• Gloriestruik: verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Tibouchina urvilleana

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Gloriestruik of Prinsessebloem , Tibouchina urvilleana een exotisch ogende kuipplant met mooie viltige bladeren en opvallende grote, paarsblauwe bloempen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Tibouchina, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, # Tibouchina, Kuipplant, SierHeester

  Gloriestruik, Lasiandra of Prinsessebloem

  Tibouchina is een geslacht van subtropische, bloeiende planten uit de Melastomafamilie of  Melastomataceae, een familie van tweezaadlobbige planten, afkomstig uit Mexico, de Caraïben en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. De typische habitat voor Tibouchina urvilleana is het tropische regenwoud van Brazilië.

  Etymologie Tibouchina urvilleana

  De botanische benaming van deze plant is Tibouchina urvilleana. Het geslacht werd in 1775 voor het eerst beschreven door de Franse botanist Jean Aublet. De geslachtsnaam ‘Tibouchina’ is afgeleid van de lokale Guyanese naam die weer werd verfranst naar ‘tibouch’ aangevuld met ‘-ina. Tibouchina urvilleana werd in 1828 door de Zwitserse botanist Augustin de Candolle beschreven als ‘Lasiandra urvilleana’. In 1885 werd de plant door de Belgische botanist Alfred Cogniaux correct ingedeeld bij het geslacht ‘Tibouchina’. De soortnaam ‘urvilleana’ gaf Candolle aan de plant als eerbetoon aan zijn vriend de Franse Admiraal Jules D’Urville, die ook botanist was en met wie hij veel samenwerkte. In Nederland wordt de plant aangeduid met de namen Gloriestruik, Lasiandra of Prinsessebloem. In België noemen ze haar Spinnenbloem, naar de viltige blaadjes.

  Beschrijving Tibouchina

  Tibouchina is sterk vertakkende halfheester. De bladstand is kruisgewijs tegenoverstaand, bladeren in paren aan elke knoop van de stengel. Elk volgend paar bladeren 90 graden gedraaid ten opzichte van het vorig paar. De fluweelachtige bladeren worden maximaal tien centimeter lang en zijn net als de stengels voorzien van fijne haartjes en hebben diepliggende nerven. De bloeitijd van de Tibouchina loopt grofweg van juli tot en met november. Uit roodachtige, dikke bloemknoppen komen purperblauwe bloemen met een doorsnede van vijf tot acht centimeter. Ze hebben 5 lange en 5 korte paarsrode meeldraden.

  Is Tibouchina urvilleana giftig?

  Alle delen van de plant zijn giftig. Tibouchina kent geen medicinale toepassing en is niet eetbaar.

  Is Tibouchina winterhard en hoe kun je ze overwinteren?

  Tibouchina is niet winterhard en kan het beste worden overwinterd bij een temperatuur tussen 5 en 10 graden Celsius. Tijdens de overwintering wordt de plant niet bemest en geef je ze weinig water. Het volgend jaar kan de plant dan weer naar buiten, ná de IJsheiligen.

  Standplaats, verzorging en planten Tibouchina

  Tibouchina heeft een beschutte standplaats nodig met ochtend en/of avondzon maar moet beschermd worden tegen de felle middagzon. Tibouchina kan slecht tegen harde wind. Plant ze in een niet te diepe, ruime, zware pot zo kan de plant niet omwaaien. Zorg voor een goede drainage door de bodem met een laagje potscherven te bedekken, anders treedt wortelrot op. Ik gebruik twee delen gewone potgrond vermengd met twee delen bladercompost voor optimale groei. In de zomer heeft Tibouchina regelmatig water nodig.

  Tibouchina urvilleana snoeien

  Gloriestruik is wintergroen. Snoei is alleen noodzakelijk voor vormbehoud of om er voor te zorgen dat de plant niet te groot wordt. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Tibouchina

  Tibouchina is een relatief sterke plant. Als subtropische is ze echter gevoelig voor witte vliegjes, spint en bladluizen op jonge scheuten. Zet de plant niet te warm in de winter anders kan de plant last krijgen van wolluizen.

  Tibouchina urvilleana vermeerderen

  Tibouchina kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar binnen te zaaien. Voor de ontkieming is turfhoudende grond nodig een temperatuur nodig van minimaal 23 graden. Daarnaast kan de plant worden gestekt in het voorjaar. Gebruik kruidachtige stekken van ongeveer 10 centimeter lang. Gebruik uitsluitend stekken zonder knoppen. Verwijder alle bladeren, behalve het groeipunt. Steek ze, gebruik makend van stekpoeder, in gewone stekgrond en plaats ze op een warme standplaats zonder directe zon. Ik heb gehoord dat waterstek ook mogelijk is maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

  Tibouchina kopen

  Tibouchina is vooral in het voorjaar tuincentra te kopen. Ik heb mijn exemplaar via een webshop gekocht. Heel mooi zijn:

  1. Tibouchina urvilleana 'Athens Blue', grote bloemen, compact groeiend
  2. Tibouchina urvilleana ‘Grandiflora’, enorme grote bloemen
  3. Tibouchina urvilleana 'Moonstruck', crèmewitte bloemen
  4. Tibouchina urvilleana ‘Purple Princess’, lila bloemen
  5. Tibouchina urvilleana 'Rich Blue Sun', grote blauwpaarse bloemen
  6. Tibouchina urvilleana 'Variegata', met witroze bladrand

  Tibouchina

  Gracieuze zuurstof-, moeras- en oeverplant.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen