• Goudknots of Orontium aquaticum, uniek bloeiende vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de bijzondere Goudknots of Orontium  aquaticum een juweel van een moerasplant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Orontium

  Goudknots

  Goudknots uit het zuidoosten van Noord-Amerika afkomstige moerasplant, de enige soort binnen het geslacht Orontium. De meeste soorten zijn lang geleden uitgestorven en kennen we alleen uit fossielen. In het wild vinden we Goudknots in vijvers en aan de oevers van rivieren en ondiepe meren, vooral op plekken met een hoge zuurgraad (laag pH). De Indianen van Noord-Amerika aten vroeger de wortels en de zaden van de plant.

  91735ba560441fe819c5b0ca31941e9e_medium.

  Etymologie Orontium  aquaticum

  De botanische naam van de Goudknots is Orontium  aquaticum. De geslachtsnaam Orontium  is vermoedelijk afgeleid van een oude naam van een ons onbekende plant die aan de rivier de Orontes in Syrië groeide. De soorttoevoeging aquaticum geeft aan dat het een waterplant is. De Nederlandse naam Goudknots is afgeleid van de bloeiwijze van de plant. In het Engels wordt de plant Neverwet  genoemd, Golden club of ook wel Floating arum, verwijzend naar zijn afkomst uit de aronskelkfamilie. In het Duits heet de plant Goldkeule. In Nederland wordt ook de naam Goudkolf soms gebruikt.

  Beschrijving Goudknots

  Goudknots is een middelgrote plant, met dikke, groene, lancetvormige bladeren op stelen van ongeveer twintig centimeter. Ze groeit vanuit een lange, dikke wortelstok. De tot vijfentwintig centimeter lange bladeren steken boven het water uit in ondiep water maar drijven op het water  in wat dieper water. De bladeren zijn waterafstotend, vandaar de Engelse naam Neverwet. In warmere streken bloeit Goudknots van de winter tot en met het voorjaar maar in Nederland bloeien ze meestal rond maart, met de laatste bloemen in juni. De witte bloemstengels zijn aan het uiteinde bezet met minuscule gele bloempjes. Dit geeft het effect van de gouden knuppel of knots.f2e04a8a14518ca14b577bfbad94e709_medium.

  Goudknots in de vijver

  Mooie plant voor kleinere vijvers. Deze plant heeft behoefte aan zure grond en is daarom goed te combineren met andere zuurminnende planten zoals de Wateraardbei en Veenpluis.

  Plant Goudknots op een diepte van twintig tot maximaal vijftig centimeter. Goudknots zorgt voor schuilplaatsen voor kikkers, salamanders en kleien vissen. Plant ze in volle zon of halfschaduw.

  Is Goudknots winterhard?

  Mits voldoende diep, minimaal twintig centimeter, geplant is Goudknots winterhard.

  Goudknots vermeerderen

  Vermeerderen van Goudknots gaat heel gemakkelijk. Je kunt ze scheuren en daarnaast zijn ze eenvoudig te zaaien.

  Goudknots

  Een heel aparte vijverplant

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen