• Goudknopje vijverplant als wereldreiziger

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval het Goudknopje, Cotula coronopifolia een oeverplant en moerasplant met een beperkte levensduur.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Cotula

  Goudknopje of Goudknoopje

  Het Goudknopje is een oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstige plant die we nu op alle continenten in het wild aantreffen, een echte wereldreiziger dus. Het Goudknopje, ook wel Goudknoopje genoemd is een plant die alleen op plekken groeit waar ze weinig concurrentie heeft. In plekken waar een modderachtige bodem met weinig zuurstof is, op plekken met brak water, daar voelt ze zich thuis. De plant wordt niet gegeten maar wel gebruikt om stoffen mee te kleuren.

  eed27d670797f64b8a18ecce5f160aa5_medium.

  Etymologie Cotula coronopifolia

  De botanische naam van de Goudknopje is Cotula coronopifolia. De geslachtsnaam Cotula is afgeleid van het Griekse woord “kotule” ofwel “beker” en verwijst naar de stengelomvattende bladschede die als het ware een klein kommetje vormt. De soorttoevoeging coronopifolia is een samenvoeging van twee Latijnse woorden, namelijk “corona” ofwel “kroon” en “folium” ofwel “blad”: kroonbladeren dus.

  De Nederlandse naam Goudknopje is afgeleid van de vorm van de bloemen. In het Engels wordt de plant Golden buttons, Buttonweed of ook wel Common Brassbuttons genoemd. In het Duits heet het Goudknopje Krähenfuß-Laugenblume of Goldknöpfchen en in het Frans Cotule.

  Beschrijving Goudknopje

  Goudknopje is een maximaal twintig centimeter hoge plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok. De stengelomvattende bladeren hebben een vreemde, haast hertengeweiachtige vorm. Ze zijn aromatisch en ruiken licht naar citroen. Net als de stengels hebben de bladeren een glanzend laagje dat ze in staat stelt om water vast te houden. In de periode juli tot en met september verschijnen ontelbare kleine goudgele bloempjes, de gouden knoopjes, gevolgd door het zaad.

  947e1ec1624d66f895391523c99ab731_medium.

  Goudknopje in de vijver

  Goudknopje is een gemakkelijke plant voor de vijverrand en voor het moerasgedeelte. De gele kleur contrasteert prachtig met het blauw van het Moerasvergeet-mij-nietje. De plant groeit snel en vormt zo een levende rand rondom de vijver.

  Is Goudknopje winterhard?

  Goudknopje is afkomstig uit Zuid-Afrika en daarom niet winterhard. In de winter sterven ze af. Ze zaaien zich echter uit waardoor ook in het nieuwe jaar weer plantjes tevoorschijn komen.

  Goudknopje vermeerderen

  Vermeerderen van Goudknopje gaat heel gemakkelijk door ze te zaaien. In de zomer kun je ze natuurlijk ook scheuren en vermeerderen met behulp van een waterstek.

  Goudknopje

  Een bijzondere vijverplant

 • End of content

  No more pages to load