• Gouden regen, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Laburnum anagyroides

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de prachtig geel bloeiende, heester:  Gouden regen of Laburnum anagyroides, een voorjaarsbloeier. Hoe en wanneer moet je de Gouden regen snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Gouden regen nodig en hoe kun ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Boom, Heester, Voorjaarsbloeier, Laburnum, Bijenplant

  Gouden regenfcd677a5c605ea7eab311d3e63763f45_medium.

  Gouden regen is een struik of kleine boom uit de vlinderbloemenfamilie. Tot deze familie horen bijvoorbeeld ook onze erwten en bonen. Dat is te zien aan de vorm van de bloemen en aan de vorm van de zaaddozen van de Gouden regen. Gouden regen komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Europa. Het harde hout van de stam van Gouden regen wordt gebruikt om kastjes van te maken. Wist je overigens dat in de Botanische tuin van Leiden een Gouden Regen staat die waarschijnlijk al vierhonderd jaar oud is? Kijk, maar als je er bent, rechts naast de ingang.

  Etymologie Laburnum anagyroides

  De botanische naam van Gouden regen is 'Laburnum anagyroides.' De afkomst van de geslachtsnaam 'Laburnum' is onduidelijk maar omdat “urnum” in het Latijn “behorend tot” betekent kan 'Laburnum' een verwijzing naar Libanon zijn. De soortaanduiding 'Anagyroides' betekent 'gelijkend op Anagyris' een verwijzing naar een geslacht met vergelijkbare zaaddozen.  

  Beschrijving Gouden regen

  Gouden regen is een kleine boom die niet hoger dan zeven meter wordt. De groei is rechtstaand met relatief weinig vertakkingen. De bladeren bestaan uit drie lancetvormige delen die harig zijn van de onderzijde. In mei, juni verschijnen de talloze slingers van zoetgeurende, goudgele bloemen die in trek zijn bij hommels en bijen. De hele boom is dan spectaculair gekleurd. Na de bloei verschijnen zaaddozen met zwarte zaden. De zaden worden, zodra ze rijp zijn, uit de peul ‘geschoten’. In tuincentra worden hybriden aangeboden die nauwelijks zaad maken.

  In tuincentra vinden we vaal een kruising tussen de alpengoudenregen (Laburnum alpinum) en de gewone gouden regen (Laburnum anagyroides) onder de naam Laburnum x watereri. De cultivar Laburnum x watereri 'Vossii levert tot 50 centimeter lange bloemtrossen.

  Is gouden regen giftig?54e72bb38a7e80d318d65c0f859bf463_1400154

  Ja, werkelijk alle delen van de Gouden regen, bast, sap, vruchten, bloemen en bladeren zijn giftig.

  Hoe giftig Gouden regen is daar doen nogal wat verhalen over de rondte maar de meeste zijn schromelijk overdreven.

  Ja Gouden regen is giftig maar het is onwaarschijnlijk dat er ooit mensen aan zijn overleden.

  Plant een gouden regen echter nooit bij een vijver want overdadige bladval kan het water vergiftigen. Plant Gouden regen niet bij weides waar grazende dieren als geiten worden gehouden. In beide gevallen geen paniek: een paar bladeren kan geen kwaad.

  Toepassing Gouden regen in de tuin

  Gouden regen wordt vooral als solitair aangeplant in tuinen en parken vanwege de prachtige bloei. Ook wordt Gouden regen wel in hagen toegepast. In Kew Gardens in London is een prachtige doorgang gemaakt door Gouden regen over een pergola te laten groeien. Ook in kleine tuinen kan Gouden regen prima worden toegepast omdat de plant gemakkelijk te snoeien is.

  Standplaats, grond en planten van Gouden regen

  Gouden regen vraagt een standplaats in de volle zon. De grond moet goed gedraineerd zijn, zoals bij veel mediterrane planten en struiken, maar verder stelt de Gouden regen weinig eisen aan zuurgraad of voeding. Zelf verwerk ik gedroogde koemest in de plantgat, om zo de groei op gang te brengen maar daarna laat ik de grond met rust, afgezien van jaarlijks wat mulchen.

  Plant de Gouden regen best in het najaar: oktober of november. Planten in pot kunnen vrijwel het gehele jaar door geplant worden behalve als het vriest en in langere periodes van droogte.

  Hoe en wanneer Gouden regen snoeien

  Snoei de gouden regen als je de vorm wilt aanpassen, liefst direct na de bloei. Als de plant te dicht vertakt dan kun je in deze periode wat takken weghalen.

  963b5aed208209118b0740240cfc74f9_medium.

  Een open structuur zorgt voor betere doorluchting van de bladeren en verminderd de kans op meeldauw. Elk najaar dient de boom te worden onderzocht op dood hout of dorre takken. Deze moeten worden verwijderd. Gebruik bij het snoeien liefst handschoenen omdat het sap van de Gouden regen irritaties kan opwekken aan de huid.

  Gouden regen vermeerderen

  De gewone Gouden regen kan gezaaid worden maar de hybriden kunnen alleen worden vermeerderd door ze te enten. Weliswaar kan Gouden regen worden gestekt maar de groei is dan meestal veel minder goed.

  Gouden regen

  Een machtig mooie bloeiende boom.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load