• Goudsbloem: beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van calendula officinalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende eenjarige plant goudsbloem of Calendula officinalis. Hoe verzorg je de goudsbloemen, waar kun je ze het beste planten en hoe moet je ze zaaien. Ook de medicinale werking en culinaire toepassing wordt behandeld.

  Tags/labels: RobsTuinplantenBorderplant, Goudsbloem, Calendula, Officinalis

  Goudsbloemen

  db8d79b0d4d73b0c735d1cde16a0a5a2_medium.

  De goudsbloem is een oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië afkomstige eenjarige tuinplant. Goudsbloemen worden veel gehouden vanwege de heldere kleuren van hun bloemen en het feit dat ze zo lang doorbloeien.

  Etymologie Calendula officinalis

  De wetenschappelijke benaming van de goudsbloem  is Calendula officinalis. Calendula is afgeleid van het Latijnse kalendae, letterlijk de geroepene, de eerste dag van een Romeinse maand. De naam is vermoedelijk gekozen vanwege het feit dat ze in het mediterrane gebied het hele jaar door bloeien, met andere woorden elke eerste dag van de maand dus.

  Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven die medicinale toepassingen hebben. Het is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht.

  8fb8d5d7fa66b8ee4ba7487b35212b6a_medium.

  Symboliek Goudsbloem

  De goudsbloem wordt al eeuwenlang geassocieerd met de dood, verdriet en rouw. Dat heeft de maken met de legende dat goudsbloemen zijn ontstaan uit de tranen die de Griekse godin Aphrodite plengde bij de dood van haar geliefde, Adonis. In Duitsland noemt men de plant Totenblume, bloem der doden.81826224ecfcc1fdf644356196143b55_medium.

  Goudsbloemen worden echter ook in tuinen aangeplant vanwege hun tijdloze schoonheid en voor de meeste mensen doen ze allesbehalve aan de dood denken. Voor de Hindoes is de goudsbloem een belangrijke offerplant in tempels en huisaltaars. Ook maken ze er prachtige bloemenkransen en diademen van, voor Hindoefeesten.

  De bloemblaadjes van de goudsbloem zijn eetbaar. Zij geven een prachtig kleureffect aan salades. Daarnaast kun je er een heerlijke goudsbloemthee van zetten. Goudsbloemthee heeft een versterkende werking van de lever- en galfunctie en werkt verlichtend bij maagkrampen.

  Werking van de Goudsbloem

  De helende werking van Goudsbloemen is al eeuwenlang bekend en goudsbloem wordt daarom gebruikt in olie, zalf en crèmes.

  9c0f66399ca5809cb729770e6e68f1ad_medium.

  Goudsbloem heeft ontstekingsremmende, schimmelwerende, antibacteriële en antivirale eigenschappen en een helende werking op onder meer huidwondjes en eczeem.

  Goudsbloem in de moestuin

  Goudsbloemen worden veelvuldig aangeplant in de moestuin. De geur van de goudsbloem is namelijk onaantrekkelijk voor tal van schadelijk insecten zoals motluis en witte vlieg, maar ook tegen draadwormen. De goudsbloem wordt gewoon tussen andere planten geplant en werkt op die manier als biologische bescherming van groenten.

  Beschrijving van goudsbloemen

  Goudsbloemen zijn relatief kleine planten die meestal niet hoger dan 30 centimeter worden. De langgerekte bladeren zijn een soort van grijs-lichtgroen en licht behaard. De bloemen, die helder oranje of geel zijn, hebben een groot aantal bloemblaadjes.

  f33549b43354d49356551b067a92ac91_medium.

  De bloemen openen in de morgen en sluiten zich weer in de avond. Hoewel van nature enkelbloemig, zijn er ook gevuldbloemige variëteiten te verkrijgen. Goudsbloemen bloeien van mei tot dat het vriest. In een milde winter bloeien ze nog in januari.

  Goudsbloem zaaien

  502d4b524ba8ac14c5a10e1b32c5ebe8_medium.

  Goudsbloemen zijn gemakkelijk te vermeerderen. Laat een paar bloemen als ze uitgebloeid zijn aan de plant en de enigszins op gedroogde wormpjes gelijkende zaden zullen zich vormen. De zaadjes kunnen worden geoogst en moeten droog worden bewaard.

  Het zaad kan binnen vanaf februari en buiten vanaf april gezaaid worden. Zorg dat de zaadjes nèt bedekt zijn. Het zaad kiemt heel gemakkelijk en al snel komen er kleine plantjes tevoorschijn die afhankelijk van het weer. De plantjes op de foto zijn genomen zes dagen na het zaaien en zijn al één centimeter lang(!).

  Standplaats en grondsoort goudsbloem

  De goudsbloem groeit in vrijwel elke grondsoort maar heeft we l een belangrijke eis. De standplaats moet zonnig zijn. Goudsbloemen kunnen ook goed in potten worden gezaaid en op een terras worden gezet.27a7c6e6cd0e6f069580218385c6ad33_medium.

  Verzorging goudsbloemen

  Goudsbloemen hebben vrijwel nooit last van ziektes.Veel verzorging hebben ze niet nodig. Verwijder alleen de uitgebloeide bloemen. Zo vormen zich nieuwe knoppen.

  Shakespeare en de goudsbloem

  Shakespeare schrijft over de goudsbloem in de  winteravondvertelling:

  Here's flowers for you;

  Hot lavender, mints, savoury, marjoram;

  The marigold, that goes to bed wi' the sun

  And with him rises weeping: these are flowers

  Of middle summer, and I think they are given

  To men of middle age.

   (The Winter's Tale)

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load