• Goudveil of Chrysosplenium, een gouden droom

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de moerasplant met de gouden sluier: Goudveil of Chrysosplenium, een schaduwplant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Chrysosplenium, Moerasplant, Oeverplant, RobsTuinplanten, Schaduwplant.

  Goudveil

  Deze inheemse plant uit de steenbreekfamilie is kenmerkend voor beschaduwde plekken langs beekjes of bronnen. Goudveil zien we veel te weinig bij vijvers, maar het is een prachtige oeverplant.

  In Nederland vinden we twee soorten in het wild:

  • Paarbladig Goudveil, Chrysosplenium oppositifolium
  • Verspreidbladig Goudveil, Chrysosplenium alternifolium

  0ba894f8d75aec2915a5970d4538ee37_medium.

  Etymologie Chrysosplenium alternifolium en oppositifolium

  De botanische naam voor Verspreidbladig Goudveil is Chrysosplenium alternifolium. De geslachtsnaam Chrysosplenium is een samentreksel van de Griekse woorden “chrysos” ofwel “goud”, een verwijzing naar de kleur van de bloem, en “splen” ofwel “milt”, een naam die refereert aan een oude, vermeende medicinale toepassing van Goudveil. De soorttoevoeging alternifolium is een samentreksel van de Latijnse woorden “alternus” ofwel “afwisselend” en “folius” ofwel “blad”. De soorttoevoeging oppositifolium is een samentreksel van de Latijnse woorden “opposto” ofwel “tegenover” en “folius” ofwel “blad”.

  Beschrijving Goudveilac6fac8f36dda2c095cf8d37b8f7b34e_medium.

  Goudveil is een maximaal acht centimeter hoge plant die met haar talloze uitlopers snel een oppervlakte kan bedekken. Aan de stengels staan de kleine gekartelde blaadjes.Bij  Paarbladig Goudveil staan de blaadjes tegenoverstaand en bij Verspreidbladig Goudveil verspreid aan de stengeltjes. 1a38849f4b0d1a55b2634608911588bc_medium.

  In de bloeiperiode, april tot juni, ontwikkelen zich minuscule bloempjes met geelgroene schutbladen en kelkbladen die de plant een gouden uitstraling geven. Het is deze bloei die als een gouden sluier over de planten ligt, die haar de Nederlandse naam Goudveil hebben gegeven. Na de bloei ontwikkelen zich kleine, gladde, zwarte zaden. Goudveil is een zogenaamde helofyt, dit betekent dat de plant zogenaamde winterknoppen aanmaakt en het volgende jaar weer tevoorschijn komt.

  Standplaats en planten Goudveil

  Goudveil heeft een standplaats met veel schaduw nodig, liefst een plek met schaduw van bladverliezende bomen of struiken, zodat er in het voorjaar voldoende licht is. Goudveil heeft een voedselrijke en altijd vochtige grond nodig. Ik plant ze zelf het liefst in leem met 25% compost. Verspreidbladig Goudveil wordt gewoonlijk gevonden in iets zuurdere grond dan paarbladig Goudveil. Vermeng de leem voor deze plant met 50% compost voor optimale groei en bloei.

  Goudveil in de vijverf942e2e5591415bba58aaa81b712e859_medium.

  Goudveil is een plant voor de oever van beekjes en vijvers, op een plek waar de grond zich altijd vol kan zuigen met vocht.

  Goudveil combineert heel mooi met de rietorchis, die begint te groeien als Goudveil is uitgebloeid en zaad gaat vormen. Voor een mooi ‘ gouden’ effect dient Goudveil in een grote groep te worden aangeplant.

  Goudveil snoeien

  Goudveil hoeft niet te worden gesnoeid.

  Goudveil vermeerderen

  Goudveil maakt zoveel uitlopers aan dat de plat gemakkelijk is te scheuren. Elk uitlopertje wordt weer een nieuwe plant als je ze in vochtige grond zet. Daarnaast zaait de plant zich vanzelf uit.

  Goudveil

  Een wonderlijk mooie plant.

 • End of content

  No more pages to load