• Gewone Huislook, verzorging, standplaats en vermeerderen van Sempervivum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Gewone Huislook of Sempervivum tectorum, een voor de Romeinen heilige vetplant, die in de zomer bloeit. Mooi voor de rotstuin. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en stekken van Huislook en wat zijn de beste Huislook soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Sempervivum, Vetplant, Rotstuin, Bijenplant

  Gewone Huislook, daklook of donderblad

  Gewone Huislook is een groenblijvende vetplant die we in de bergen van Midden- en Zuid-Europa in het wild vinden. Andere Huislook soorten vinden we in Noord-Afrika en West-Azië. De bladeren van Huislook worden in de homeopathie gebruikt bij de behandeling van huidwonden, wratten, puistjes, insectenbeten en bloedinkjes. Daarvoor worden ze afgebroken van de plant en wordt het sap op de te behandelen plek gewreven.

  ac91b87ffe1a2fa0c28e7293a24b2d7c_medium.

  Huislook werd vroeger op daken aangeplant omdat men dacht dat de plant zou beschermen tegen blikseminslag. Daar komt de Nederlandse naam Huislook vandaan. De Nederlandse naam Huislook is wel misleidend omdat het helemaal geen plant uit de lookfamilie is.

  De plant wordt ook wel donderblad of Donarkruid genoemd. De relatie met de bliksem is terug te vinden in namen als barba Jovis, Jupiters baard, naar de Romeinse God van Donder. De Duitse naam “Donnerbart”, donderbaard verwijst ook weer naar de relatie met onweer en is de plant gegeven vanwege de harige bloem.

  In werkelijkheid bood Gewone Huislook wel degelijk bescherming tegen brand maar niet omdat de Dondergod deze plant goedgezind is. Een begroeiing met Huislook op bijvoorbeeld een rieten dak zorgt door het vocht in het blad ervoor dan vonken minder kans maken en een eventuele brand zich minder snel verspreid waardoor het dak geblust kan worden.

  e05910af6a7551a68098e28cda6865df_medium.

  Etymologie Sempervivum tectorum

  De botanische naam van Gewone Huislook is Sempervivum tectorum. De geslachtsnaam Sempervivum betekent “altijd levend”. Deze naam kregen de planten omdat ze vrijwel niet kapot te krijgen zijn. Zelfs vele maanden droogte worden moeiteloos doorstaan. De soorttoevoeging tectorum is afgeleid van het Latijn: dak van een huis.

  Beschrijving Gewone Huislookf3e42f996afe4b24cc782153466d9892_medium.

  Gewone Huislook is een ongeveer twee centimeter laag blijvende plant die groeit vanuit een rozet. Uit het rozet ontspringen dikke, vlezige bladeren die groen zijn met een roodbruin uitlopende punt.

  Vanuit het hart van het rozet groeit in juni-juli een tot twintig centimeter lange behaarde stengel waaraan de bloemen verschijnen. De eveneens harige bloemen hebben zeven of meer roze bloemblaadjes en gele meeldraden.

  Na de bloei verschijnt het zaad, wat openspringt als het rijp is en sterft de moederplant af. De aan uitlopers groeiende jonge planten leven verder en bloeien in de volgende jaren.  

   

  Toepassing Gewone Huislook in de tuin

  Gewone Huislook is een plant die veel op groene daken wordt aangeplant. Het is natuurlijk een plant bij uitstek voor rotstuinen en daarnaast staan ze prachtig in potten of platte schalen. Je kunt ze in een gaatje op een grote steen plaatsen, in een kluitje leem. Ze kunnen, zeker op arme, zandhoudende grond ook als grondbedekker worden aangeplant. Het is een plant die veel bijen en hommels aantrekt en daardoor zorgt voor wildleven in de tuin. Daarnaast zijn er vlinders waarvan de rupsen op huislook zijn te vinden.

  bbbd45cfe4a49fc399c924ee718276d0_medium.

  Voor de tuin zijn eer ontelbare cultivars en hybriden te koop van Huislook. Heel mooi zijn onder meer:

  • Sempervivum tectorum 'Griggs Surprise', met gedraaid blad
  • Sempervivum tectorum 'Purple beauty', purperrood blad
  • Sempervivum tectorum 'Red rubin', prachtig rozerood blad
  • Sempervivum tectorum 'Royanum', zeer groot blad

  Standplaats en planten Gewone Huislook

  Gewone Huislook heeft behoefte aan héél veel zon. De grond voor Huislook moet zeer doorlatend zijn en niet te veel meststoffen bevatten anders wordt de plant overwoekert. In potten gebruik je best een mengsel van 85% grove zand met 25% potgrond. In de volle grond breng je een laag grit aan onder de grond. Zo wordt een teveel aan water snel afgevoerd.

  b95120e20dd38eb5881d7801c80cb89b_medium.

  Vermeerderen Gewone Huislook

  Gewone Huislook vormt tal van uitlopers waaraan jonge planten verschijnen. Deze kunnen worden losgetrokken of losgesneden van de moederplant en afzonderlijk worden opgeplant. Daarnaast kan de plant in het voorjaar worden gezaaid. Geef het zaad eerst een koudebehandeling door het een week in de koelkast te leggen. Dat bevordert de kiemkracht.d99f49c41f08e7e21ecda76407f4d059_medium.

  Gewone Huislook

  Plant er ook een in je tuin of op je dak!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen