• Gewone smeerwortel of Symphytum officinale, geneeskrachtige plant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de geneeskrachtige moeras- en oeverplant gewone smeerwortel of Symphytum officinale.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant, Symphytum, Officinalis

  Vijvers in de tuinf287a69287897dbe237bba46ed1650da_1397421

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zal zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers.

  Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap.

  Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn.

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal soorten zien, die in je vijver kunt onderbrengen. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over:

  Gewone smeerwortel72c4055e9deb42732602210b3f696735_1395084

  Smeerwortel is een in Nederland veel voorkomende plant van de waterrand en vochtige weides. We vinden smeerwortel in Europa en Noord-Amerika, waar de plant is ingevoerd.

  Gewone smeerwortel is een overblijvende plant die bloei van mei tot en met augustus met witte, roze of paarse bloemen.

  Verankerd met een diepe penwortel groei de plant veertig tot vijftig centimeter hoog met ruwe, behaarde bladeren en stengels. De hangende klokvormige bloemen worden veel door hommels bezocht. Er bestaan veel varianties binnen smeerwortel.

  Zo is er niet alleen sprake van verschillende kleuren bloemen maar ook de grootte loopt sterk uiteen: sommige planten worden wel één meter hoog. De planten zijn bijzonder goed voor de composthoop want smeerwortel is rijk aan stikstof, kalium en fosfaten.

  Smeerwortel wordt in Europa al duizenden jaren als medicinale plant gebruikt. Met name de wortel wordt gebruikt vanwege de wond helende eigenschappen, tegen bronchitis, blauwe plekken, worden en breuken. Ook wordt er thee gezet van smeerwortel. De wetenschappelijke naam is van smeerwortel is Symphytum officinale.

  Smeerwortel in de vijver

  cd30107cd8517339968a99af8e1ee3fe_1395085Gewone smeerwortel is een plant voor de vijverrand, in altijd vochtige grond. Daar worden ze het allermooist.

  Smeerwortel houdt van rijke grond en doet het heel goed in de zon, maar ook in de halfschaduw.

  Smeerwortel vermeerderen

  Vrij eenvoudig kan de plant gescheurd worden en daarnaast is smeerwortel te zaaien.

  Het zaad is in de natuur te vinden aan de planten, maar je kunt het ook kopen een in aantal webwinkels.

   

   

  Smeerwortel

  Hoewel we de planten in onze tuinen uit de hele wereld halen is het goed om ook naar lokale planten te kijken.

  Smeerwortel is typisch zo’n inheems kruid want prima bij onze vijver past.

  Klik hier voor meer van RobsVijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load