• Gewoon sterrenkroos of Callitriche platycarpa, fijn blad

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de sierlijke, inheemse zuurstofplant gewoon sterrenkroos of Callitriche platycarpa.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, zuurstofplant, Callitriche

  Gewoon sterrenkroos

  Gewoon sterrenkroos is een waterplant met een karakteristiek drijvend rozet van blaadjes aan dunne stengeltjes. De blaadjes onder water zijn beduidend kleiner dan de drijfblaadjes. Gewoon sterrenkroos is voor het eerst beschreven in 1831 door Friedrich Traugott Kützing  en kreeg toen de wetenschappelijke benaming Callitriche platycarpa. Gewoon sterrenkroos komt voornamelijk in West-Europa en de Kanaaleilanden voor.

  4d1a7a74d789ff0ad1c9607b88bc9860_medium.

  In Nederland bloeit gewoon sterrenkroos bijna nooit maar als het bloeit, dan zijn de bloempjes heel klein, een soort van groen-witte kleur.

  Gewoon sterrenkroos in de natuur

  We vinden gewoon sterrenkroos vooral in stilstaand of licht stromend water met een diepte van 5 tot 30 centimeter. We treffen de plant aan in greppels, beekjes, vijvers en plassen. Vaak komen we gewoon sterrenkroos tegen samen met andere soorten sterrenkroos, maar de onderlinge verschillen zijn heel klein.

  Gewoon sterrenkroos in de vijver

  dc5405731fe3686a57931bb131851399_medium.

  Gewoon sterrenkroos is een kleine plant, geschikt voor de natuurvijver. Het is geen imponerende of super attractieve plant: gewoon sterrenkroos is klein maar fijn. Plant gewoon sterrenkroos in het moeras gedeelte op een diepte van vijf tot tien centimeter. Plant sterrenkroos echter niet in een vijver met grote vissen, die zullen de plant vernietigen, maar in een vijver met kleine vissen zoals de regenboogwinde, goudelrtis of de roodvinwinde, danwel een vijver voor salamanders en kikkers. Gewoon sterrenkroos kan ook in het aquarium geplant worden.

  Sterrenkroos vermeerderen

  Vermeerdering is heel eenvoudig. De individuele stengeltjes hebben bijna altijd wortels en kunnen in de grond gestoken worden.

  Sterrenkroos040a6a40855cfb5bc4d4a666bfe7b8f7_medium.

  Sterrenkroos is een probleemloze vijverplant van het ondiepe water gedeelte, maar ongeschikt om bij grote vissen te worden gebruikt.

   

 • End of content

  No more pages to load