• Gouden lotus banaan Ensete lasiocarpum verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Gouden lotus banaan Ensete lasiocarpum is een in de zomer bloeiende banaan met lange stengels vol met prachtige gele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Gouden lotus banaan, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Gouden lotus banaan.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Ensete, Tuinbanaan, RobsKamerplanten, Jungletuin

  Gouden lotus banaan of Chinese dwerg banaan

  Ensete lasiocarpum is vaste plant uit de bananenfamilie (Musaceae), die afkomstig is uit Yunnan provincie in het zuiden van China. Gouden lotus banaan vonden we in het wild in de bergen op een hoogte van 1500 tot 2500 meter, maar momenteel vinden we de planten niet meer in het wild.

  9bd22a6301d491bc1ef23ff804c2158f_medium.

  Etymologie Ensete lasiocarpum

  De botanische benaming van Gouden lotus banaan is Ensete lasiocarpum. De Latijnse geslachtsnaam Ensete is afgeleid van Ethiopische benaming voor banaan, Ensete. De soorttoevoeging lasiocarpum is een samenvoeging van de Griekse woorden “lasio” ofwel “harig” en “karpos” ofwel “fruit” en betekent dus “harig fruit”. De Gouden lotus banaan wordt ook wel aangeboden onder de naam 

  Musa lasiocarpa en Musella lasiocarpa.1b220917cfb0b185c0e9c69584e0b2cb_medium.

  In het Engels wordt de plant Chinese dwarf banana of ook wel Golden lotus banaan genoemd. In Duitsland noemen ze haar Yunnan Zwerg-Banane en in het Frans wordt Gouden lotus banaan Lotus d'or of Bananier chinois nain genoemd.

  Beschrijving Gouden lotus banaan

  Botanisch gezien is de banaan een kruid, immers het heeft een niet verhoutte stengel, maar een uit bladscheden opgebouwde pseudostam. Deze stam mond uit in de typerende bananenbladeren. De bladeren zijn ovaal van vorm, spits toelopend en hebben een lengte van ongeveer vijftig centimeter en een breedte van ongeveer twintig centimeter. Zijn blauwgroen van kleur en hebben duidelijke nerven. De Gouden lotus banaan groeit vanuit een kruipende wortelstok.

  De bloeitijd van Gouden lotus banaan loopt van begin juni tot en met eind juli. De goudgeel gekleurde bloemen lijken aanvankelijk wat op een Lotus, vandaar hun naam. Na de bloei verschijnt het zaad. De plant sterft na de bloei, maar vanuit de wortels verschijnen uitlopers die in de volgende jaren uitgroeien tot volwassen planten. Vaak bloeien ze al in het tweede jaar.

  Is Ensete lasiocarpum giftig?

  De Gouden lotus banaan is niet eetbaar. 

  Is het Gouden lotus banaan winterhard?

  Ensete lasiocarpum is behoorlijk koudebestendig en in de volle grond winterhard tot enkele graden onder nul, goed gemulchd zelfs tot minus tien graden. Het verdient echter aanbeveling om met onze natte winters de plant of in een pot te planten en 's winters binnen te zetten, of de plant buiten te laten staan maar dan heel goed in te pakken. 

  8a0f31481beec60a8178efbb3122f6df_medium.

  Toepassing Gouden lotus banaan in de tuin

  Ensete lasiocarpum is een zestig tot honderdtwintig centimeter hoge plant die prachtig staat in grote potten. In de jungletuin geven de bladeren het gewenste exotische uiterlijk en in de bloeiende border kunnen ze dienen als achtergrond voor andere planten. 

  Standplaats en planten Gouden lotus banaan

  Gouden lotus banaan heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Ensete bij voorkeur in rijke, leemachtige, goed gedraineerde grond die altijd een beetje vochtig is. Zorg ervoor dat de grond jaarlijks goed bemest wordt: Gouden lotus banaan is een flinke groeier. Tijdens de bloei extra bemesten. 

  9aa6299769993a9bfdeace533292a481_medium.

  Gouden lotus banaan snoeien

  De Gouden lotus banaan is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Knip uitsluitend bruine bladeren weg en eventuele bevroren delen van de plant.

  Ziektes Gouden lotus banaan

  Gouden lotus banaan is een relatief sterke plant die doorgaans geen last heeft van ziektes en insecten. Wel kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting. Wortelrot kan optreden in natte winters, zorg daarom voor doorlatende grond.

  Ensete lasiocarpum vermeerderen

  De Gouden lotus banaan kan gemakkelijkst worden vermeerderd door de plant in het najaar op te graven en scheuren; met een spade kan de plant in kleinere stukken worden verdeeld. Daarnaast kunnen we de dwergbanaan gemakkelijk zaaien. Het zaad heeft een koudeperiode nodig, dient dan een nacht in lauwwarm water geweekt te worden en vervolgens te worden gezaaid in bladercompost. De optimale ontkiem temperatuur ligt rond de zevenentwintig graden. 

  632e97d06ffa36dbb8f4eb34c024cca1_medium.

  Gouden lotus banaan kopen

  Ensete lasiocarpum wordt niet zo heel vaak in tuincentra te koop aangeboden. Soms vind je ze als zaailing. Via webshops is de plant ook  wel te verkrijgen. Soms wordt ze aangeboden als kamerplant.

  Gouden lotus banaan

  Een machtige plant.

 • End of content

  No more pages to load