met-kuikens” verwijzende naar de stengels met jonge planten. 

  Beschrijving Graslelie

  De Zebralelie is een maximaal vijfentwintig centimeter hoge, kruidachtige plant met een compacte groeiwijze. De Graslelie heeft dikke, witte, vlezige wortels en groeit vanuit een rozet. De lange, grasachtige bladeren hangen in een boog omlaag. Hoewel de Graslelie van nature groen is, zijn het met name de bontbladige planten die we veel tegenkomen in de huiskamer. De graslelie is natuurlijk vooral bekend door zijn lange bloemstengels waaraan niet alleen kleine, witte, lelieachtige bloempjes verschijnen, maar ook jonge plantjes die je gemakkelijk kunt uitplanten. Er zijn heel wat mooie cultivars te verkrijgen, zoals:

  • Chlorophytum comosum, groen blad
  • Chlorophytum comosum ‘Bonnie’, gekroesd, groen blad met witte rand
  • Chlorophytum comosum 'Gold Nugget’, compact, witgroene bladeren
  • Chlorophytum comosum ‘Ocean’, heldergroen blad met witte rand
  • Chlorophytum comosum 'Picturatum', wit blad met groene rand
  • Chlorophytum comosum ‘Variegatum’, groen blad met witte rand
  • Chlorophytum comosum ‘Vittatum’, groen blad met geelwitte middenstreep

  Bloeitijd Chlorophytum

  Bij de juiste verzorging en regelmatige bemesting maakt de Graslelie meerdere malen per jaar nieuwe bloemen aan. Het meeste bloeit de plant echter in de zomer. 

  Is de Graslelie Giftig?

  De Graslelie is niet giftig en daarom geschikt voor huizen met katten en honden. De plant is niet eetbaar.

  Standplaats Graslelie

  Graslelie heeft een lichte standplaats met indirect of gefilterd licht nodig, maar groeit zeker niet in het donker. Volle zon dient in de zomer vermeden te worden. Zet de plant liefst niet te dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de Zebralelie.

  Planten en bemesting Zebralelie

  De Graslelie is niet zo moeilijk qua grond. Zelf gebruik ik gewone kamergrond. Verpot de plant elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je, waar mogelijk, de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Let op: de pot moet niet te groot zijn anders maakt de plant alleen maar bladeren aan en gaat niet bloeien. Vanwege de vorm kan de Graslelie in een gewone pot worden geplant maar ook als hangplant worden gebruikt. Bemest de Graslelie wekelijks met een vloeibare kamerplantenmest, maar gebruik de halve dosis

  Snoeien Graslelie

  De Graslelie hoeft niet te worden gesnoeid maar bruine bladeren moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

  f81625cce74a373836ae99e3cde3c254_medium.

  Temperatuureisen Graslelie

  Chlorophytum kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. Het is echter een sterke plant. De graslelie kan van mei tot en met september in de tuin, in de volle grond worden geplant. Ik heb zelfs planten buiten laten staan in de zachte winters van 2014 en 2015.  De planten stierven in december bovengronds af om in het voorjaar weer gewoon te voorschijn te komen. 

  Water geven en sproeien Graslelie

  De Graslelie heeft regelmatig water nodig maar kan prima een paar dagen zonder. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is één keer per week water geven voldoende, in de zomer maximaal elke twee ‘a drie dagen. Sproei de Graslelie regelmatig met regenwater. 

  Ziektes Graslelie

  Een Chlorophytum met bruine bladeren is een teken dat de verzorging niet goed is. Meestal treedt dit op bij te fel (direct) zonlicht of te veel water. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van bladluis en trips.

  Graslelie vermeerderen

  De Graslelie kan in het voorjaar worden gedeeld. De jonge plantjes aan de bloemstengels kunnen in een glaasjes water worden gezet. Zodra de wortels lang genoeg zijn kun je ze uitplanten. 

  Graslelie kopen

  De Graslelie is het gehele jaar door, voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij diverse supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en verminderd de stressniveau’s in ons lichaam.

  Zebralelie en Feng Shui

  De Graslelie is volgens de Feng Shui leer een plant die de bewoners zich beter laat ontspannen. Gebruik cultivars met kleuren die jouw interieur complimenteren voor optimale harmonie.

  Graslelie

  Een dankbare, niet kapot te krijgen kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load