• Gewoon Blaasjeskruid of Utricularia vulgaris, een delicate vleeseter

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Gewoon Blaasjeskruid of Utricularia vulgaris een prachtig, intens geel bloeiende zuurstofplant met een aparte eetgewoonte: het is een vleeseter!

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Zuurstofplant, Utricularia, Vleesetendeplant

  Gewoon Blaasjeskruid

  Gewoon Blaasjeskruid is een inheemse zuurstofplant  uit de familie der blaasjeskruidplanten of  Lentibulariaceae. Gewoon Blaasjeskruid, in Nederland ook wel Groot Blaasjeskruid genoemd is een heel bijzondere plant vanwege de vangblaasjes die de plant hun naam geven.

  98190f7dee77c612b4f34a0639b25d66_medium.

  Gewoon Blaasjeskruid wordt voornamelijk in stilstaand of langzaam stromend voedselrijk water gevonden met een diepte van 10 tot 20 centimeter. Wetenschappers zien blaasjeskruid als teken van een goede kwaliteit water.

  De foto’s van deze planten zijn genomen in de vijver van het rosarium Westbroekpark

  De vangblaasjes van Blaasjeskruid zijn één van de wonderen der natuur. Deze uitstulpingen aan de blaadjes zijn vacuüm. De blaasjes zijn bedekt met microscopisch kleine haartjes die heel gevoelig zijn. Indien een watervlo of een andere minuscuul waterinsect de haartjes aanraakt dan opent het klepje van het blaasje naar binnen toe waarna de prooi, vanwege het vacuüm, naar binnen wordt gezogen. Het klepje sluit zich vervolgens en het organisme is gevangen.ab35ab147b0a396cbecde4859581d9f8_1402341

  De prooi wordt vervolgens binnen enkele uren verteerd waarna het blaasje weer vacuüm wordt gepompt door speciale cellen in stengel van de plant.  Aan een stengel zie je meestal tientallen van deze blaasjes.

  De reden voor de speciale voedingswijze van Blaasjeskruid is dat de planten geen wortels vormen en daarom een andere methode hebben ontwikkeld om aan hun belangrijke mineralen te komen.

  Euglena, een soort van eencellig micro-organisme leeft binnen de blaasjes en pikt zo zijn graantje mee van het werk van Blaasjeskruid. Salamanders, met name de grote kamsalamander,  gebruiken de bladeren van Blaasjeskruid om eitjes in af te zetten en daarom vinden we vaak salamanderlarven in  en tussen blaasjeskruid. Salamanders zijn beschermd en mogen niet meer naar huis worden genomen.  Ook vissen gebruiken de blaadjes als broedkamer, voor hun eitjes.

  Beschrijving Blaasjeskruid

  Gewoon Blaasjeskruid is een vrij drijvende plant  zonder wortels. In het najaar vormt de plant turions, speciale overwinteringsknoppen, van waaruit in het voorjaar weer nieuwe planten ontstaan.  In één seizoen kunnen deze  meer dan een meter lange planten vormen. De verspringende blaadjes zijn heel fijn vertakt. De kleur is groen maar in heel laag water wordt de plan soms een soort van geelbruin van kleur.

  In de periode juni tot en met augustus verschijnen de bijzondere gele bloempjes, die soms rode strepen hebben.  Ze lijken op de bloemen van de leeuwenbek met een grote gele onderlip en een kleine bovenlip met rode accenten. Ze staan op stevige stengels die vanuit de drijvende planten omhoog priemen. Bevruchting vindt plaats door kleine bijensoorten en hommels. Na de bloei verschijnen kleine vruchtjes

  Gewoon blaasjeskruid in de vijver61ef82a7625c0423f703e0331df9acd9_1402341

  Gewoon blaasjeskruid is prachtig voor een vijver met kleine vissen zoals de goudelrits, Chinese danio, regenboogwinde of roodvinwinde.

  Gewoon blaasjeskruid heeft liefst een zonnige plek maar halfschaduw mag ook.

  Blaasjeskruid vermeerderen

  Blaasjeskruid vermenigvuldigt zich heel snel via de vertakkingen. Neem een stukje daarvan en dat stuk groeit vanzelf uit tot een nieuwe plant. Zaaien kan gewoon op vochtige aarde maar is een stuk moeilijker.

  140c9710a70bd521b562829e9376338d_1402341

  Gewoon Blaasjeskruid

  Gewoon Blaasjeskruid is een bijzondere vijverplant.

 • End of content

  No more pages to load