Goudknots of Orontium aquaticum, uniek bloeiende vijverplant
In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de bijzondere Goudknots of Orontium aquaticum een juweel van een moerasplant.
Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Orontium
Goudknots
Goudknots uit het zuidoosten van Noord-Amerika afkomstige moerasplant, de enige soort binnen het geslacht Orontium. De meeste soorten zijn lang geleden uitgestorven en kennen we alleen uit fossielen. In het wild vinden we Goudknots in vijvers en aan de oevers van rivieren en ondiepe meren, vooral op plekken met een hoge zuurgraad (laag pH). De Indianen van Noord-Amerika aten vroeger de wortels en de zaden van de plant.
Etymologie Orontium aquaticum
De botanische naam van de Goudknots is Orontium aquaticum. De geslachtsnaam Orontium is vermoedelijk afgeleid van een oude naam van een ons onbekende plant die aan de rivier de Orontes in Syrië groeide. De soorttoevoeging aquaticum geeft aan dat het een waterplant is. De Nederlandse naam Goudknots is afgeleid van de bloeiwijze van de plant. In het Engels wordt de plant Neverwet genoemd, Golden club of ook wel Floating arum, verwijzend naar zijn afkomst uit de aronskelkfamilie. In het Duits heet de plant Goldkeule. In Nederland wordt ook de naam Goudkolf soms gebruikt.
Beschrijving Goudknots
Goudknots is een middelgrote plant, met dikke, groene, lancetvormige bladeren op stelen van ongeveer twintig centimeter. Ze groeit vanuit een lange, dikke wortelstok. De tot vijfentwintig centimeter lange bladeren steken boven het water uit in ondiep water maar drijven op het water in wat dieper water. De bladeren zijn waterafstotend, vandaar de Engelse naam Neverwet. In warmere streken bloeit Goudknots van de winter tot en met het voorjaar maar in Nederland bloeien ze meestal rond maart, met de laatste bloemen in juni. De witte bloemstengels zijn aan het uiteinde bezet met minuscule gele bloempjes. Dit geeft het effect van de gouden knuppel of knots.
Goudknots in de vijver
Mooie plant voor kleinere vijvers. Deze plant heeft behoefte aan zure grond en is daarom goed te combineren met andere zuurminnende planten zoals de Wateraardbei en Veenpluis.
Plant Goudknots op een diepte van twintig tot maximaal vijftig centimeter. Goudknots zorgt voor schuilplaatsen voor kikkers, salamanders en kleien vissen. Plant ze in volle zon of halfschaduw.
Is Goudknots winterhard?
Mits voldoende diep, minimaal twintig centimeter, geplant is Goudknots winterhard.
Goudknots vermeerderen
Vermeerderen van Goudknots gaat heel gemakkelijk. Je kunt ze scheuren en daarnaast zijn ze eenvoudig te zaaien.
Goudknots
Een heel aparte vijverplant
Zit niet in de kou met Kerst - 10 tips voor een warme winter
Geen warm water met Kerst en koud moeten douchen? Daar heeft niemand zin in. Lees daarom ons tips voor een warme winter.

Tip 1 - Laat je CV jaarlijks controleren
Door je CV minimaal één keer per jaar te laten controleren en onderhouden voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Niemand wil onverwacht zonder warm water zitten en door het optijd te controleren kun je voorkomen dat je plotseling onder een koude douche staat. Lees verder

Tip 2 - Ventileer je huis goed
Je huis goed ventileren met schone buitenlucht bespaart energie. Verwarmen van een vochtige woning kost namelijk meer energie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt besparen op stookkosten door af en toe een raam open te zetten. Doe dit op het moment dat de verwarming laag of uit staat. Blijft je huis ook goed ventileren door middel van .... Lees verder

Tip 3 - Voorkom oplopende kosten
Wat een kleine reparatie had kunnen zijn kan oplopen tot een complete vervangen van de CV-ketel wanneer deze niet goed onderhouden wordt. Een nieuwe CV-ketel kost al snel €1200. Een bedrag dat je beter uit kunt geven aan een leuke vakantie. Lees verder

Tip 4- Zet de verwarming een graad lager
Ga je naar beneden om te koken in de keuken? Vergeet dan niet ... Lees verder