• Globebloem: verzorging, standplaats en vermeerderen van Trollius europaeus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Globebloem, Trollius europaeus die vanaf april tot en met juni bloeit met prachtige goudgele bloemen die lijken op grote boterbloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Globebloem en wat zijn de beste Globebloemen om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Trollius, Oeverplant

  Globebloem of Trollius

  De Globebloem is een kruidachtige vaste plant uit de familie van de boterbloemen (Ranunculaceae). In het wild vinden we deze plant in Europa en West-Azië op vochtige plekken, in natte weides en langs water. De prachtige gekleurde Globebloem die we in de winkel aantreffen zijn meestal hybrides.

  Etymologie Trollius europaeus

  De botanische naam van de Globebloem is Trollius europaeus. De geslachtsnaam Trollius is Latijn en is afgeleid van het woord ‘trulleus’ wat je kunt vertalen als ‘rond vat’ en verwijst naar de vorm van de bloemen. De soortnaam ‘Europaeus’ is Latijn en en verwijst naar de voornaamste vindplaats: Europa.

  c02e6dac3ce84f0fb43b34bb748e2c7e_medium.

  In het Engels wordt Globebloem aangeduid met de naam Globeflower. In Frankrijk noemen ze de Globebloem le Trolle d'Europe of Trolle des montagnes. In Duitsland worden de namen Trollblume en Goldköpfchen gebruikt.

  Is Globebloem giftig?

  Alle Trollius soorten zijn giftig. De Europese Globebloem bevat geen eetbare delen. In de oude volksgeneeskunde werd Globebloem gebruikt als purgeermiddel. Dit is echter sterk af te raden.

  Is Trollius europaeus winterhard?

  Globebloem is winterhard tot 25 graden Celsius onder nul.

  Beschrijving Globebloem

  De Globebloem is een maximaal dertig centimeter hoge, polvormende plant met een diep gelobde blad. De bloemstengels kunnen wel tachtig centimeter lang worden en bevatten spectaculaire, ronde, goudgele bloemen. De bloeitijd van Globebloem loopt van april tot en met juni en soms zelf nog in juli. Het bijzondere van de Globebloem is dat deze wordt bestoven door een vlieg. Na de bloei verschijnt het zaad.

  673f6546974612f8242abb71c15217db_medium.

  Toepassing Globebloem in tuinen

  De Globebloem is een plant voor de bloeiende border, maar staat ook mooi in een bloeiende natte weide of lang de vijver. Combineer Globebloem met Siberische iris of Moerassalvia.

  Standplaats en planten Globebloem

  Globebloem heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een goed doorlatende, voedselrijke, compostrijke grond voor het beste resultaat.

  5d10af2a58be577502b5a4b76e7ef02a_medium.

  Snoeien Globebloem

  Globebloem hoeft niet te worden gesnoeid. In herfst kan het vergeelde loof worden weggeknipt en op de composthoop worden gegooid.

  Vermeerderen Globebloem

  Het is redelijk eenvoudig de Globebloem te vermeerderen uit zaad. Leg de zaden eerst een tweetal maanden in de koelkast om een koudeperiode te imiteren en zaai ze daarna uit in vochtige maar niet natte grond. Dek het bakje af met plastic. Het ontkiemen is onregelmatig en kan één tot twee maanden duren. Ook kan de plant in het najaar buiten worden gezaaid waarna de jonge planten in het voorjaar te voorschijn komen.  In het najaar kan de planten worden gescheurd.

  Globebloem kopen

  De Europese Globebloem wordt vrij algemeen aangeboden.Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web:

  c53960f33a533e904c9f760c963effcc_medium.

  • Trollius europaeus, wilde vorm
  • Trollius europaeus ‘Superbus’, grote citroengele bloemen
  • Trollius ‘Alabaster’, crèmewitte bloemen
  • Trollius ‘Cheddar’, zachtgele bloemen
  • Trollius ‘Etna’, oranje bloemen
  • Trollius 'Lemon Queen', lichtgele bloemen
  • Trollius 'Prichard's Giant’, grote goudgele bloemen

  Ook heel mooi is Trollius chinensis, die zo mogelijk nog mooiere bloemen heeft.

  Globebloem

  Deze eyecatcher heeft echt heel mooie goudgele bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load